Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 150 трактора на земеделци от Монтана се включиха в националния протест

Недоволни земеделци от област Монтана излязоха на протест срещу вноса на селскостопанска продукция от Украйна. Над 150 трактора се събраха на улица „Диана”. Иван Благоев е от Кобиляк и работи 1600 декара. Ако не се променят нещата, това ще го доведе до фалит:


"Директно до фалит. Казвам го отговорно. Всичко ми седи в складовете. Цените са много ниски. Себестойността на декар е голяма, заради торове. Сега цените на дизела нали го виждате къде отива, а се жъне в момента, трябва да се оре. Страшна работа!"


Никол Димитрова е четвърти курс в Аграрния университет в Пловдив и неизменно е до семейството си, което гледа близо 2000 декара земя в Мадан:


"Със семейството ми от доста време се занимаваме с това. Опитахме какво ли не, освен зърнено-житните култури, да се занимаваме с лавандула, с маточина, с боб и с каквото още се сетите, но просто няма изход от ситуацията."


На протеста имаше и животновъди. Методи Лаков повече от 20 години е в бранша и един от малкото останали да гледат биволи във Владимирово. Мъжът се закани:


"Утре ще му занеса 100 литра биволско мляко понеже нито една мандра в Северозападна България не изкупува биволско мляко, най-хубавото мляко на света. И ние си храним с него прасета, кучета, каквото имаме."


Венцислав Йосифов е от Лом и пътува за Пловдив, където работи. Мъжът изчака колоната с трактори:


"Подкрепям, разбира се. Хората са прави... Не искаме да се внася зърно от Украйна по простата причина, че нашите хора имат фирми, плащат заплати, имат много разходи. Трябва ли те да фалират в името примерно на някаква грешна политика?!"


Протестиращите затвориха Е-79, край бившата Камгарна, като спазиха указанията на полицията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С "Парад на буквите" отбелязаха 24 май във Враца

Във Враца отбелязаха тържествено 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.  Честването на 24 май започна с “Парад на буквите”, в който участие взеха отличени ученици, педагози, културни дейци и състезатели от спортни клубове. Трите знамена, представящи глаголицата, кирилицата и..

публикувано на 24.05.24 в 16:41

Във Видин отбелязаха тържествено Деня на светите братя Кирил и Методий

Видин отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, с празнично шествие и церемония по награждаване на изявени дейци на просветата и културата. Знанието, мъдростта, силата на просветата и словото са онези ценности, важни за нашето духовно извисяване, каза в словото си към..

публикувано на 24.05.24 в 15:09

С богата празнична програма отбелязаха 24 май в Лом

Днешният 24 май беше отбелязан в Лом с богата културна програма, пред сградата на Народно читалище „Постоянство 1856”. Кметът Цветан Петров поздрави ломчани с Деня на българската азбука, просвета и култура.  „Ние българите честваме днешния ден с особено чувство за национална гордост, с особена тръпка в сърцето, защото „и ний сме дали нещо на..

публикувано на 24.05.24 в 14:12

Монтана празнува 24 май

Стотици ученици, учители, представители на държавната и местната власт дефилираха на 24 май в Монтана.  Празничното шествие тръгна от най-стария храм „Свети Свети Кирил и Методий" и завърши на площад "Жеравица" под звуците на духовия оркестър към народно читалище „Разум 1883". Кметът на Монтана Златко Живков и началникът на регионалното управление на..

публикувано на 24.05.24 в 13:05

Над 1500 нови чатитали регистрира за седмица библиотеката във Враца

1572-ма са новите читатели на Регионална библиотека „Христо Ботев“ Враца, получили регистрация и достъп до личен виртуален читателски профил в рамките на Националната библиотечна седмица. Врачанската библиотека се включи с програма и подарък абонамент в дните от 13 до 18 май, припомниха от културната институция. За първи път чрез библиотеката, Враца..

публикувано на 24.05.24 в 10:09

Изграждат нови места за спорт и отдих в община Ружинци

Нови четири места за отдих, спорт и игри ще бъдат изградени до края на годината в община Ружинци. Две от тях ще бъдат построени в детските градини в Ружинци и Дреновец, обясни кметът Александър Александров. "Целта е да се подобри образователната инфраструктура в двете учебни заведения, да се подобрят съществуващите съоръжения за игри, както и да..

публикувано на 24.05.24 в 09:30

Честваме Деня на светите братя Кирил и Методий

Днес, 24 май, честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празникът ще бъде отбелязан тържествено в целия български Северозапад.  Във Видин ще се проведе празнично шествие и награждаване на изявени деятели на културата, обясни Гергана Георгиева от Община Видин.  "Шествието..

публикувано на 24.05.24 в 08:00