Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бдин" загуби от лидера в мач с два автогола и спорна дузпа

11
Снимка: Радио Видин

"Бдин" Видин загуби домакинството си на "Септември" София с 1:2 в среща от 8-ия кръг на Втора лига. Айкут Рамадан даде преднина за гостите с попадение от дузпа, Мартин Ачков и Георги Иванов вкараха в собствените си врати. Домакините имаха сериозни претенции към отсъжданията на съдийската тройка.


Мачът на стадион "Георги Бенковски" започна динамично, с открит футбол. Гостите от София владееха повече топката и с многоходови атаки опитваха да превземат вратата на "Бдин", който се бранеше компактно и разчиташе на контраатаки. В 13-ата минута капитанът на гостите Асен Георгиев насочи с хубав удар от пряк свободен удар топката под напречната греда, но стражът на домакините Иван Василев изби. Бдинци също имаха един точен удар през първата част. В 35-ата минута организираха хубава атака, топката премина през Белоти, Николай Цветков, Александър Соколов и Цветомир Тодоров, който я насочи в долния десен ъгъл на противниковата врата. Вратарят на "Септември" Димитър Шейтанов изби, топката попадна в Ушагелов, но страничният съдия му вдигна засада.


Всичко по-интересно се случи през второто полувреме. 6 минути след подновяването на играта Айкут Рамадан падна в наказателното поле на "Бдин" и главният съдия Мариян Гребенчарски посочи бялата точка, което предизвика гнева на домакините, според които нарушение нямаше. Спорното отсъждане бе превърнато в преднина за гостите. Точен от дузпата бе Рамадан за 0:1 в 52-ата минута. Бдинци се вдигнаха на щурм. Натиснаха гостите и две минути по-късно Мартин Ачков бе принуден да върне топката към вратаря. Пасът му с глава обаче прехвърли Шейтанов и се озова в мрежата за 1:1. В 60-ата минута Цветомир Тодоров бе съборен на границата на наказателното поле на гостите. Този път главният съдия остана безмълвен. Футболистите на "Септември" се възползваха и организираха контраатака. Стигна се до центриране, при което влезлият като резерва след почивката Георги Иванов засече топката в собствената си врата в стремежа да избие пред нахлуващия нападател на гостите Здравко Димитров.


В 73-ата минута Тодоров стреля от близка дистанция два пъти, но топката се отбиваше в противников играч, рикошетът попадна у Белоти, изстрелът му мина над вратата. Минута по-късно двама нападатели на гостите излязоха на чиста позиция, но ударът отблизо бе във вратаря на "Бдин". В 75-ата минута Белоти стреля от малък ъгъл, Шейтанов обаче изби. Удар на Ивайло Иванов с глава срещна страничната греда на "Септември" в 79-ата минута. Две минути по-късно Георги Динков прехвърли вратата на "Бдин" с изстрел от два метра пред голлинията след центриране. Последваха удари към вратата на гостите на Иванов и Станимиров, но без резултат. Здравко Димитров можеше да увеличи преднината на "Септември", но ударът му от десетина метра бе в обсега на вратаря. След края на мача публиката на "Бдин" изпрати с освирквания съдийската тройка.


С днешната победа отборът на Красимир Балъков запазва лидерската си позиция в класирането, а "Бдин" остава в зоната на изпадащите.


"Този мач явно беше предрешен предварително, дотук ни стигат силите да се борим срещу много неща. Видяхте какво стана в мача, не искам да коментирам и да ме наказват допълнително, не мисля, че има полза. Гавра е някаква, това е гавра, гавра с човешки съдби! Опитваме се да превъзмогнем доста неща. Знаем кои сме, какво сме, но... Отбор на първо място след две загуби - явно беше предрешено да си тръгнат с победа. Не мисля, че е нужно такава помощ да се оказва на този отбор в тази група. Ние бяхме предвидили тяхната игра, но как да направим ситуация, след като има изстрел към вратата, а се свири засада на човек, който излиза зад гърба на защитата. Правим атака - фал в центъра, пропуска се. Отива се на два жълти картона на двамата ни централни защитници - това е", коментира след мача старши-треньорът на "Бдин" Венцеслав Иванов.


"Много съм доволен от отбора, защото всички мачове във Втора дивизия нямат нищо общо с мачовете в Първа. Ние имаме много добри футболисти, но трябва да разберем, че когато играем срещу такива отбори, които имат амбиции, борят се, влизат здраво на терена, ние трябва да правим същото. Днес най-важното беше да спечелим мача след двете нелепи загуби, които направихме. Доволен съм, че спечелихме. От играта има много да се желае, ние сме в началото на първенството, има какво да се надгражда, но когато един отбор търси да играе футбол, а другият не играе, а само я рита напред и играе за първа и втора топка, което е нормално - не е лесно да се играе. Но поздравявам "Бдин", защото, особено след първия гол, се активираха момчетата, дадоха всичко от себе си, както се казва, оставиха всичко на терена, но все пак нашият отбор има класа. Във Втора лига всички мачове са трудни, заради това трябва да сме много мотивирани, във всеки мач трябва да влизаме като за финал, ако искаме да влизаме в Ефбет лига, а ние искаме. Искам да поздравя и видинската публика. Много я обичам - такава публика да има на всеки мач, бяха уникални, защитават си отбора, което е най-нормалното нещо. Поздравявам тази уникална публика. Ако винаги така подкрепя отбора си, "Бдин" ще има успех!", каза наставникът на "Септември" Красимир Балъков.


