Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща за дуалното обучение се проведе във Видин

4
Снимка: Радио ВИДИН

Среща за популяризиране на дуалната система на обучение се състоя във Видин. На събитието, което се проведе в конферентна зала на видински хотел присъстваха представители на държавната и местната власт, както и на други институции, учители, ученици, директори на училища, работодатели. Дуалното обучение е обучение в гимназията, което е пряко подкрепяно от реалния бизнес, обясни Мариета Георгиева, заместник-министър на образованието и науката:

"От хората, които създават стойност, създават блага, създават продукт. И вместо децата, седейки на учебния чин, да слушат какво се случва в реални свят, те пряко участват в случващото се. Не случайно Министерство на образованието си поставя за важен приоритет професионалното образование и по-конкретно - дуалното образование." 

При сътрудничество на местно ниво между институциите, работодателите и училищата може да бъде създадено това, което най-много липсва на бизнеса - мотивирани, можещи, знаещи и готови да се борят с предизвикателствата млади хора, допълни още Мариета Георгиева:

"Които да създадат в нашите фирми и предприятия продукт, да създадат производителност, да създадат резултат за всички нас. За да можем наистина да го усетим и да можем да се придвижваме напред като общество."

През последните години изключително много работихме в насока дуалното образование, коментира Веселка Асенова, началник на Регионално управление на образованието - Видин:

"Смятам, че това, което прави Министерството и Регионалното управление на образованието наистина е свързано с развитието на професионалното обучение. И това да излязат от училище едни обучени млади хора."

По време на срещата участниците можеха да разгледат щандове на училища от Видински регион, в които е провеждано дуално обучение. 


Информационното събитие във връзка с проект "Подкрепа за дуалната система на обучение" се организира от Министерство на образованието и науката, съвместно с Регионалното управление на образованието във Видин.  

Галерия

Вижте още

Снимката на 29 февруари 2024 година

По повод Международния ден на редките болести  пред болницата във Враца бяха пуснати в небето 200 разноцветни балона. В инициативата се включиха студенти от врачанския филиал на Медицинския университет в София.  Предстои основен ремонт на близо 53 километра от пътя Добри дол - Лом - Горни Цибър на територията на област Монтана, съобщиха от..

публикувано на 29.02.24 в 18:00
Кметът на Монтана проведе среща с представители на фирми - собственици на кабелни мрежи.

Подреждат разпределителната кабелна мрежа на Монтана

Висящите кабели от уличната разпределителната мрежа на Монтана ще бъдат изпънати, а тези, които не се използват ще бъдат премахнати. За това се споразумяха кметът Златко Живков и представителите на „Електроразпределителни мрежи Запад“ (ЕРМ Запад) и още 7 оператора на територията на общината, съобщават от общинската администрация...

публикувано на 29.02.24 в 16:33

Враца отбеляза Международния ден на редките болести

По повод Международния ден на редките болести пред болницата във Враца бяха пуснати в небето 200 разноцветни балона. В инициативата се включиха студенти от врачанския филиал на Медицинския университет в София.  Пред диагностично-консултативния център на врачанската болница бъдещите медици раздаваха брошури с информация за редките..

публикувано на 29.02.24 в 16:20

Празник за 1 март ще се проведе във Видин

Първомартенските инициативи по случай Баба Марта и Деня на самодееца във Видин тази година ще включват тематичен кът, носещ народните традиции. Идеята е на актрисата Ирина Флорова-Капелова и със съдействието на сценографа Богдан Гешев, това каза за Радио ВИДИН  Силвана Сюлейман , главен експерт "Култура и изкуство" в Общината: "Тази година..

публикувано на 29.02.24 в 16:08

На протест във Видин граждани поискаха намаление на местните данъци и такси

Граждани излязоха на протест във Видин , заради високите, според тях местни данъци и такси. Настояват за решение на Общинския съвет, с което да бъдат намалени. Казват, че увеличението на таксата за битови отпадъци за гражданите е двойно, а бизнесът трябва да плаща в пъти в повече. От Общината обясниха, че е увеличена таксата само за домакинствата, тъй..

публикувано на 29.02.24 в 15:00

Мездра ще отбележи 3 март с общоградско тържество и шосеен пробег

Общоградско тържество по повод Националния празник на Република България ще се състои в Мездра . С него ще бъде отбелязана 146-ата годишнина от Освобождението от османско иго. То ще се състои на 3 март 2024 г. (неделя) от 9:15 часа на площад „България“. В празничната програма ще вземат участие Детска школа за художествено слово и Ансамбъл „Мездра“ -..

публикувано на 29.02.24 в 14:41

В село Царевец са готови да посрещнат 3 март

Кметство Царевец и Народно читалище "Просвета-1928" канят всички жители и гости на мездренското село заедно да отбележат Националния празник- 3 март . Програмата включва: 10.50 ч.- поднасяне на венци и цветя на паметника на загиналите за свободата на България; 11.00 ч.- литературно-музикална програма с участието на децата от Център..

публикувано на 29.02.24 в 14:00