Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

16 политически формации и един инициативен комитет са регистрирани за местните избори във Видин

Даниел Цветанов, председател на ОИК - Видин
Снимка: Радио Видин

Десет от партиите и три от коалициите, регистрирани в Централната избирателна комисия са подали заявления за участие в местните избори в община Видин. Регистрирани са три местни коалиции, както и един инициативен комитет, който е за издигане на кандидат за кмет на кметство село Антимово. Няма откази, каза председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Даниел Цветанов

"Всички документи бяха надлежно попълнени. Не е имало причина ОИК - Видин да постановява решение за отхвърляне на регистрация. В момента имаме 14 регистрации общо на партиите и коалициите за избор на кмет на община Видин. 16 са подали документи и са регистрирани за избор на общински съветници." 

В 20 населени места в общината с над сто жители предстоят и избори за кметове на кметства.

"Това са селата Антимово, Бела Рада, Буковец, Гомотарци, Градец, Дружба, град Дунавци, Жеглица, Иново, Каленик, Капитановци, Кошава, Кутово, Майор Узуново, Новоселци, Покрайна, Синаговци, Слана бара, Сланотрън и Търняне, където по данни от Централната избирателна комисия живеят повече от сто души с постоянен адрес. Това е продиктувано от изменението от първи май 2021 година, чл. 14 от Закона за административно териториалното устройство на Република България, където за кметствата бяха намалени изискванията от 300 на 100 души, като в настоящите избори ще има избори, където в предходния мандат не са имали избираем кмет, а са имали назначаем такъв." 

От днес до 17:00 часа на 26 септември е срокът за регистрация на кандидатските листи. По данните към момента, 54 807 души в община Видин имат право на вот. В секциите с над 300 избиратели ще има машини за гласуване. Хората, които желаят да гласуват по настоящ адрес трябва за подадат заявления в съответните кметства или общината, в която искат да гласуват.  


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Симфониета Видин ще изнесе концерт в Монтана

Класическа музика ще звучи на сцената в Монтана днес, 10 юли. Симфониета Видин ще изнесе концерт от 18:00 часа в Голямата зала на Общинския младежки дом в града. Програмата включва  Увертюра към операта „La Fiera di Venezia“ и Венецианска симфония от Антонио Салиери и Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“ и Симфония № 41 в до мажор „Юпитер“ от..

публикувано на 10.07.24 в 11:33

Кола блъсна пешеходец в Монтана

Пешеходец е пострадал, след като е бил ударен от лек автомобил на пешеходна пътека в  Монтана , съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 9 юли, около 11,52 часа на бул. "Христо Ботев". Л ек автомобил, управляван от 76-годишен водач от гр. София, ударил пресичащия пътното платно на пешеходна пътека мъж, на 53 г. от гр. Монтана. Пробите за..

публикувано на 10.07.24 в 10:42

Влак удари автомобил на жп прелез във Врачанско

Лек автомобил, управляван от 80-годишен шофьор, опитал да премине охраняем железопътен прелез със спусната бариера, и бил блъснат от влак , съобщават от полицията във Враца . Инцидентът е станал вчера, 9 юли, около 08:50 часа. Шофьорът е транспортиран за преглед в болница. Пробите за алкохол и наркотици са отрицателни. 

публикувано на 10.07.24 в 09:59
Снимката е илюстративна

Ограничено е движението между Борован и Бяла Слатина

Временно е ограничено движението по път II-13 Борован - Бяла Слатина поради ремонтни дейности по асфалтовата настилка, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се пренасочва по обходен маршрут: път II-15 Борован -Алтимир и път III -133 Алтимир - Бяла Слатина.​​ Движението се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 10.07.24 в 09:36

Здравеопазването в Северозапада е най-достъпно във Враца, сочи статистиката

Достъпът до здравеопазване в област Враца се е подобрил и е два пъти по-голям от останалите две области в Северозападна България. Въпреки концентрацията на лекари, медицински персонал и болнични заведения, здравеопазването във Врачанско продължава да изглежда недостатъчно, за да удовлетвори нуждите на населението, това показват данните на..

публикувано на 10.07.24 в 09:32

Наградиха победителите в конкурс за детска рисунка

Шест ученика бяха отличени в конкурса за детска рисунка "И Северозападът е Великден". Инициативата е на сдружение "Северозапазване", а дарител тази година бе Народният представител от 50-ото Народно събрание Любен Иванов. Второто място, грамота и парична сума от 100 лева взе Денис Нешев от СУ "Васил Левски" град Кула, 4-ти клас. Третото място, грамота и..

публикувано на 10.07.24 в 08:45

Безплатна минерална вода раздават във Видин заради жегите

Заради очакваните високи температури днес и в следващите дни от 11:30 до 14:00 часа , пред сградата на Общинска администрация на пл. "Бдинци" ще бъде обособен пункт, от който преминаващите граждани ще могат да получат безплатна бутилка минерална вода .  Община Видин провежда всяко лято акции за раздаване на минерална вода, когато от..

публикувано на 10.07.24 в 07:38