Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неразделните Тара и Билка

3
Снимка: личен архив

В рубриката "97 Лапи и 1 опашка" ни гостуват майката и дъщерята Тара и Билка. Неразделни са от самото раждане на Билка. Много различни като характери, но пък в същото време се разбират и допълват.  Каква порода са, на колко години са и какви кучета са, разказва тяхната стопанка Марта Михайлова:

"Имам ги откакто са родени и двете, реално. Тара е между питбул и не се знае кой, майката трябваше да я водим на разплод веднъж и нищо не се получи. Навръх Нова година, беше много екстремно, имаше много сняг, в едно село... Не ни се получи, обаче след няколко месеца се родиха три кученца и се оказа, че майката била бременна. Та така, както се роди Тара, започна второто да се ражда, аз вече я гушнах и си беше като че ли моето куче, без да го осъзнавам. И така на 3 март преди 15 години се роди Тара."



Тара е много мило и нежно същество. Фина е, носи добра душа и е винаги много грижовна, разказва още Марта.

"Много е загрижена за другите, обгрижва ги, някой ако страда, ако нещо съм в лошо настроение, идва слага си главата на краката ми, поглежда ме с емпатия. Докато Билка, примерно, ако съм разстроена отива в другата стая директно. Те са много различни."

Билка се ражда преди 10 години.



"Билка е много дива, свръх активен темперамент, не обича да играе с други животни, но за сметка на това трябва да играеш с нея докато е навън непрекъснато. Има такъв лай, който с високите честоти ти удря директно в мозъка и за да направиш нещо по въпроса просто трябва да направиш каквото тя иска, иначе не става. Пробвала съм да я възпитавам по всякакви методи по-строги и нищо не работи, тя просто трябва да изразходва енергия, за да може да се успокои и да е доволна. Иначе вкъщи са много добрички, все едно е друго куче Билка вкъщи и навън - две различни кучета. И двете са много гушливи, макар че Тара не обича да дели легло, тя обича да е самостоятелна, докато Билка се гушка супер много. Докато сме навън пък Билка е много гальовна, а пък Тара изобщо не дава да я пипат."

Марта определя Тара и Билка като Ин и Ян.

"Едната е спокойна, а другата - нервачка. Едната - гальовна, другата - по-така. Тара също беше много игрива, много социална преди да роди. Много обичаше да играе с кучетата, търсеше им компанията, напълно противоположното на Билка. Билка пък се страхува винаги от кучетата и така и не можа да им се довери."



Като малка Тара е била голяма пакостница, за разлика от Билка. 

"Изяде почти всичките ми любими дрехи и обувките ми за бала. Килима накрая, това беше върхът, направи една дупка на килима и беше наказана за дълго след това. Но Билка - не, тя изобщо никакви такива."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Започна реставрация и консервация на част от крепостната система на Видин

Започнаха аварийни дейности по реставрация, консервация и спешно укрепване на част от турското кале във Видин . Обектът е публична държавна собственост и е паметник на културата от национално значение. Целта е да се предотвратят разрушителни процеси и да се възстановят засегнатите участъци, каза областният управител на Видин Ани Арутюнян ...

публикувано на 29.05.24 в 15:54

Археолози започнаха спешни спасителни разкопки в най-големия некропол на Рациария

Спешно спасително проучване започнаха археолози край пътя за село Държаница, където преди месец при извършване на подготвителни дейности за ремонт бяха разкрити археологически ценности, в които са установени иманярски действия. В разкопките участва екип от Националния археологически институт с музей и от Регионален исторически музей Видин...

публикувано на 29.05.24 в 15:51

Пет години Салон за наивистично и интуитивно изкуство в Белоградчик

Салонът за наивистично и интуитивно изкуство в Белоградчик става на пет години. Единственaта по рода си музейна експозиция у нас е събрала творби както на български, така и на чужди автори. Създадена е от Даниела Осиковска и нейния съпруг Георги Героргиев - едно семейство, което не е от Белоградчик, но обича града и решава да му помогне той да стане..

публикувано на 29.05.24 в 14:57

Отвориха "завета към поколенията" в чипровското училище "Петър Парчевич"

400 години от своето създаване отбелязва тази година Основно училище "Петър Парчевич" в Чипровци. По този повод днес в училището бе отворен  Заветът към поколенията, написан и оставен през 1984 година от тогавашното училищно ръководство,  каза директорът Лена Георгиева: "Това е една вълнуваща инициатива, защото са минали 40 години и..

публикувано на 28.05.24 в 15:00

Врачански ученици с призови места в международен конкурс

Четирима ученици от СУ "Козма Тричков" Враца спечелиха призови места в конкурса "История, патрони и дарители на моето училище".  Конкурсът се организира от Национална Априловска гимназия - Габрово и фондация "Радетел" и е с  международно участие. Темата тази година бе  "Каквото можах - направих, по-хубаво нека направят могъщите" цитатът е на..

публикувано на 28.05.24 в 14:15

Фестивалът на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето" раздаде наградите си

Отличени са  творците с най-добрите есета и стихотворения, участвали в шестия Фестивал на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето". Темата беше  "Днес имаме ли свободата, за която се е борил Христо Ботев".  37 бяха участниците в категория "Есе", и 41 в категория "Стихотворение".  Ето и кои са победителите в конкурса, след като..

публикувано на 28.05.24 в 12:40

Въстанието от лятото на 1850 година: Героична десетдневна обсада

174 години от въстанието в Северозападна България отбелязваме на 29 май. Въстание, което по своето величие и трагизъм не отстъпва на Априлското и в същото време е потънало в забрава. Въстанието от 1850 година е събитие, което заслужава своето внимание в историческата си страница, която е и част от историята ни, но за жалост тя не е имала..

публикувано на 28.05.24 в 10:50