Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестират служители в Агенцията за борба с градушките

Снимка: Радио Видин

Федерацията на независимите синдикати от земеделието организира в Бяла Слатина протестен митинг на работещите в Изпълнителната агенция "Борба с градушките". Протестът е заради ниски заплати, той е втори поред, като днес недоволството си ще изразят заетите в агенцията от  Северна България.

След като преди две седмици колегите им от Южна България блокираха пътя край село Поповица, защото не са съгласни да получават за труда си  заплати, близки до минималната, днес работещите в Северна България  точно в 8 ще блокират възлово кръстовище в Бяла Слатина. Това вероятно ще доведе до напрежение с местните власти, тъй като в отговор на уведомителното писмо от синдиката до кмета на общината той им посочва, че кръстовището е много натоварено и блокирането му ще създаде  проблеми като им предлага да сменят мястото или да протестират без да пречат на движението.

Недоволството на работещите в Агенцията за борба с градушките е провокирано от факта, че при формирането на бюджета за тази година, за увеличение на техните заплати пари нямаше, за разлика от парите, отделени за други агенции под шапката на земеделското министерство.

Вчера лидерите на синдиката проведоха безрезултатна среща с министър Кирил Вътев и днес излизат на протест, за да поискат 15% увеличение на възнагражденията си.

Недоволните ще спрат ефективно работата на командните пултове и площадки за борба с градушките, очакват подкрепа и от земеделски производители. 


Вижте още

Снимката на 22 февруари 2024 година

С решение на Министерски съвет Община Кула получи безвъзмездно, за срок от десет години правото на управлението на крепостта "Кастра Мартис" . Предоставянето на недвижимата археологическа културна ценност ще подпомогне за популяризирането, социализирането и развитието на археологическия обект, посочват от правителствената информационна служба...

публикувано на 22.02.24 в 18:00
Станимир Стоев, общински съветник

Общински съветници предлагат подкрепа за осиновители и студенти с новородено дете в Монтана

Студенти с новородено дете и осиновители да могат да получават финансова подкрепа , предлагат общински съветници от Монтана . Повече пари за инвитро  процедури се предвиждат в промените заложени в две наредби. Със 100 лева повече да получат семействата за новородени деца предвиждат промените предлагани от общинските съветници от групата..

публикувано на 22.02.24 в 16:22

Административният съд отново потвърди избора на кмет на Вършец

Административният съд в Монтана потвърди за втори път избора на кмет на Вършец . След ръчно броене на бюлетините от три от секциите в община Вършец, съдът се произнесе, че няма разминаване с протоколите от секционните комисии и няма основание за касиране на изборите. В хода на делото не са установени и съществени нарушения на избирателния  процес...

публикувано на 22.02.24 в 15:57

Изложбата „Ателие Видин“ ще бъде показана в София

Изложбата „Ателие Видин“ ще бъде официално открита в Зала 1 на Съюза на архитектите в България утре, 23 февруари. Нейни автори са възпитаниците на деветото издание на специализирания курс за опазване на недвижимото културно наследство, създаден от Националния институт за недвижимо културно наследство и Школата Шайо към Центъра за архитектура и..

публикувано на 22.02.24 в 15:30

Община Кула ще управлява крепостта "Кастра Мартис"

С решение на Министерски съвет   Община Кула получи безвъзмездно, за срок от десет години правото на управлението на крепостта "Кастра Мартис" . Предоставянето на недвижимата археологическа културна ценност ще подпомогне за популяризирането, социализирането и развитието на археологическия обект, посочват от правителствената информационна служба...

публикувано на 22.02.24 в 14:56

Близо 300 000 лева ще получат две училища в Мездренско за спортни площадки

Министерството на образованието и науката одобри за финансиране проектите на две училища в община Мездра за изграждане и основен ремонт на открити спортни площадки , съобщават от общинската администрация.  ОУ „Христо Ботев“ - гр. Мездра ще получи средства за  изграждане на ново съоръжение. Проектът на  СУ „Св. Климент Охридски“ - с. Зверино е за..

публикувано на 22.02.24 в 14:29

Второкласници от Мездра представиха народни традиции на ученици в Мароко

Учениците от 2-ри "а" клас при ИОУ ”Св. св. Кирил и Методий” в Мездра и българското училище "Родолюбие" в Кралство Мароко  проведоха онлайн урок по проект "Мъдростта в българското народно творчество". Второкласниците представиха драматизации на български народни приказки, гатанки, пословици, поговорки, както и обичаите и традициите в..

публикувано на 22.02.24 в 11:37