Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Видин Цветан Ценков откри кампанията си за втори мандат

4
Снимка: Радио ВИДИН

На среща със симпатизанти в художествената галерия на Видин бе обявена кандидатурата на д-р Цветан Ценков за втори кметски мандат. 

"Родното място можем само да го обичаме и да се опитваме да го надграждаме и да го съзидаваме. Група приятели ме поканиха преди четири години и аз, признавам си, не знаех с какво се захващам. Не вярвах, че ще заваря такъв батак и такъв крадлък. В момента, в който хванахме течове в "Общинска собственост", в "Местни данъци и такси", в "Информационния център", веднага тези хора ги освободих и всичко е дадено на прокуратурата. Всички големи щети, които бяха нанесени през последните 15 години, ние успяхме не само да ги решим, а и да затворим програмите, в които бяха натрупани близо 12 млн. задължения. В политически смисъл не съм фурнаджийска лопата, никога не съм си сменял посоката и доверието. Кметът на едно населено място трябва да е кмет на всички хора и да защитава интересите на родния си град. Наистина беше много тежък мандат - Ковид, икономическа и политическа криза, война. Въпреки това успяхме да променим града. Вече много по-модерно и морално се работи в тези сектори на Общината, които са свързани с парични вземания и давания. В момента Общината има излишъци. Дадохме почти половината от парите за капиталови разходи за всички по-малки населени места в общината. Страдаме обаче от късогледството на някои общински съветници, които са за "справедлив Видин" или "обичат Видин", или са от други политически партии, които през последните 15 години премахнаха над 25 седалища на национални агенции във Видин, това са над 1000 работни места. Същата тази партия взе и онези 2 млрд, които бяха за скоростния път и за ЖП-линията до Видин. Заради тях няма да можем да направим тази година над 50 улици в селата и в град Видин. Видин заслужава да се върне в топ градовете на България. Заслужава да се превърне в модерен индустриален център. В този толкова тежък мандат две големи инвестиции, без да броя малките, са факт - бившата бирена фабрика, където се появи прекрасна нова фабрика, Команд също направи нова модерна база и изнася продукция за цял свят. Но е вярно, че без модерен път и достъп до Видин няма как ние да очакваме бързо развитие, но аз питам кои са тези политици, които "затапиха" Северозапада и в чий интерес. Битката за нашия роден град минава през големите национални проекти, за които сме двигател и коректор и се борим това да се осъществи. Изборът за кмет на Видин е избор за бъдещето на родния ни град", заяви Цветан Ценков.

Председател на инициативния комитет, който стои зад кандидатурата за кмет на Цветан Ценков, е Мартин Дончев, областен координатор на НДСВ:

"Имаше една Община, в която можеше да се краде от касата, ти прекъсна това нещо. Имаше една Община, в която по-богатите и заможни хора можеха да си регистрират мощните коли с по-ниска кубатура, за да плащат по-ниски данъци - и това го прекъсна. Имаше една Община, в която се печелеха търгове не по най-изгодна цена, а по това кой най-бързо ще си подаде офертата. Имаше една Община, която теглеше кредити, не можеше да ги връща и изкарваше за продан земите си. Имаше една Община, в която камиони, които са с вместимост по 7 кубика, возеха и им плащахме по 100 кубика. Ти прекрати и тази практика. И за първи път Общината вече може да си плаща всички борчове, има най-ниският дълг, най-високият бюджет и има възможност сама да води свои политики."

В инициативния комитет е и Кирил Ванков, представител на Земеделски народен съюз:

"Д-р Ценков изкара един доста успешен мандат, но мисля, че има още сили и възможности за още един мандат."

"Преди четири години търсихме кмет, който да е успял в личния си живот, който да може да управлява, който знае как се прави това. Мисля, че не се излъгахме. За мен е много приятно, когато идват гости във Видин и казват колко чист и хубав е градът. Винаги съм казвал, че смисълът на политиката е да направиш нещо добро за колкото се може по-голяма група хора... Идва ми в повече тази войнственост на част от видинските политици, тази настъпателност, тази арогантност, това незачитане на мнението на другите... Това не може да продължава, не можем да оставим града на хора, които искат да го завладеят. За нас Видин е кауза", каза Генади Велков, председател на Общинския съвет и областен лидер на СДС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Двама души пострадаха при катастрофа в село Доктор Йосифово

Двама пътници са пострадали при катастрофа между два леки автомобила в землището на село Доктор Йосифово , община Монтана, съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 15 юли, около 17:40 часа, като челно се блъскат два автомобила. Двама пътници от двете коли са пострадали. Единият е настанен в ортопедично отделение на болницата в Монтана със..

публикувано на 16.07.24 в 11:39

Полицията задържа пиян шофьор във Видин

44-годишен видинчанин , управлявал лек автомобил след употреба на алкохол, е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. На 16 юли, около 00.40 часа, на бул. „Панония“ униформени спрели за проверка кола с видинска регистрация. При тестване с дрегер пробата на шофьора отчела 2.93 промила . Той дал и кръвна проба за изследване в Центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 11:18

Трима жители на Гъмзово влязоха в ареста за кражба

Видинските криминалисти разкриха по „горещи следи“ извършителите на кражба от частен имот в село Гъмзово , посочват от полицията във Видин. Трима местни жители – на 17, 18 и 39 години, са задържани в полицейския арест за срок до 24 часа. Обект на посегателството им били множество битови вещи – три печки, чугунена мивка, легло и др. Работата на..

публикувано на 16.07.24 в 11:14

Пореден ден с оранжев код за опасно горещо време

Оранжев код за високи температури е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. В областите Видин , Монтана и Враца максималните температури ще бъдат между 37 и 41 градуса , прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.  След обяд над Дунавската равнина ще се развива купеста облачност и на изолирани места ще превали..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Депутати от Враца с въпроси към министър Комитова

Лошото състояние на пътищата в област Враца провокираха депутатите от ГЕРБ Красен Кръстев и Мартин Харизанов да зададат въпрос към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.  Според стаситкитата на народните представители, две трети от над 3 360 км републикански пътища, преминаващи през Северозападна България, са..

публикувано на 16.07.24 в 07:51

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23