Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враца става отново книжен град

Снимка: РБ "Христо Ботев" - Враца

Враца става място на незабравими литературни срещи и емоции благодарение на петото издание на литературния фестивал "Враца - книжен град". Организираното от Регионална библиотека "Христо Ботев" събитие продължава от 28 до 30 септември.

Директорът на врачанската библиотека Силвия Павлова разказа, че преди пет години започнали малко плахо своето книжно приключение, но сега са горди от постигнатото:

"Точно преди пет години направихме първите стъпки в провеждането на първо по рода си подобно събитие, организирано на територията на Северозапада. Идеята ни беше, разбира се, да популяризираме четенето, да срещнем хората от Северозапада с популярните автори. Започнахме да включваме и издателствата, правейки мини алея на книгата. Радвам се, че през годините успяхме да привлечем във Враца едни от най-известните имена на българската култура като Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Катерина Хапсали, Алек Попов, Виктория Бешлийска, Маргарита Петкова, Стефан Вълдобрев и много други. Днес съм щастлива, че отново успяхме да подготвим една много богата програма, много интересни срещи, с много работилници. През тази година за участие в книжния базар се записаха рекорден брой издателства, което изключително ме радва... Напредваме бавно, стъпка по стъпка, но упорито към нашата цел, а именно че четенето е модерно и то е врата към нови светове".

Програмата на фестивала съчетава събития както за малките читатели, така и за възрастните почитатели на литературата, посочи Силвия Павлова. Тя обясни, че през трите фестивални вечери във Враца ще гостуват писателите Васил Попов - на 28 септември, Здравка Евтимова - на 29 септември и Галин Никифоров - на 30 септември. 

"На 30 септември, в съботния ден, ще отвори врати и книжният базар, в който участие ще вземат над десет български издателства. Алеята на книгата ще бъде разположена в пространството пред Община Враца и ще предлага богато разнообразие от нови заглавия както за деца, така и за възрастни, така че се надявам, че всеки ще намери по нещичко за себе си... Официалното откриване на фестивала тази година отново ще бъде с нашите приятели, талантите от театрална група "ТЕМП", които ще представят един много интересен спектакъл - "Поетите". В деня на откриването на книжния базар отново сме планирали едно откриване, ако мога така да го нарека, с Дефиле на приказни герои и мисля, че ще бъде много интересно, което ще продължи в една работилничка за преобразяване в приказни герои", каза Силвия Павлова.

Най-радващото е, че хора, идвали на първото издание, се връщат отново и отново, като събитието привлича и нова аудитория, сподели директорът на врачанската библиотека. 

След официалното откриване на фестивала и изпълнението на младите актьори от театрална група "ТЕПМ", ще започне и първата литературна среща. Писателят Васил Попов ще се срещне с четящите хора във Враца, пред които се чувства длъжник, както обясни самият автор. Той ще представи две свои книги - "Мамник" и Пермафрост", които започват своя път като аудиосериали, преди да бъдат претворени в книги: 

"В началото на тази година, когато правихме турнето с "Мамник" - представянето в различните градове, така неволно пропуснахме Враца с мисълта, че по всяко време можем да дойдем, пък в крайна сметка не дойдохме и аз имам един дълг към Враца... Ще представим книгата "Мамник", както и новата книга "Пермафрост", която излезе първо и тя като аудиосериал, сега вече излиза и на хартия. Аз по принцип нямам някаква ясна програма по време на срещите, надявам се, че винаги ще става някаква хубава дискусия и гледам да включвам присъстващите в разговора, така че да си говорим свободно и да питат всичко, което ги интересува. Ще разкажа за процеса на писане на един аудиосериал, защото си има своите особености...", обясни Васил Попов.

Той разказа, че в сравнение с "Мамник", в която изключително силно присъства темата за митовете и легендите, в "Пермафрост" има малко повече наука:

"Тъй като аз съм се занимавал в една част от живота си с екология, това съм учил, и изпитах една нужда, усещане, че трябва да напиша нещо, което се занимава малко повече с наука. В "Пермафрост" все пак има и митове, има и легенди - както от нашия фолклор, но този път са включени и такива от едни племена, които са населявали някога архипелага Огнена земя в Чили и Аржентина". 

И двете произведения се радват на популярност и като книги, и като аудиосериали, обясни Васил Попов. Той посочи, че двата формата предлагат различен тип изживяване, което е добре аудиторията да изпита.

И тази година сред участниците в литературния фестивал е Сдружение "Книгини" от село Челопек, което ще организира забавна, но и образователна работилница за децата, както и ще се включи в книжния базар, разказаха Първолета Николова и Мария Дончева от екипа на сдружението: 

"Рециклирането на хартия всъщност поставя акцент както към опазване на околната среда, така и към вдъхването на нов нов живот на вече стари книги. Обикновено дечицата много се радват да участват в подобни работилнички, така че очакваме отново да има голям интерес... Взимаме участие отново за поредна година и с книжарничката ни - читателите ще могат да се докоснат до антикварни книги на различни езици, също така и имаме най-новите издания благодарение на партньорствата ни с издателства и автори. Книжарничката ни е с мисия и благодарение на продадените книги влагаме средствата в инициативи на Сдружение "Книгини".

