Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оценка за дисциплина в училище: Належаща или крайна е мярката?

Снимка: Радио Видин

Въвеждане на оценка за дисциплина - за това настояват от Синдикат "Образование". От организацията поставят и други искания, с въвеждането на които, според тях ще се ограничи насилието над деца и учители и ще се подобри дисциплината. Новите мерки срещу агресията в училище ще наложат стандарт на поведение и ще имат възпитателен характер, обясни за Радио ВИДИН председателят на Синдикат "Образование" във Враца Светла Димитрова:

"Получи се голяма дискусия напоследък заради предложението ни за въвеждане на оценка за дисциплината, така че имаме сериозни опоненти. Ръководителските организации, в лицето на директорите, например, както и колегите от другия синдикат, имат по-различно мнение от нас. Но ние смятаме, че въвеждането на оценката трябва да регулира личностното поведение - това е първият важен пункт и вторият е, че оценката трябва да има възпитателен характер... Ние сме правили опит да коригираме поведението на ученика чрез въвеждането на различни дейности, които се явяват като някакво наказание за ученика, но в крайна сметка той заобикаля правилата... Оценката малко или много, все още в българската народопсихология е важен компонент и би трябвало да коригира ученика, да му действа възпитателно и в училище би трябвало да се набляга много повече върху гражданското образование и върху възпитанието на различни ценности."

Освен оценка за дисциплина на учениците, Синдикат "Образование" предлага още няколко мерки за средното образование - да се спазва училищният правилник, който всеки родител подписва, да се забрани нерегламентираната комуникация между родител и учител, както и да се гарантира, че всеки сигнал, подаден от родители и деца, ще бъде разгледан от училищното ръководство.

От Асоциация "Родители" се обявиха против предложенията на Синдикат "Образование". Това заявиха и в становището си до министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Мотивите посочи Яна Алексиева, председател на Асоциацията и психолог.

"Това, което изразихме и с позицията си като организация е силното ни притеснение по точката не само за оценките за дисциплина, а и за това предложение, да се ограничи комуникацията между семейството и училището, защото всъщност всички добри и работещи практики, навсякъде по света, както и в България са точно в обратната посока и то точно в тази, в която училището и семейството са заедно... Да, пред образованието ни и пред училището ни седят изключително много проблеми. Със сигурност училището има нужда от още повече експертиза, от още ресурс, от още хора, от това то да не бъде самотно в това, когато има казуси да ги разрешаваме и затова от години се застъпваме в това да има подкрепящи услуги, достъпност, възможност в едно училище да има повече психолози, паралелките да бъдат с по-малко деца... Вместо наказания, можем да учим децата на социално-емоционални умения, да развиват този вид отношения помежду си, вместо отново да заговаряме по темата как е по-лесно да ги накажем и че това ще реши някак си проблема. За нас това е една много сериозна разделителна линия, която не спира да върви и не виждаме до какво води и каква е дългосрочната цел... Аз досега не съм видяла на дете, което е системно наказвано, да има някакъв положителен ефект, но съм виждала много случаи, в които, когато към едно дете се подходи с разбиране, то разбира грешката си, продължава напред и разбира защо го е направило, защото не всичко е грешка. Понякога наистина си се чувствал по някакъв конкретен начин и това е последвало и в поведението ти. Но би трябвало децата да са тези, които не бива да са наказвани, а биват подкрепени, за да израснат по един друг начин."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Госпожа Лилия Асенова и Директор Красимира Виденова от ДГ

Професията детски учител - любов и призвание

Децата са фундаментът на обществото, затова е много важно тяхното възпитание и обучение още от ранна детска възраст. Професията детски учител  не е просто работа, тя е призвание и съдба. Професия, за която е нужно много енергия, безгранично търпение и обич. Обич, сходна с майчината. Как е избрала тази отговорна професия и как минава един работен ден за..

публикувано на 20.05.24 в 14:54

Днес е Световен ден на пчелите

На 20 май светът отбелязва Международния ден на пчелите.  Денят се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите с подкрепата на правителството на Словения, одобрен с резолюция на Общото събрание на ООН от 20 декември 2017 г. Целта е да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по..

публикувано на 20.05.24 в 09:16

"Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

  Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер.  Днес става на 78 и е все така ослепителна. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година в дуото..

публикувано на 20.05.24 в 09:00

"Неделник" от 19 май 2024 година

Вкусните работи са си вкусни работи. Добрите приятели са си добри приятели. Почерпете се с череши и слушайте „Неделник“. Започваме с една ЖП история. Началото на месеца се оказа драматично за пътуването с влак в Северна България, защото от седми май започна модернизация на коловозите или т.нар. с железничарския термин "коловозно..

публикувано на 19.05.24 в 13:45

Равноапостолните жени – мироносици

Третата неделя след Пасха - на светите мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "В Христа Иисуса жените са равни на мъжете. През Първата световна война, когато мъжете бяха..

публикувано на 19.05.24 в 08:00

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15