"Бдин" Видин: 33. Иван Василев; 29. Николай Дичев(ЖК); 5. Ивайло Иванов (ЖК); 8. Калоян Цветков - кап./71. Радослав Захариев; 14. Александър Соколов (ЖК)/21. Георги Станимиров; 77. Винисиус Белоти; 44. Владимир Айтов/88. Кристиян Йошов (ЖК); 99. Кристиян Вълков (ЖК)/20. Георги Иванов; 7. Николай Цветков; 10. Цветомир Тодоров; 23. Тома Ушагелов/9. Валдемар Лашков


"Септември" София: 21. Димитър Шейтанов; 5. Асен Георгиев - кап.; 15. Георги Динков; 8. Захари Атанасов/19. Митко Митков (ЖК)/10. Димитър Костадинов; 11. Мартин Ачков; 17. Мартин Стоянов; 13. Йордан Йорданов; 7. Айкут Рамадан; 23. Йоан Гаврилов (ЖК)/4. Иван Арсов; 24. Борислав Маринов/22. Здравко Димитров; 9. Ивайло Михайлов/26. Самб Елиън Бадара.


Предстои пауза в първенството на Втора лига. Следващата неделя, 10 септември, "Бдин" организира честване на 100 години организиран футбол във Видин. В 18 часа на стадион "Георги Бенковски" ще се изиграе контролна среща с елитния "Ботев" Враца.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Локомотив (Мездра) загуби от втория отбор на Левски (София)

Във втората си контрола от лятната подготовка за участие в първенството на Северозападната трета лига  ОФК „Локомотив” Мездра бе победен от вторият отбор на Левски (София)  с 2:0 в приятелска среща.  Заслужен успех за младия тим на „сините“ с оглед събитията на терена.  Стивън Стоянчов откри резултата за гостите в края на първата част. В нея..

публикувано на 21.07.24 в 14:46

Йоана Георгиева с трето място на Световното първенство

Видинската олимпийка Йоана Георгиева завърши на трето място във Финал Б на Световното първенство по кану-каяк за девойки до 23 години.  На гребния канал в Пловдив в дисциплината 500 метра каяк Йоана завърши за 1 минута 58 стотни.  Победител в гонката е Лукреция Зирони от Италия.  Видинчанката нямаше възможност да се подготви за Световното..

публикувано на 21.07.24 в 14:35

Монтана и Марек не си отбелязаха, но демонстрираха класа

Два от фаворитите за промоция в българския футболен елит - отборите на Монтана и Марек завършиха 0:0 на стадион Огоста в среща от първия кръг на новия сезон на Втора лига. Най-чистата възможност за гол през първото полувреме бе създадена от гостите. В 31-ата минута близо до гола беше Николай Ганчев, но уцели гредата. След почивката в 56-ата..

публикувано на 21.07.24 в 14:30

Баскетболистката Янина Тодорова остава в Монтана

Женският баскетболен тим на Монтана направи още един страхотен трансфер. Янина Тодорова остава и този сезон. Гардът поднови договора си с монтанския отбор . През изминалата кампания Янина се превърна в любимка на публиката, като записа средно по 16 точки, 5.6 борби и 3.1 асистенции за 21 мача.

публикувано на 20.07.24 в 08:26

Видински гребци осми на Световното по кану-каяк

Силно представяне за състезателите от видинския Клуб по водни и гребни спортове "Бонония" на Световното първенство по кану-каяк в Пловдив. Във финалната надпревара тяхната лодка завърши осма в света на четворка кану 500 м при юношите, каза треньорът Стефан Илиев: "Четворката кану, в която участват трима наши  състезатели- Виктор Тодоров, Мартин..

публикувано на 19.07.24 в 17:34

Йоана Георгиева е на полуфинал на Световното по кану-каяк

Видинчанката Йоана Георгиева се класира на полуфинал на 500 метра едноместен каяк при жените до 23 години на Световното първенство по кану-каяк в Пловдив. 21-годишната състезателка на на "Бдин 77" завърши на второ място в серията си и така достигна до полуфиналите.  "Йоана бе заявена за участие на Световното за младежи до 23 години, юноши и девойки..

публикувано на 19.07.24 в 15:57

Врачански лекоатлет участва в европейското първенство в Словакия

Врачанинът Деян Цветанов (на снимката - първият вляво)   представя България на започващия днес европейски шампионат по лека атлетика за юноши и девойки до 18 години. Възпитаникът на СКЛА „Ивайло Младенов" спечели квота и ще се състезава на 200 метра. Надпреварата е в словашкия град Банска Бистрица. Деян Цветанов е републикански първенец и..

публикувано на 19.07.24 в 10:56