Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Документален филм за Ваклуш Толев ще бъде представен в Монтана

Снимка: Фейсбук

Документалният филми “Ваклуш” ще бъде прожектиран в Монтана днес, 21 септември, от 18:00 часа в Общинския младежки дом. Лентата е посветена на 100-годишнината от рождението на известния духовен водач и учител Ваклуш Толев. Филмът е сниман в периода 1998-2022 г. и разказва за житейския път и идеите от живота му с много непоказвани архивни кадри, каза режисьорът Николай Василев:

"Той прокламира едно алтернативно виждане за смисъла на живота. Филмът се възприе изключително вдъхновяващо от публиката. Вече има над 50 прожекции в цялата страна. На 24 септември ще има премиера на филма в Рим. След това го очакват в Женева за деня на будителите, след това в Лозана, след това във Виена... Ваклуш е наистина едно предизвикателство към третото хилядолетие, защото той дори поставя към ООН един нов казус. Предлага им в Хартата за правата на човека да бъде включена клауза за защита правата на душата."

Музиката е с подкрепата на Софийската филхармония и Теодосий Спасов. 

Входът за прожекцията е свободен.


Вижте още

В село Студено буче вече има ток и вода

Възстановено е електрозахранването за монтанското село Студено буче , което бе прекъснато в 01:00 часа в неделя вследствие на усложнената метеорологична обстановка. Възстановена е и работата на двата водоизточника, захранващи селото с вода, обясни кметският наместник Петър Петров .  "Последно вчера в единайсет часа - ток, с това дойде и водата...

публикувано на 01.12.23 в 10:09

Запалват коледните светлини във Видин и Монтана

Днес ще бъдат запалени светлините на коледната елха във Видин и Монтана . В 17:30 ч. на площад „Бдинци“ в крайдунавския град Дядо Коледа и Снежанка ще зарадват видинските деца с подаръци и всички заедно тържествено ще запалят светлините на красивата коледна елха.  С песни и танци таланти от училището по изкуствата „Св. св. Кирил и Методий“ ще..

публикувано на 01.12.23 в 09:52

Безплатни изследвания за ХИВ във Видин

“Седмица на отворените врати“ започва в Регионалната здравна инспекция във Видин. Инициативата е по повод Световния ден за борба със СПИН, отбелязван на 1 декември, и Националната АНТИСПИН кампания, която тази година е под мотото  "От теб се иска да избегнеш риска".  От 1 до 8 декември всеки, който желае, може да посети Здравната инспекция и..

публикувано на 01.12.23 в 08:18

Посланикът на Белгия посети Враца

По покана на областния управител Надя Донкинска във Враца пристигна посланикът на Kралство Белгия у нас Н. Пр. Фредерик Мьорис. Той пристигна на първото си официално посещение в града, придружен от Величка Терзиева, комисар по търговията и инвестициите, икономическо и търговско представителство на Фламандски регион и Милена Боцева, представител на..

публикувано на 01.12.23 в 07:53

Снимката на 30 ноември 2023 година

Културен център "Жул Паскин" е удостоен със специална награда в Националния конкурс "Сграда на годината 2023", съобщиха от Община Видин. Отличието за  реставрираната по проект на Общината някогашна синагога е в категория "Социална инфраструктура - култура".  Сред приоритетните обекти в бюджета за догодина е новото строителство на магистрали..

публикувано на 30.11.23 в 17:50

Видин се включва в борбата със СПИН

Световният ден за борба със СПИН (1 декември) и Националната антиспин кампания ще бъдат отбелязани с различни инициативи във Видин . Първата е тази вечер в заведение в центъра на града, каза психологът на Регионалната здравна инспекция Наталия Милкова и добави:   "Ще се наблегне на начините на заразяване с ХИВ/СПИН, начините на предпазване...

публикувано на 30.11.23 в 17:27

Три села в община Кула стават кметства

Три кметски наместничества в община Кула се трансформират в кметства , съгласно направените законодателни промени. В тази връзка кметът на общината д-р Владимир Владимиров внесе докладна записка на проведеното първо заседание на новия Общински съвет. "В течение на миналия мандат бяха променени критериите за кметство и за кметско наместничество...

публикувано на 30.11.23 в 16:55