Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нощ на литературата" в Монтана

Снимка: Сайт "Нощ на литературата"

"Нощ на литературата" е инициатива, която се провежда по едно и също време в различни европейски градове. България се включва за единадесета поредна година в един от най-вълнуващите формати за популяризиране на съвременната европейска литература.

Известни личности ще четат откъси от съвременна европейска поезия и проза, публикувана след 2000 г. и издадена на български език. Четенията се провеждат на нетипични за литературата локации, наречени "читателски гнезда". В България се включват София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Смолян, Стара Загора и село Чавдар.

Монтана е единственото населено място от Северозапада, което участва в "Нощ на литературата". Три са читателските гнезда - Регионална библиотека "Гео Милев",  Регионален исторически музей и Художествена галерия "Кирил Петров" в града. 

За инициативата разказва Пенка Вацкова от библиотеката:

"За четвърта година библиотеката в Монтана се включва в това събитие. България като част от Европейския съюз от своя страна 10 години реализира тази европейска инициатива... В библиотеката ще четем откъси от "Шега" на Янис Палавос, "Безкраят в стрък тръстика" от Ирене Вайехо и "Урокът на лунатика" от Фредерико Педрейра... Заглавията са на книги, излезли от 2000 година насам и преведени на български, като те са предложени от посолствата на европейските държави... В библиотеката в Монтана тези нощи преминават в една задушевна обстановка - свещи, приятни разговори и обсъждане на прочетените откъси от книги...", разказа Вацкова.

Снежина Георгиева е музикален педагог и диригент на мъжкия хор към Народно читалище "Разум 1883" в Монтана и е един от гостите, които ще четат в читалището. Тя ще прочете откъс от "Война и терпентин“ от белгийския автор Стефан Хертманс. 

"Обичам да чета, въпреки че не ми остава много време, но винаги чета. Така съм научена... Трябва повече инициативи, насочени към четенето. Като педагог виждам, че младите хора предпочитат различните видове устройства и с един клик намират това, което им трябва. Те трябва да четат, но това трябва да стане в семейството. Да има тази култура... За съжаление, малко хора вече четат. Нямат култура на изказа... Вижте изказа на политиците ни. Просто е грозно. Не може децата ни да са по-грамотни по чуждите езици, отколкото по български. Всичко това обаче става с четене. Освен емоционалното и психологическо развитие, което ни носи четенето то е много важно и в отношенията, и в изказа...", обясни Снежина Георгиева.

Началото на четенето днес е от 18:00 часа и на трите места в Монтана, включени в инициативата. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51

Започна приемът на заявления за енергийни помощи

Започна приемът на заявления-декларации за отпускане на енергийни помощи за предстоящия отоплителен сезон. Заявленията могат да се подават до 31 октомври, каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов : "Подават се на място в дирекциите "Социално подпомагане" или в специално организирани за целта приемни...

публикувано на 01.07.24 в 14:33

Синодът трябва да назначи наместник на Видинската епархия

Предстои да бъде назначен наместник на епархийския престол, след като Видинският митрополит Даниил беше избран за български патриарх. За целта Епархийският съвет трябва да извести писмено Светия синод, каза отец Владимир Велков от Видинската митрополия. "Процедурата по устава на Българската православна църква е такава, че като се..

публикувано на 01.07.24 в 13:31