Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на занаятите предстои в Козлодуй

Фестивал на занаятите и изкуствата ще се проведе от 22-ри до 24-ти септември в Козлодуй. Тази година ще е петото издание на събитието, а стремежът на Общината е да предлага все по-богата и разнообразна програма, каза Величка Нейчева, директор на дирекция "Хуманитарни дейности" в общинската администрация. 

"Надявам се и тази година това, което сме подготвили за гражданите и гостите на общината, да бъде много интересно за всички. През първия фестивален ден, 22 септември, петък, ще открием фестивала с дефиле, което започва в 17:00 часа. След дефилето, кметът на община Козлодуй, инж. Маринела Николова, ще приветства всички участници и гости на фестивала и ще продължим с концерт "Талантите на Северозапада", в който ще се включат самодейни състави от детски градини, училища и читалища, не само от нашата община, но и от региона и от Северозападна България."

И през трите дни на фестивала най-малките жители и гости на Козлодуй ще могат да се забавляват с детска ферма и разходка на магаренце. Посетителите ще могат да разгледат и базар, в който своите изделия показват над 50 търговци и занаятчии, обясни Нейчева.

"Могат да си закупят всякакви ръчно изработени предмети, естествено всичко е с фолклорни мотиви и шевици. Ще имаме производители на мед, на българска козметика, която се прави с билки. Много, много интересни участници имаме. Ще имаме художници, ръчно изработени лампи, ръчно изработени плетени дрешки за най-малките, изобщо много интересни неща ще предложат занаятчиите и художниците. Всички могат да се запознаят с участниците в изложението на страницата на Община Козлодуй и във Фейсбук събитието "Фестивал на занаятите и изкуствата-Козлодуй 2023".

Много богата програма предлага съботния ден - 23 септември, обясни Величка Нейчева. 

"Най-дългият фестивален ден ще бъде на 23 септември, събота, който ще стартира рано сутринта. В 10:00 часа отварят врати детски творчески работилници по традиция. Тук се включват всички читалища в общината. Ще има училище по танци. Също така в този час всички пенсионерски клубове ще направят за всички гости и граждани на Козлодуй демонстрации на различни занаяти, ще организират за по-малките игри. Като цяло представянето на пенсионерските клубове сме го нарекли "Обичаи и традиции с баба и дядо". Ще бъде много интересно. Работилничките също ще бъдат цял ден. Детската ферма и разходките с магаренца също ще бъдат цял ден. Новото тук е, че в 10:30 часа ще има конкурс за детска носия, в който могат да се включат всички пораснали и малки деца до 18 години."

Изложението-базар на занаятчии и художници продължава и на 24 септември (неделя). По традиция за трета година последният ден на фестивала е посветен на фермерски игри.

"В 10:00 часа започва и ще продължи до 15:00 часа, като тук ще бъде много интересно, защото ще започнем със състезание между пенсионерски клубове, после ще продължим с фермерски игри за деца и ще завършим с фермерски игри и състезание между три отбора."

През времето на фестивала жителите и гостите на Козлодуй ще могат да се възползват от безплатен междуселищен и градски транспорт до "Ботев парк", където се провежда събитието. 

По публикацията работи: Виктория Топалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Семейство от Кула стана жертва на обир в Унгария

Зорница Лалова от град Кула , заедно със съпруга си, са станали жертва на кражба на парична сума в Унгария . Те пътували за Западна Европа с цел покупка на лек автомобил. Обирът е станал от неизвестни извършители през нощта, буквално за секунди, разказва жената.  "2.30 часа през нощта стана кражбата на петия паркинг. Спряхме малко да..

публикувано на 12.08.24 в 11:09

Чудното в чудесата на Божия Син

В седмата неделя след Петдесетница,  Църквата насочва нашето внимание към безспирните и безгранични Божии милости, благодеянията и чудесата, които Бог ни изпраща и дарява. "Велик е нашият Бог, който твори чудеса; и никога разказите за неговите чудеса нямат свършване. Няма очи, които да са видели всички тези чудеса; нито има език,..

публикувано на 11.08.24 в 08:00

Нова организация в Мездра подкрепя младото поколение в града

Нова младежка организация е сформирана в Мездра . "БУМ" ("Будни Устремени Мездренчани")   е екип от млади и амбициозни хора с различни професии. Един от основатели на "БУМ" е Цветослава Тодорова. Тя живее в китно село близо до град Мездра. Завършила е бакалавър "Книгоиздаване" във Факултета по журналистика и масова комуникация при Софийския..

публикувано на 09.08.24 в 14:35

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" . Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - днес, 9 август и утре. Тази вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин оперна певица..

публикувано на 09.08.24 в 11:20

Отбелязваме Световния ден на любителите на книгата

9 август е Световният ден на любителите на книгата . Всяка година на тази дата чрез различни инициативи множество държави по света насърчават любовта към четенето. Книгата е източник на знание, редовното четене обогатява нашия речник и подобрява езиковите ни умения. Днешният ден е повод да ви срещнем с писателя и общественик от Монтана  Мартен..

публикувано на 09.08.24 в 11:00

Феста на диджеите-ветерани започва във Видин

Classic Telegrafa DJ Fest  започва днес във Видин. Тазгодишното издание на фест с диджеите-ветерани е 15-то и ще продължи до11 август. В    продължение на четири вечери ще звучат вечните хитове на 80-те и 90-те години на ХХ век.  Създател на събитието е телевизионният водещ и диджей Васко Громков, който гостува в студиото на Радио Видин...

публикувано на 08.08.24 в 17:50

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин е към своя край

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин от помпена станция "Сланотрън" скоро ще приключи. Това е един от най-важните инфраструктурни проекти във водоснабдяването в област Видин за последните 40 години. Старите и силно корозирали стоманени тръби на близо 15-километрово трасе са заменени с нови. Линейната част на реконструкцията е..

публикувано на 08.08.24 в 15:50