Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без местен референдум за изграждане на фотоволтаична централа на язовир „Огоста”

2
Снимка: Любо Андреев

Общинският съвет в Монтана отказа произвеждането на местен референдум в язовир „Огоста” да бъде изградена фотоволтаична централа за производството на електроенергия. В решението се посочва, че въпросът не е от местно значение и не е от компетентност на органите на местното самоуправление в община Монтана. 

„Язовир „Огоста” е 100 % държавна собственост. Въпросът за неговото ползване е от национално, а не от местно значение. Той е стратегически обект с национално значение. Язовирът се намира на територията на общините Монтана и Берковица”, поясни пред съветниците кметът Златко Живков.

Инициативен комитет внесе подписка в община Монтана за местен референдум по следния въпрос „Съгласни ли сте язовир „Огоста” да не бъде използван за изграждане на соларна фотоволтаична централа за производството на електроенергия на неговата територия”. Подписката е подкрепена от 7400 души.


"Некоректни записи - 2201, това е близо една трета от подписката, която е некоректна, в това число: грешни данни в ЕГН - близо 1000; брой лица, които нямат постоянен адрес на територията на община Монтана - 548; брой повторени лица в записа - 232. Нека да дадем право на държавните органи да се произнесат дали в крайна сметка това е коректно или некоректно", посочи Златко Живков.


С пълно единодушие съветниците подкрепиха решението, което зачете председателят на Общинския съвет Иво Иванов:


"... Отказва произвеждането на местен референдум по въпроса "Съгласни ли сте язовир "Огоста" да не бъде използван за изграждането на соларна фотоволтаична централа за производство на електроенергия на неговата територия, тъй като не са налице предпоставките на член 26, алинея 1 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, а именно - въпросът не е от местно значение и не е от компетентност на органите на местно самоуправление в община Монтана. Това гласуваме... 29 гласували, 29 - "за". Становището се приема и отказваме провеждането на такъв референдум по така зададения въпрос."


По време на заседанието председателят на Общинския съвет Иво Иванов подари на всеки един от съветниците луксозен плакет, спомен за съвместната им работа в последните четири години. Той бе придружен със снимка с всичките 33-ма съветници.


"Всеки от вас допринесе за положителната промяна на Монтана във времена, белязани от COVID-19 и война, политическа нестабилност и кризи в парламентаризма на Република България. Тези сериозни изпитания наложиха пълна мобилизация и единство на местната власт, затова ние, съветниците, подкрепяхме всички разумни предложения на кмета на община Монтана Златко Живков, следвахме конструктивната линия на поведение и позитивно отношение към усилията на общинската администрация да преодолее предизвикателствата, направихме всичко възможно, за да следваме начертания път", посочи Иво Иванов.


Кметът Златко Живков изказа благодарност на д-р Бойко Димитров, който четири мандата води гражданската листа и на Милен Николов. Решението на двамата е повече да не се кандидатират за общински съветници. Последната сесия на Общинския съвет в Монтана за мандат 2019 – 2023 година започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите в потопа в община Царево. Съветниците избраха за временно изпълняващ длъжността кмет на община Монтана, по време на предизборната кампания, настоящият заместник-кмет Тихомир Антонов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
ОУ „Георги С. Раковски

Обявяват конкурси за директори на няколко училища в Монтанско

В девет училища в област Монтана ще им конкурси за директори. Те са на територията на четири общини. Най-много са в община Монтана – началното „Георги Бенковски" в квартал „Кошарник", 4-то основно „Иван Вазов", професионалните гимназии по лека промишленост и тази по строителство, архитектура и компютърни науки „Проф. арх. Стефан Стефанов", всички в града...

публикувано на 19.07.24 в 08:18

Нов културен център ще има в село Павлоче

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център. По решение на правителството статутът на терен и сгради в него, представляващи бивше Основно училище "Христо Ботев" в с. Паволче, се променя от публична на частна държавна собственост. Имотът се предоставя в собственост на Община Враца и ще бъде използван..

публикувано на 19.07.24 в 07:35

Патриарх Даниил ще е наместник на Видинската епархия до избора на нов митрополит

До провеждането на избора на Видински митрополит, патриарх Даниил ще е наместник на епархията. Решението е на Синода на Българската православна църква, каза патриарх Даниил при посрещането си във Видин, откъдето започна посещенията си в епархиите в страната: "На заседанието на Светия синод, което беше на 9 юли, Светият синод определи да..

публикувано на 18.07.24 в 20:30

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23