Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна новата учебна година

| обновено на 15.09.23 в 16:49
училищен звънец 15 септември училище
Снимка: РАДИО ВИДИН

Над девет хиляди ученици и деца в подготвителна група се очаква да влязат днес в класните стаи на училищата и детските градини на област Видин. Първокласниците в община Видин са над 320.
Училищата в област Видин са готови за новата учебна година, информират от Регионалното управление на образованието. Ремонтите в почти всички училища на територията на областта са приключили преди началото на новата учебна година. 
Над 700 000 ученици от първи до 12-и клас днес ще влязат в класните стаи в над 2300 училища в страната, показват данните на Министерството на образованието и науката. Малко над 57 000 от тях ще прекрачат училищния праг за първи път. 


510 ученици прекрачиха в първия учебен ден прага на основно училище "Иван Вазов" във Видин. Приветства ги директорът на учебното заведение Пролетка Цветкова: 

"Скъпи ученици, добре дошли. Предстои ви изкачване на следващото стъпало в по пътя на вашето духовно съзряване. Бъдете упорити, бъдете амбициозни, бъдете позитивни, с поглед напред. Трупайте знания, не губете устрема и желанието си да научите повече, защото знанието  е сила. Скъпи, първокласници, най-развълнувани сте вие, защото днес с беззъби усмивки поемате по нов път - пътя на знанието и науката... не страхувайте, мили деца, до вас ще бъдат вашите учители, които с много обич, любов и търпение, ще ви водят по пътя на знанието. На добър час, успешна нова учебна година!"

През тази година училище "Иван Вазов" очаква да сбъдне своята мечта за нов физкултурен салон. В момента тече процедура по избор на изпълнител, добави директорът. Развълнувани, но и широко усмихнати, първокласниците застанаха пред своите учители, родители и гости и дадоха няколко обещания: "Обещаваме да получаваме отлични оценки, обещаваме да пишем красиво и четливо, обещаваме да се сприятелим с учениците и и да ги пазим, обещаваме да бъдем дисциплинирани, обещаваме да бъдем задружни в ученето ни заниманията по интереси." 

Родители на малки ученици също споделиха вълнението си: "По-притеснени сме от децата, отново на училище след 37 години. Подготвихме се, по списъка всичко купихме и много излишни неща... Празнично настроени сме, вълнението ни е обзело. Подготвихме се, надявам се. В момента раницата е лека, но след малко ще стане тежка, като вземе учебниците..."

По традиция най-малките бяха посрещнати с хляб и мед в класните стаи, където ги очакваха първите им учебници и красиви изненади.

С изпълнен план-прием на паралелките пети и осми клас, както и с двама нови учители - Райна Георгиева по математика и Десислава Крумова по български език и литература, започна учебната година видинската Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I". 

"Особено ми е приятно да отбележа успешната реализация на нашите зрелостници, които продължават своето образование в престижни висши учебни заведения у нас и в чужбина. Благодаря за многото участия на нашите ученици в конкурси, олимпиади и състезания в различни учебни дисциплини, в които показаха високи резултати на национално и на регионално равнище и благодаря на техните учители и ръководители, без труда на които нямаше да бъдат реализирани тези постижения. Успешно кандидатствахме за изграждане на нов STEM център с два нови кабинета по информатика и математика, както и дигитално свързани шест класни стаи с високотехнологични дисплеи вместо бели дъски. Всичко това е показател, че нашата гимназия върви в правилната посока и продължава да се развива и утвърждава като водещо учебно заведение в града и региона", отбеляза в словото си директорът на училището Ивайло Милушев.

Гости на първия учебен ден бяха заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова, Анета Кирилова, старши експерт в РУО Видин, бивши директори и учители.

Председателят на училищното настоятелство Лили Цанова връчи награди по повод 25-ата годишнина на настоятелството. Плакети получиха дългогодишните директори Георги Иванчев и Румяна Петрова. Росен Ракаджиев пък бе обявен за учител на годината. 

По традиция на празника децата благослови Видинският митрополит Даниил. 

Приветствия от името на учениците имаше от представители на пети, осми и 12 клас. Учениците от 12в клас подариха получените от тях преди осем години шалчета-реликва с цветовете на МГ на петокласниците. 


Общо 31 първокласници в две паралелки прекрачиха днес за първи път училищния праг във видинското училище по изкуствата "Св.Св.Кирил и Методий“. Новата учебна година започна по традиция с тържество, с много цветя за преподаватеилте и приповдигнато настроение. Най-развалнувани бяха първокласнците. 

"С гордост и удовлетвореност от успешния 137-ми годишен път на училището, заставам пред вас за да ви поздравя. За мен е чест да отчета, че с успех нашето училище реализира два успешни проекта- "Обичам моето училище“ и санирането на сградата  по норвежки проект...“, каза директорът, Бисерка Каменова. 

