Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИМ-Видин: "Баба Вида" има нужда от сериозна реставрация

2
Снимка: Радио ВИДИН

След срутването на част от западната стена на "Баба Вида" стана ясно, че в крепостта има още опасни участъци. От Регионалния исторически музей (РИМ) обясниха, че обектът се нуждае от сериозна реставрация. Общината във Видин е с правото на безвъзмездно управление на "Баба Вида", но от местната управа твърдят, че не могат да извършват каквито и да било ремонти и реставрация, тъй като според Закона за устройство на територията възложител на инвестиционните проекти е собственикът на обекта, в случая Министерството на културата. От областната управа във Видин отговориха, че Министерството на културата и държавната администрация във Видин не носят отговорност за действията или бездействията на общинското ръководството.


Срутена е част от каменната зидария от външната страна на бойна кула на средновековната крепост. От Общината обявиха, че са реагирали незабавно. Участъкът е обезопасен, каза директорът на Регионалния исторически музей във Видин Христина Кирилова:


"Веднага с колегите от РИМ- Видин намерихме колчета. Поставихме аварийни ленти. Оградихме района около срутването."


Веднага след инцидента е предприет незабавен оглед, каза заместник-кметът на Видин Светослав Скорчев.


"Надяваме се Министерството на културата да организира оглед от страна на специалисти, лицензирани, които да дойдат и да установят щетата. Съответно да се предприемат действия въз основа на това, което видят." 


От местната управа във Видин обясниха, че кметът Цветан Ценков е изпратил писмо до  министъра на културата и до областния управител на Видин. От 2017 година Община Видин е с правото на безвъзмездно управление на крепостта. Според Светослав Скорчев това не означава, че може да предприема каквито и да е действия по възстановяването. 


"Първо Община Видин няма такива лицензирани служители, които да извършат такива дейности, второ - не може през главата на собственика на крепостта "Баба Вида" да осъществява такъв вид  дейности."


Според археолога Оля Миланова, бивш уредник в Регионалния исторически музей във Видин са необходими спешни действия за укрепване на разрушения участък. 


"Говорим за пораженията, които са настъпили точно в най-ранния период на изграждане на ядрото на "Баба Вида". Това са така наречените бустери, които са в четирите ъгли на първоначалния градеж."


Крепостта "Баба Вида" има нужда от сериозна реставрация, каза директорът на РИМ- Видин Христина Кирилова. Допълни, че е потърсена помощ от лицензиран реставратор, който на 4 август е извършил проверка и има препоръки.


"Нейното състояние не е тайна за никого от години наред, че се руши." 


От Областната управа съобщиха, че областният управител Иво Атанасов е изискал да получи в 7-дневен срок информация за изразходваните до момента средства от страна на Община Видин за поддръжка на Средновековната крепост, както и наличната техническа документация,  свързана с поддържане и опазване на недвижимата културна ценност в дългосрочен план. 


Видинчани коментираха: 


"Според мен, Министерството на културата трябва да се грижи основно за поддържането на този паметник на културата и символ на Видин. То трябва да обърне нужното внимание... При положение, че това е единствената запазена крепост в България, която не е разграбена, би трябвало всички институции да се грижат за нея, а не да си прехвърлят отговорността... Задължително държавата трябва изцяло да поеме грижата за "Баба Вида". Прехвърлянето на тази грижа на Общината е пълна грешка, защото общините са недофинансирани. Това трябва да си бъде чисто национална отговорност на държавата - националните богатства... Трябва да има ясни правила, план, визия за развитието на туристическата инфраструктура. И да се търси и отговорност..." 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Дни на отворените врати в мездренско училище

Ден на отворените врати се проведоха в  Средно училище „Иван Вазов“ – Мездра. Ученици и учители представиха дейността на учебното заведение пред гостуващите ученици от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“.  За учебната 2024/2025 г. училището ще осъществи прием след 7 клас в две паралелки: профил „Обществени науки“ и професия „Организатор..

публикувано на 30.04.24 в 16:50

Втори случай на коклюш във Видинско

Втори случай на коклюш е регистриран във видинското село Чупрене, потвърдиха от Регионалната здравна инспекция във Видин. След като в средата на април заразата бе установена при дете на една година , което е с поставени дози ваксини, със заболяване е и друго дете от същото семейство. То е на две години, не посещава детска градина.  "Контактите му..

публикувано на 30.04.24 в 16:35

Зарибиха язовир Огоста с близо 10 000 малки рибки

Над един тон малки рибки бяха пуснати днес в язовир Огоста. Акцията бе проведена под наблюдението на служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и кметът на общината Златко Живков. В близост до полуостров Расника на втория по-големина язовир в страната вече плуват шаранчета и бял амур. Те са закупени с отчисления от членския внос на..

публикувано на 30.04.24 в 16:30

"Театър на колела" от Румъния гостува във Видин

Трима млади актьори от Национален театър "Марин Сореску" в Крайова гостуват във Видин тази вечер в рамките на инициативата "Театър на колела". Театърът е гостувал в над 30 града в Румъния и за първи път е в България.  Целта на обиколката е популяризиране на 30- та годишнина на  фестивал "Shakesper" , посветен на творчеството на Шекспир, който се..

публикувано на 30.04.24 в 15:43

МВР с мерки за безопасност по празниците, ще се подпомага и трафика към Дунав мост 2

Видинските полицаи и огнеборци предприеха мерки за гарантиране на реда и сигурността по време на предстоящите празнични и почивни дни, съобщават от ОД - МВР Видин.   Създадена е организация за активна превенция, обезпечаване на обществения ред, движението по пътищата и пожарната безопасност в дните около Великден и Гергьовден на територията на..

публикувано на 30.04.24 в 15:38

Над 10 000 лева събраха доброволци на БМЧК във Врачанско

Доброволците на Български Младежки Червен кръст от клубовете - Враца, Мездра и Зверино се включиха за поредна година в кампанията "Твоите дребни пари в помощ на абитуриентите сираци". На връх един от най-хубавите български празници - Цветница, с  позволението на Врачанският митрополит Григорий, младите червенокръстци събираха средства за социалната..

публикувано на 30.04.24 в 15:20

Предпразнично почистиха паметниците на Монтана

11 паметника в Монтана  са почистени  и е възстановена скулптурата на елена пред Ловно-рибарското дружество в Монтана п рез последния месец , съобщи кметът Златко Живков. Акцията е част от годишната програма и се финансира от общинския бюджет. С препарати за премахване наслоена прах е обработен монументалният паметник на Апостола в центъра на..

публикувано на 30.04.24 в 15:10