Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самодейци постахива началото на фестивала "Синия Дунав" във Видин

Снимка: Радио Видин

Над 150 самодейци от страната и чужбина поставиха началото на международния фолклорен фестивал "Синия Дунав" снощи във Видин. На сцената се изявиха певчески и танцови състави от Видинския регион, Враца и Варна, които показаха богатството на българския фолклор. Във фестивала се включи и народният певец Цветан Захариев от град Дунавци.

Публиката се наслади на изпълненията на популярната румънска изпълнителка проф. Сица Новак от Турну Северин, която представи традиционни румънски фолклорни песни. За финал на вечерта певицата Теодора зарадва своите почитатели с изпълнението на македонски, тракийски и странджански песни. 

Днес фестивалът продължава от 10:00 ч. с детско куклено представление с марионетиста Теодор Борисов. Час по-късно ще започне хоротека за деца и детска работилница. От 16:30 ч. ще бъде организирана хоротека с фолклорен клуб „Веселяци“. След това започва концертната програма с участието на местни и гостуващи състави. За поредна година на сцената ще се представи банатският ансамбъл „Фалмис“ към Дружеството на банатските българи в България. В 21:00 ч. е началото на концерт-спектакъла на ДФА „Филип Кутев“.

По публикацията работи: Стефка Павлова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00

Местните структури на ДПС във Враца не са единни за кризата в партията

Кризата в ДПС раздели местните структури на партията в област Враца, където повече от десет години партията печели един от шестте мандата от избирателния район. В декларация, публикувана в социалната мрежа, от Областния съвет във Враца изразяват подкрепа за почетния председател Ахмед Доган, но призовават за единство на парламентарната група и..

публикувано на 13.07.24 в 08:55

Прокуратурата разследва смъртта на мъж в Монтана

Прокуратура започна разследване за смъртта на 41-годишен мъж в Монтана. Той е намерен на 1 юли в безпомощно състояние, а на 4 юли почива. Назначена е съдебно-медицинска експертиза. След като е открит в безпомощно състояние, мъжът е настанен за лечение в болницата в Монтана с множество тежки травми. Не се изключва версията и за убийство, съобщи..

публикувано на 13.07.24 в 08:17