По време на тържествената церемония бяха представени и новите зам.директори в училището- Анелия Ангелова и Радослав Бориславов.



Много вълнение и усмивки имаше за първия учебен ден и в OУ "Любен Каравелов"-Видин. Първият звънец беше най-очакван от бъдещите първокласници. Годината е нова не само за малчуганите, но и за директора на учебното заведение Галина Нетова, която тази година за пръв път застава на директорския пост. 

"С гордост и радост стоя пред вас и пред нашето прекрасно, помъдряло, но и съвременно училище. С новото начало идват възможности и предизвикателства и вярвам, че заедно можем да ги преодолеем успешно. нека и тази учебна година да бъде изпълнена с усмивки, творчество и знание. на добър час"- каза Галина Нетова.
Началникът на отдел "Организационно-методическа дейност и контрол" в Регионалното управление на образованието - Наталия Крумова също отправи своя поздрав: 
"Този ден символизира стремежа на българина към духовност, наука и просвещение. С вълнуващите трепети на първокласника, на 15-и септември нека да влезем с усмивка в родното училище! Бъдете здрави и на добър час!"
66 първокласници, разпределени в 3 паралелки прекрачиха прага на новото си училище. 

Тържествено откриха учебната година в най - старото видинско училище СУ "Цар Симеон Велики" "Уважаеми колеги, чака ни трудна година изпълнена с предизвикателства. Поставихме си високи цели. Нека да сме здрави и да имаме волята и устойчивостта да ги постигнем. Уважаеми родители. Ние с вас правим едно и също - отглеждаме образоваме и възпитаваме децата на България. Ето защо разчитаме на вашето партньорство и подкрепа. Всички заедно носим огромната отговорност да направим България рай....Скъпи ученици, след лятото идваме тук отново. Пораснали, променени и дано помъдрели...На добър час на всички...", каза директорката Ирена Гъркова. 3 паралелки със 76 първокласници прекрачиха за първи път прага на училището. В училището през новата учебна година общо паралелките ще са 33, всяка от тях с максимален брой ученици.



Тържествено откриха новата учебна година в Професионална техническа гимназия "Васил Левски"- Видин. 7 са паралелките, учениците са от 8 до 12 клас и ще се обучават по специалностите "Сухо строителство" и "Автомобилна мехатроника". 

"Букетът е за моята класна- Елизабет Ангелова...Аз съм строител, аз съм монтьор... Нямаме търпение да започнем тази учебна година и да научаваме нови неща...", казаха ученици.

Спокойна и успешна нова година пожела на всички Цеца Коева- директор на ПТГ: "Броят на учениците е такъв, какъвто е открита гимназията- техникум по механотехника през 1963 година. Искрено  вярвам, че професиите, които предлагаме в нашето училище са актуални и те дават една добра възможност за реализация."

Официални гости на 15 септември в гимназията бяха Румен Лилов- началник отдел "Устройство на територията" на Община Видин, представители на фирма за системи за сухо строителство /КНАУФ/- Владимир Цветанов и Милена Върбанова. Днес беше открит и нов кабинет- работилница по сухо строителство.


В СУ "Васил Левски" – Кула тържествено бе открита новата учебна година. За първи път прага на училището прекрачиха едва 15 първокласници, водени от класния си ръководител Пролетка Велкова. Връчени бяха преходните награди на училището за 2-ри срок на миналата учебна година - "Достоен лъв" за 1 и 4 клас, купата на 5 и 7 клас и купата на 8 и  9 клас, на най-добрите паралелки, избрани от Педагогическия съвет по предварително гласувани критерии.



С тържествен водосвет откриха новата учебна година в 4 училище „Иван Вазов" в Монтана. Архимандрит Антим, протосингел на Клисурския манастир отслужи тържествен водосвет и поръси със светена вода присъстващите. Кметът Златко Живков поздрави учениците, приветствие към 450-те ученици поднесе и директорката Цветанка Цветкова. Две паралелки са първи клас в 4-то училище. Всеки един от първолаците получи буквар от община Монтана, с послание от кмета. В празничната програма при откриването на учебната година имаше песни и народни танци




Тържествено бе поставено началото на новата учебна година в трите училища на територията на община Белоградчик. В НУ "Васил Левски", СУ "Христо Ботев" и ОУ "Васил Априлов" в с. Рабиша през учебната 2023/2024 г. ще се обучават около 500 ученици. Първокласниците, които за първи път ще прекрачат прага на началното училище тази година са 34. В пети клас децата са 41, а общият брой на учениците в СУ "Христо Ботев" е 313. Празничният петнадесети септември бе отбелязан и в Детска градина "Иглика" – Белоградчик, където тържествено се откри новата учебна година. 



