Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна кампания за безплатно силанизиране на детските зъби във Видин

Снимка: https://oralnaprofilaktika.bg/


Кампания за безплатно силанизиране на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8 години започна във Видин. Организирана е в рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 години, каза председателят на Районната колегия на Български зъболекарски съюз д-р Нели Драгинова и припомни какво представляват силантите:

"Това е материал, който предпазва, профилактира появата на кариес при децата. Покриват се напълно здрави зъби, без никакви лезии, без никакви разрушения, абсолютно безболезнено е и ползите му са абсолютно доказани във времето. Кампанията стартира на 1 септември и ще приключи на 30 ноември. Приканвам всички родители, педагогическия, непедагогическия персонал в детските градини и училищата да са съпричастни и да бъдат активни."
Д-р Нели Драгинова, председател на РК на БЗС Видин. Снимка: Радио Видин
Шестима лекари по дентална медицина участват в кампания и извършват силанизирането във Видин. Имената им и информация как пациентите да се свържат с тях е публикувана в сайта на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 години. 

Времето е достатъчно да бъдат обхванати всички желаещи, лекарите също, дано да има активност, добави д-р Драгинова. По думите ѝ интересът през последните години не е достатъчно изявен и броят на обхванатите деца намалява, което е притеснително. 

Д-р Драгинова коментира и пакета от дентални дейности, които здравноосигурените пациенти ще могат да ползват по силата на Националния рамков договор за периода 2023-2025 година. 

Чуйте повече в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 26 май 2024 година

Хайде....новият "Неделник" е тук. Водя ви на бал във Враца. За пореден път там изпратиха стотици свои "посланици" по света и у нас. От няколко години местната управа организира специално събитие за врачанските зрелостници. Идеята е да помнят родния си град и където и да отидат, да не забравят, че той очаква завръщане им. В "Неделник"..

публикувано на 26.05.24 в 13:25

Да можем заедно с Христос да повдигнем тежестта на земния живот

Днес е Четвърта неделя след Пасха – на Разслабения. Христос възкръсна! В името на Отца и Сина и Светия Дух. Братя и сестри, отново чуваме така добре познатия ни евангелски откъс за изцелението на разслабения и ни се иска пак и пак да обърнем внимание на въпроса, поставен от Христос: "Искаш ли да оздравееш?" На пръв поглед няма..

публикувано на 26.05.24 в 08:00

НПО коалиция с апел в училище да се развиват и социално-емоционалните умения

Международно изследване сред 15-годишните крие тревожна картина за българските младежи, алармират неправителствени организации. Изследването  "Социално - емоционални умения за по-добър живот" е на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Обхваща 21 държави. България е включена в него с финансовата подкрепа на фондация "Лъчезар..

публикувано на 24.05.24 в 17:41

Денят на Кирил и Методий в паметта на Видин

Празнуваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На този ден в България се чества делото на славянските просветители Кирил и Методий и българската просвета и култура, включително и създаването на кирилицата в Преславската книжовна школа.  В Държавен архив Видин се пазят..

публикувано на 24.05.24 в 16:45

Пътеписът на Нора Ардашева "Жълтата стрелка"

Пътеписът "Жълтата стрелка" на Нора Ардашева е книга, за която трябва да улучиш точното време, точно като с истинско пътуване. Защото какво е един пътепис, ако не пътешествие, било то и само във въображението на читателя. Може би с повечето книги е така – всяка си иска нейния момент, – но наистина изчакайте да усетите порива, за да последвате..

публикувано на 24.05.24 в 12:00

Изложбата "Яж" на Изабел Иванова от Видин - уверена крачка към успеха в изкуството

Днес се срещаме с Изабел Иванова - една млада видинчанка, която откакто се помни е в търсене на своя талант. Като малка се лута между различни спортове, посещавала е най-разнообразни курсове по пеене, свирене на китара и други, но все не намира себе си. Докато един ден разбира от своя приятелка за курсове по изобразително изкуство при Веселин..

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Емилия Георгиева от Железна- за училището в Чипровци и професията на учителя

В навечерието на 24 май в "Думата имат старейшините" ви срещаме с учителката по история Емилия Георгиева от село Железна. Тя е завършила Великотърновския университет, работила е над 40 г. в чипровското училището, където от 1987-ма до 2005 г. е била и директор. По думите на Емилия Георгиева, макар да не е официално признато, учебното..

публикувано на 23.05.24 в 16:50