Няколко са аспектите, в които са полезни работилниците за рециклиране, обясниха от Сдружение "Книгини": 

"От една страна децата ще видят как могат да си рециклират в домашни условия хартията и да си произведат нова такава или да си направят формичка от хартия. От друга страна, това е много добър начин за работа и за докосването до суров материал. Във връзка с нашата кампания "РециКНИГИрай, книгите, които ние получаваме, всъщност част от тях не ставаха за повторно четене и всъщност така се роди нашата идея тази хартия, за да не отива в боклука, а да бъде рециклирана и да се даде нов живот".

Работилницата "РециКНИГИрай" ще бъде на 30 септември от 10:00 до 12:00 часа. Официалното откриване на културното събитие е същия ден от 18:00 часа пред сградата на врачанската регионална библиотека. 

30 септември /събота/

10:00 ч. - Книжен базар - откриване с дефиле на приказни герои

10:00 - 13:00 ч. - Ателие „Фейс арт“ - преобразяване в приказни герои

10:00 – 12:00 ч. – „РециКНИГИрай“ - работилница по рециклиране на хартия от Социално предприятие Творилница „Добрини”, Сдружение „Книгини”

16:00 - 18:00 ч. - Уъркшоп „Комиксите оживяват“Пространството пред Община Враца

18:00 ч. - Среща с Галин Никифоров, автор на „Тяло под роклята“Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Обща читалня





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 9 май 2024 година

Река Делейнска наводни приземните етажи на къщи в ниската част на село Делейна, община Брегово. Нивото ѝ се повишило вследствие на обилните дъждове.  Няма пострадали хора.  В Северозападна България тази нощ са паднали значителни количества валежи от дъжд, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Най-много е валяло..

публикувано на 09.05.24 в 18:05

Над 500 подрастващи танцьори и певци се изявиха на Третия международен детски фестивал „Мездра-май“

Повече от 500 подрастващи танцьори и певци от България и Гърция взеха участие в Третия международен детски фестивал (МДФ) за естрадна, популярна и народна песен, хип-хоп, модерни и народни танци „Мездра-май“, който се проведе в гр. Мездра, съобщават от общината. Организатори на събитието, което е от програмата на 50-ите юбилейни Празници на културата..

публикувано на 09.05.24 в 16:52

Ден на ученическото самоуправление се проведе в училището в Зверино

Денят на Европа, 9 май, се отбелязва в Средно училище "Свети Климент Охридски" в мездренското село Зверино като ден на ученическото самоуправление .  Макар за няколко часа учениците, които взеха участие в самоуправлението, се запознаха с отговорността и задълженията на учителите и училищното ръководство.  Те имаха възможност да упражняват..

публикувано на 09.05.24 в 16:18

Аварирал тир затвори движението по Е-79 при Долна Вереница, има обход

Горящ тир затвори международен път Е-79 край Монтана. Тежкотоварната машина е катастрофирала на входа на село Долна Вереница. Два автомобила на пожарната в Монтана гасят горящия тир. Машината се е преобърнала на входа на село Долно Вереница на влизане откъм град Монтана. Пътят е мокър и хлъзгав, заради падналия дъжд. Причините за катастрофата..

публикувано на 09.05.24 в 15:41

Нов случай на коклюш в Монтана

Момче на 10 години от Монтана е болно от коклюш . Днес ще стане ясно дали неговият брат – близнак, който има симптоми на заболяването, също е положителен. Съучениците им са поставени под карантина. 10-годишното момче е било с оплаквания от 2 май. Направеният тест вчера е доказал заболяване от коклюш, съобщи Елена Тодорова, главен инспектор..

публикувано на 09.05.24 в 15:10

Започна строителството на нов парк във Враца

Със символична първа копка бе поставено началото на строителството на парк в ж.к. „Сениче“ във Враца . Кметът Калин Каменов заяви, че с осигурените средства от местната администрация живущите в един от големите квартали на Враца ще имат място, където да прекарват свободното си време със семействата си. В рамките на проекта ще бъдат обновени и..

публикувано на 09.05.24 в 14:56

Ученици отбелязаха Деня на Европа с дискусия във Видин

Ученици от Видин и Крайова, Румъния, участваха в събитие на тема "Младежите в демократичния живот" в крайдунавския град. То бе организирано от информационните центрове Европа Директно Видин и Южна Олтения, Румъния, по повод Деня на Европа - 9 май . Целта бе да се провокира интересът на участниците към европейските политики и ролята на младите хора в..

публикувано на 09.05.24 в 14:22