Новата учебна 2023/2024 г. в най-голямото основно училище в община Мездра - градското ОУ "Христо Ботев", беше официално открита с издигане на националния флаг, посрещане на училищното знаме и празнична музикално-литературна програма, изнесена от възпитаници на учебното заведение. Приветствия към учениците, учителите и родителите отправиха директорът на училището Иван Иванчев, заместник-кметът на Община Мездра инж. Николинка Кътовска и Сийка Георгиева, родител на първокласничка. Водосвет за здраве и благополучие отслужи енорийският свещеник на Мездра отец Данаил Цинцарски. По случай откриването на новата учебна година учениците и учителите в ОУ „Христо Ботев“ се присъединиха към Общобългарската инициатива „Да запеем заедно „Де е България“. През учебната 2023/2024 г. в ОУ „Христо Ботев“ - Мездра ще се обучават 338 ученици, разпределени в 17 паралелки от I до VII клас, информира заместник-директорът по учебната дейност Цветомира Илиева. За тяхното обучение и възпитание ще се грижат 41 педагози. Първолаците са 38, като в първи клас са формирани две паралелки.


Децата от квартал "Изток" във Вършец ще се обучават в новата модерна сграда на начално училище "Васил Левски". С 319 000 лева, осигурени по проект на Министерството на образованието и науката, за четири месеца бе изградено новото училище. "В него се обучават деца от ромски произход от квартал "Изток". В начално училище "Васил Левски" ще учат 227 ученици, 164 са 1-4 клас, а 63 са в полудневни подготвителни групи. От десетилетия в област Монтана не е откривано ново училище. 


Новата учебна година ще бъде открита и в ОУ "Христо Ботев"- село Раковица в община Макреш. Учениците ще учат в алтернативна сграда, след като училището пострада от пожар през юни миналата година. Към момента Общината е завършила ремонта на покрива на учебния корпус, сменена е дограмата на един от етажите, каза кметът на Община Макреш Митко Антов. Продължават вътрешните ремонти по сградата на училището. Със 100 хиляди лева изплатена застраховка сега ще бъде подменена дограмата на още един етаж, ще бъде изградена по нови изисквания вътрешна тоалетна и ново захранване на всички етажи, допълни Митко Антов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 3 юли 2024 година

Деца от спортното социално училище Видин към Фондация "Реал Мадрид" участваха в тазгодишното издание на демонстративния футболен турнир "Копа Алма" . Домакин на 5-дневното събитие беше Академия "Пушкаш" в Унгария.  След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател. Предложението на ГЕРБ-СДС беше..

публикувано на 03.07.24 в 18:05

Ясен е новият заместник областен управител на Монтана

Ивайло Сотиров ще е новият заместник областен управител на Монтана, след като Калин Хайтов бе освободен от длъжността. Заповедта е на служебното правителство.  Ивайло Сотиров за последно е бил директор на предприятие за преработка на мрамор и скални материали в Берковица. Той има висше образование, роден е през 1977 година. Сотиров е номинация..

публикувано на 03.07.24 в 17:07

Летни музикални празници започват във Видин

Летните музикални празници във Видин , които се провеждат за четвърта поредна година, започват утре, 4 юли. Събитието тази година е посветено на честването на 75 години от създаването на Държавен симфоничен оркестър - Видин. Основен партньор на инициативата е Община Видин .  "Искам да кажа, че един от основните приоритети на общинското..

публикувано на 03.07.24 в 16:37

Деца в Мездра слушаха за български владетел

Урок по история и география на България се проведе в Мездра в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" . Децата слушаха интересни факти за цар Симеон Велики по повод 1160 години от рождението му. Срещата започна с въпроси от кръстословица, последва обстойният разказ на библиотекаря Величка Христова за живота, могъществото на..

публикувано на 03.07.24 в 16:33

Деца помагат на библиотекарите във Видин

Доброволци помагат в Детския отдел на регионалната библиотека във Видин през лятото. Идеята за доброволческата програма идва от желанието библиотеката да е по-достъпна и удобна за всички, каза завеждащият Детският отдел Адрияна Цветкова . Допълни, че в сградата няма асансьор, което пък е причина в библиотеката да помислят за решение,..

публикувано на 03.07.24 в 15:44
Калин Хайтов

Заместник областният управител на Монтана е освободен от длъжност

От днес Калин Хайтов е освободен от длъжността заместник областен управител на  Монтана . Заповедта е на служебното правителство.  Хайтов бе назначен на поста в края на юли миналата година от квотата на ГЕРБ. За бившия преподавател по информационни технологии в Строителната гимназия в Монтана и предприемач това бе втори мандат като заместник..

публикувано на 03.07.24 в 15:27

Враца се стяга за мотосъбор на Балкана

От петък до неделя Враца ще се превърне в притегателно място за любителите на моторите от цялата страна. От 5-и до 7 юли се очаква стотици почитатели на високите скорости да вземат участие в поредното издание на Национален мотосъбор „Враца – Леденика“ . Официалното откриване е в петък, от 18:00 часа, в местността Леденика. От 22:00 часа..

публикувано на 03.07.24 в 14:00