Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Краевед с призив: Да създадем карта на времето на Северозапада

Снимка: http://kartanavremeto-vratsa.org/

Датата 27 септември 1837 година е приета за начало на организираната краеведска дейност в България и се отбелязва като Ден на краеведа. Свързва се с писмото на Юрий Венелин до Васил Априлов, написано на този ден преди 186 години, в което той предлага да се организира събирането на краеведски материали - песни, стари ръкописи и др. В наши дни краеведите не само събират ценностите на историческото минало, но ги изследват, публикуват и популяризират. Един от тях - краеведът на врачанската библиотека Калина Тодорова, посвещава години наред на проекта "Карта на времето" - дигитален архив с над 2000 истории от 132 населени места. Всеки четвъртък в ефира на Радио ВИДИН ви разказваме по една тях. А сега ви срещаме с Калина Тодорова, чиято следваща идея е за "Карта на времето на Северозапада"

"В последните години аз имам за своя мисия да събирам, да съхранявам и да разпространявам всичко, свързано с живота в Северозападна България. Преди няколко години направихме сайта "Карта на времето" - един доста мащабен проект на Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца. Посетих 132 населени места. Разпитвах разказвачи, майстори на народни занаяти, имаше и доста интересни личности и лични истории, но и много свързани със социални, обществени градежи, различни дейности, различни перипетии от житието и битието на всяко едно населено място и тук не на последни място стигнах до оброци, вековни дървета, както и до вековни хора. Така че това бяха едни пътища, които много ме заредиха. Говорих с над 2000 човека, слушах над 2000 песни, над 10 000 фотоса събрах. Но аз, мислейки си, че съм си изпълнила дълга, в последно време започнах да апелирам и даже имах идея да си направим Карта на времето на Северозапада... Смятам, че не трябва да се бавим, смятам, че трябва да тръгваме отново. По-важно е да се запише това поколение витално, невероятно, което си отива. Да пренесем не някакви модели за живот, а тази духовност, тези вечни духовни ценности, за да пребъдем като човеци."
 
Всеки един човек е една вселена и всеки един от тях е невероятно ценен, независимо дали е от града или от селото, добави краеведът. По думите ѝ всяка една история е завладяваща и емоционално заредена. 

"Всяка една история ме е докоснала много дълбоко, плакала съм много пъти. Даже с една колежка като отидохме, тя плачеше с мен, и то не за тъжна история... Много са историите и за млади, и за стари. Аз не съм ходила само за столетници, а за хора от различни възрасти..."

Калина Тодорова смята, че събирането на памет е нейният дълг и затова продължава да го прави. 

Вижте още
Състезанието ще се състои в ППМГ

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе тази събота, 2 декември, във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван..

публикувано на 30.11.23 в 14:00

Известни наши оперни певци изнасят концерт във Видин

Петима от най-добрите български опрени певци ще изнесат концерт във Видин . Иванка Нинова, Цветелина Василева, Теми Рафаелова, Петър Найденов и Борис Тасков ще изпълнят арии и дуети от световни оперни шедьоври. На солистите ще акомпанира Симфониета - Видин, с диригент Григор Паликаров.  "Да, това е един концерт, който плануваме със Симфониета..

обновено на 30.11.23 в 10:57

В "Музикална зона" на 30 ноември 2023 слушаме Едуард Артемиев

Едуард Артемиев е композитор на филмова и електронна музика от световна величина. Експериментатор по отношение на звука, работи в лабораторията за изследвания на звуците към научноизследователския институт на Евгений Мурзин. Първият изпълнител, използвал новия фотоелектронен синтезатор на Мурзин още през 60-те години на миналото столетие. Музиката..

публикувано на 30.11.23 в 09:00

Истинското детство е без технологии

Днес ще ви запознаем с едно много симпатично и сплотено семейство от Видин. Мариана и Генади нямат сключен брак, но живеят на семейни начала от много време. Те са заедно от 23 години и имат две прекрасни дъщерички - близначки. За имената им се разбират с половин дума, на една вечеря, без да им отнема много време, на коя баба или дядо да бъдат..

публикувано на 29.11.23 в 17:35

Коледни пакети ще зарадват деца от община Кула

Благотворителна коледна кампания "Бъди човек" се провежда за шеста поредна година в Кула . За първи път обаче инициативата на сдружение "Северозапазване" е насочена към най-малките жители на общината. Целта е да да бъдат подпомогнати деца в неравностойно положение. Над 50 са пакетите, които ще бъдат разпределени, обясни доброволецът Ива Методиева :..

публикувано на 29.11.23 в 15:09

В петък грейва коледната украса във Видин

В петък, 1 декември , във Видин ще бъде поставено официално началото на коледно-новогодишните празници . В 17:30 ч. на централния площад "Бдинци" се очакват Дядо Коледа и Снежанка да зарадват видинските деца с подаръци и заедно ще запалят светлините на коледната елха. С песни и танци младите таланти от училището по изкуствата "Св. св. Кирил и..

публикувано на 29.11.23 в 08:27

Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра има вече училищно радио

Училищно радио има в ПГ "Васил Левски" в Мездра . Това е първото радио, което се монтира в учебното заведение и се случва по идея на директора, с подкрепата на училищното ръководство.  Изградено е със собствени средства. Основната му цел е да работи като електронен училищен звънец, както и да създава нови умения сред учениците да бъдат..

публикувано на 28.11.23 в 15:30