Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Александров: Продължава възстановяването на двата пътя към Черно поле

8
Снимка: Радио Видин

"Чакаме решението на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за довършване на пътя към Черно поле откъм Буковец. Що се отнася до другия път, който е към Е-79 и общинския център, то днес и утре довършваме полагането на банкета и от другата седмица започваме полагането на износващия асфалт. Така тези два километра и около 900 метра участък от пътя за Черно поле ще бъде изцяло готов. Иначе пътят беше пуснат в движение още 2-3 дни след аварията. Фирмата изпълнител на ремонта го оправи." Това обясни за Радио ВИДИН кметът на община Ружинци Пътят Черно поле- Буковец, 15.06 2023 г.Александър Александров във връзка с възстановяването на пътната инфраструктура към селото. 


Припомняме, че на 15 юни достъпът до Черно поле бе прекъснат изцяло заради пропадане на една от подпорните стени, която поддържаше пътя над близо 30-метровото дере към село Буковец. Другият път- към Е-79 и Ружинци, който тогава се ремонтираше, заради многото придошла вода от силния дъжд, също пропадна. 


Пътят Черно поле- Е-79, 15.06 2023 г.И докато за първия път се знаеше, че е опасен и предстои ремонт, дори същия ден там беше дошла и група от специалисти на оглед, то за втория път, поне нагледно, опасност от разрушаване нямаше. 


Крайният резултат - пътят от Ружинци към Черно поле бе прекъснат изцяло, а достъпът през Буковец се осъществяваше по тясна и опасна част от път, останала несрутила се след пороя. Това създаде доста неприятности, защото по него  минаваше училищният автобус, по нето се движеха и колите, които зареждаха селото с храни, включително и домашния патронаж. 


За ситуацията с пропадналия път от Черно поле към Буковец бе излъчен репортаж по една от националните телевизии и след него с общинския кмет се бе свързал преподавател от Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков", където се преподава и за транспортната инфраструктура. Специалистът по инженерна геология и геотехника, доцент Кирил Ангелов, бе предложил група от университета да реши проблема. На място те се запознаха със ситуацията и не отрекоха, че решаването на проблема е предизвикателство и за тях:

"Проблемът е сложен, защото е засегнал съоръжение, което отвежда водите - това е т. нар. водосток. Водостокът обаче е едновременно активизиран встрани от основната тръба поради процеси на т. нар. суфозия, т.е. изнасяне на по-фините частици между чакълите, които са били около него положени и това е довело до скъсване на опорната стена, която е пред водостока. И тъй като тя е фундирана много високо, над дерето, се е скъсала. Това е един типичен случай на такава авария и за съжаление е много трудно за оправяне след това. Очевидно е, че трябва да бъде намерено решение такава стена да не мърда. Това се постига чрез укрепителни конструкции в непосредствена близост до самия път. Особено сложно е тук, че тези съоръжения, които ще крепят стената, ще трябва да преминат през целия скат на дерето, което е 20-30 метра. 


Това ще стане след като бъдат направени проекти. Какво следва? Правят се комплексни инженерно-геоложки проучвания, определят се какви са основните скали, върху които е изградена цялата тази конструкция и на базата на получените показатели се оразмерява онова, което искаме да укрепим. В случая ще трябва да се подмени целият водосток и основното тук е изграждането на пилотно-анкерна конструкция. Значи, такава стена трябва да се постави върху пилоти и тези пилоти, за да могат да държат, трябва да има хоризонтална компонента, която да премине под пътя. Трябва да се изградят такива конструкции и тук това ще бъде доста тежичко заради геоморфоложките условия, но не е първото това съоръжение, което укрепваме. Няма страшно, мисля че имаме достатъчно възможности - и теоретическа подготовка, и практическа...


Това е проект, който се прави, за да бъде изпълнен. Т.е., не се прави, за да се представи на някои строители и да се каже, гледайте си работата, това е достатъчно. Не, това е проект, който трябва да може самият проектант да го изпълнява. И затова сме тук...


