Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 350 самодейци ще се изявят в XV Фолклорен фестивал „Типченица пее”

Снимка: Община Мездра

За 15-и път в навечерието на Деня на Съединението - 6 септември, честван и като Ден на селото, в Типченица ще се проведе Фолклорният фестивал „Типченица пее”, съобщават от общинската администрация в Мездра. Организатори на събитието са Кметство Типченица и НЧ „Съзнание-1899”, с подкрепата на Община Мездра и на спомоществователи.


Съгласно статута на фестивала, неговите основни цели са да популяризира българските фолклорни традиции и обичаи, да представи фолклора, културата, традициите, музиката, песните и танците от различните етнографски области в България и да даде възможност на самодейните колективи да получат обществено признание и да докажат, че и днес фолклорът е неизменна съкровищница на морални ценности, съхранени от предците ни. Право на участие имат любителски групи и индивидуални изпълнители за изворен и обработен танцов и песенен фолклор.


Тазгодишното издание на „Типченица пее“ е с конкурсен характер. Участниците във фестивала ще се съревновават в три раздела: „Хорове и певчески групи“, „Индивидуални изпълнители/дуети“ и „Танцови формации“, в две възрастови категории - до 15 г. и над 15 г. Техните сценични изяви ще бъдат оценени от жури с председател - Йоанна Аспарухова, хореограф, и членове - Тони Яшова, музикален педагог, и Елеонора Георгиева, председател на НЧ „Съзнание-1899”.


Всички участници във фестивала ще получат грамоти за обогатяване и съхранение на българския фолклор. В отделните раздели и възрастови категории ще бъдат присъдени първа, втора и трета награда - плакет, статуетка и медал. Ще бъдат връчени и три специални парични награди.


Заявки за участие в XV Фолклорен фестивал „Типченица пее“ са подали около 350 самодейци от 13 населени места в областите Враца и София - Бов, Борован, Враца, Горна Кремена, Девене, Игнатица, Зверино, Казичене, Мизия, Ребърково, Три кладенци, Трудовец и Челопек.


Официалното откриване на фестивала е в събота, 2 септември, в 12:30 часа на площада в с. Типченица с музикален поздрав, отправен от Фолклорната група за народни песни при типченското читалище с художествен ръководител Любомир Гешковски. Следват: водосвет за здраве, отслужен от енорийския свещеник на селото отец Васил Николов и приветствия към участниците и гостите на фестивала от кметския наместник Георги Димитров и от председателя на НЧ „Съзнание-1899“ Елеонора Георгиева.


Гост-изпълнители на „Типченица пее 2023” ще бъдат уникалните гласове на Родопа планина - народният певец Любомир Петов и гайдарят Стефан Янев, Средношколският танцов състав към НЧ „Просвета 1925“ - Мездра и музикантът Цветомир Дамянов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00