Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Продължава строителството на новия корпус на математическата гимназия във Враца

Снимка: Радио ВИДИН

Строителството на новия корпус на Математическата гимназия във Враца, което започна преди два месеца, е единственият незавършен ремонт в учебните заведения от общината в навечерието на 15 септември. Очаква се обектът да влезе в експлоатация за следващата учебна година. Сградата ще разполага с 6 класни стаи, хранилища, STEM център и конферентна зала. Съоръжението ще е на два етажа и ще бъде свързано с основния корпус на Математическата гимназия, съобщи заместник-кметът Цветан Стойчков. Стойността на проекта е в размер на 1 595 947 лева.


Според ресорният заместник кмет Петя Долапчиева навсякъде са приключили освежителните ремонти в учебните заведения и детските градини. Преди първия звънец на 15 септември, е освежена и уличната маркировка на местата, на които пресичат много деца. Очаква се полицията да възстанови охраната пред училищата, а патрулиращи полицаи да има в сутрешните часове пред всяко учебно заведение.


Община Враца спечели проект, в рамките на който над 350 нуждаещи се деца в задължително предучилищно образование и ученици до VII клас ще получат безплатно учебни пособия и материали.


При изпълнението на проекта ще бъдат назначени и лица, които да подпомагат педагозите в дейностите по превенция и предотвратяване на негативни явления като насилие, дискриминация и тормоз.


Партньори на местната администрация са ОУ „Св. Св. Кирил и Методий", СУ "Отец Паисий" и детска градина „Радост".


И през настоящата учебна година първокласниците ще получат книжка със стихове за детството, училището, националните герои като личен подарък от кмета Каменов.


„Освен индивидуална книжка, Община Враца в партньорство с Регионална библиотека „Христо Ботев" – Враца, с цел да провокира интереса към четенето, подарява на всеки първокласник читателска карта, за да може когато научи буквите и се научи да чете, всяко дете да може да посети библиотеката и открие чудния свят на книгите", каза още Долапчиева и допълни, че местната администрация е в процес на подготовка за предстоящата учебна година.


В навечерието на 15 септември все още има незаети места за учители. Свободни бройки, макар и единични, се търсят за преподаватели по математика и физическо възпитание, както и за компютри – това личи от седмичната справка на бюрото по труда.


Вижте още
Проф. Тодор Галунов

Проф. Тодор Галунов: Очаква ни много пъстра и разнообразна предизборна кампания

Изборният процес е сблъсък на идеи и послания на кандидати с различни управленски визии, но той е и технология. Защото макар посланията да са важни, не по-малко важно е и как се осъществя пряката демокрация като процес. Остава по-малко от месец до изборите, в които в 265 общини в България ще се избира нова местна власт. Интересът към кметския..

публикувано на 02.10.23 в 12:45

Опасен завой в Дъбова махала безпокои местните хора

Дъбова махала се намира в Дунавската равнина, в община Брусарци.  В близост до селото тече река Лом, река Дунав е на 9 км, на 40 км е Монтана, на 27 км е Лом, София е на 150 км. Дъбова махала се намира на важен кръстопът. Има добре развити шосейни връзки с Лом, Видин, Белоградчик, Монтана, Враца и София , железопътен транспорт и жп спирка на..

публикувано на 29.09.23 в 12:30
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Видин е лакмус за съдбата на България

Ще претърпи ли развитие през следващите години един от най-бедните региони в Европа?  Какво е бъдещето на Видин?  Отговорът на тези въпроси зависи от местните избори, от които ни разделя само месец.  Възможно ли е икономическо развитие и овладяване на обезлюдяването и безработицата?  Нагласите, очакванията и надеждите за мащабна промяна дискутираме..

публикувано на 28.09.23 в 10:00
Румян Русинов

Политологът Румян Русинов: Хората са работодатели на кмета и могат да следят за изпълнението на обещанията

През последните избори у нас наблюдаваме тенденция на драстично намаляваща избирателна активност, която според политолога Румян Русинов ще се пренесе и на местния вот. Причината за това явление е изтъняващата връзка между политическия елит и електората.   "Това е една сигнална лампа за нашите политически елити. Въпросът е дали го разбраха..

публикувано на 27.09.23 в 12:51

Кой ще управлява Видин през следващите 4 години?

Кои са основните кандидати за общински кметове в Северозапада? Какви са нагласите и очакванията от предстоящите местни избори? Очаква ли се интригуваща битка за вота на избирателите?  Битка с неизвестен край се очертава за кметското място във Видин, почти сигурен балотаж и разнороден Общински съвет. Общо 16 политически формации и един..

публикувано на 26.09.23 в 14:16

Автоинструктор: Толерантни сме на пътя в други държави, не и у нас

Какви участници в движението сме и как реагираме, когато някой сгреши? Спират ли шофьорите на пешеходна пътека, къде пресичат пешеходците - където са решили или където е указано, как се влиза и излиза от кръговите кръстовища във Видин, има ли маркировка по улиците, която улеснява движението? Това са въпросите, на които търсим отговор в "Актуално"..

публикувано на 25.09.23 в 12:27

Градешница- селото, където е намерена плочката с най-древна писменост

Днес виртуално ще посетим село Градешница в община Криводол. Селото се намира на 38 км северозападно от Враца. През него тече малка река- приток на Огоста.  Районът около Градешница е богат на археологически находки, които свидетелстват за наличие на човешки общества още в ранната новокаменна епоха- става въпрос за шесто хилядолетие пр.н.е...

публикувано на 22.09.23 в 14:05