Самото проучване и проектиране заема около 40 дни. Много е важно да се намерят средствата чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Считам, че този участък по своята сложност и неотменимост ще е достатъчна гаранция да се отпуснат и получат тези средства на базата на количествено - стойностната сметка..." 


Докато Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане решава дали да отпусне средства за възстановяване на пътя към Буковец, той остава опасен за преминаване.


"Издал съм заповед пътят да не се ползва. Оттам не минават вече автобуси и тежки машини. За машините на земеделските стопани, които имат ниви наоколо, сме направили в съседство един черен обходен път, по който те преминават с тежката техника, за да може да си прибират продукцията. Няма друг начин освен този. Без проектиране, без специалисти, които да си кажат мнението и без средствата, няма как да стане. Ние като община, нямаме тези възможности...", допълни общинският кмет Александър Александров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Феста на диджеите-ветерани започва във Видин

Classic Telegrafa DJ Fest  започва днес във Видин. Тазгодишното издание на фест с диджеите-ветерани е 15-то и ще продължи до11 август. В    продължение на четири вечери ще звучат вечните хитове на 80-те и 90-те години на ХХ век.  Създател на събитието е телевизионният водещ и диджей Васко Громков, който гостува в студиото на Радио Видин...

публикувано на 08.08.24 в 17:50

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин е към своя край

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин от помпена станция "Сланотрън" скоро ще приключи. Това е един от най-важните инфраструктурни проекти във водоснабдяването в област Видин за последните 40 години. Старите и силно корозирали стоманени тръби на близо 15-километрово трасе са заменени с нови. Линейната част на реконструкцията е..

публикувано на 08.08.24 в 15:50

Празник на малината ще се проведе в Берковския Балкан

Традиционния празник на малината организират през почивните дни в Берковския Балкан. От 9-и до 11 август за посетителите са предвидени множество мероприятия - туристически походи, беседи, музикална програма с много веселие и др. Организатори на празничните дни, които ще се проведат на почивната зона на Ком, са Община Берковица и местното дружество..

публикувано на 08.08.24 в 13:59

Националният отбор по приложно колоездене е на лагер-сбор в Берковица

Берковица е домакин на лагер-сбора на националния отбор по приложно колоездене, който е организиран със съдействието на Общината, Съюза на българските автомобилисти в Монтана и Клуба по приложно колоездене в града. Той се провежда от 5-и до 10 август под ръководството на треньора Цветанка Петкова, която е председател на местната спортна..

публикувано на 08.08.24 в 10:46

В "Музикална зона" на 08 август 2024 слушаме The Golden Project

Джаз формация The Golden Project е създадена през есента на 2010 г. от Тони Златанов и Емил Пехливанов. Стартира като трио, но впоследствие се превръща в квинтет, отворен за гост музиканти. Важна роля в творческия процес играе художникът Дончо Дончев - автор на обложките на двата им албума и илюстратор на песните им. Слушаме композиции от албумите..

публикувано на 08.08.24 в 09:00

"Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" представят в Берковица

Бурканите за подправки на баба, английски сервиз за чай, старинни дървени столове. Това е само малка част от изложбата "Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" , която ще бъде представена в Берковица . Организаторът Ивелина Младенова освен страстен колекционер e и творец, а винтидж културата неизменно намира отражение..

публикувано на 07.08.24 в 16:06

Жители на село Периловец искат редовна профилактика от Енергото

Пожар преди седмица засегна четири имота в село Периоловец , община Бойница. Горели са стопански постройки, като напълно са унищожени хамбар и плевня. Местните твърдят, че пожарът е тръгнал от скъсана електрическа жица и настояват малкото селце да бъде включено в графика на енергоснабдителната компания за извършване на профилактика. Подготвят и..

публикувано на 07.08.24 в 15:17