Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изложба във Видин ще почете паметта на актьора Божидар Даков

Снимка: Личен архив


Изложба в памет на актьора Божидар Даков ще бъде открита днес, 28 септември, във фоайето на видинския драматичен театър. В нея е включена специално селектирана част от архивни снимки от постановки, в които Божидар Даков е участвал през последните над 40 години. Материалите са подбрани и подредени от неговите деца Мина Дакова-Костова и Богомил Даков, разказа дъщерята на актьора:

"За жалост, баща ни си отиде и ние с брат ми наследихме неговия архив, съдържащ над 40 години история на театъра ни в снимки, програми, афиши, статии във вестници. Всъщност всичко, което ще видите утре (днес - бел. ред.) е част от този архив, събиран изключително педантично, подреждан периодично и съхранен и до днес. Защото мисията на баща ни бе да остави следа, следа не само за себе си, но и за изкуството като цяло, излизайки от човешкото его и действайки с безрезервна любов към театъра. И понеже като хора ние не можем да върнем времето, не можем да променим събитията, но пък можем да запазим човешкия дух, да го съхраним. Затова и решихме да направим тази изложба."

Снимка: Радио Видин

Децата на актьора са се заели да дигитализират неговия архив, а в бъдеще смятат да го съберат в книга. Изложбата ще бъде открита от 12:30 часа във фоайто на театъра, където ще остане до 28 октомври.

По публикацията работи: Теодора Макавеева
Вижте още

Снимката на 6 декември 2023 година

На Никулден във Видин тържествено бе отбелязан храмовият празник на митрополитската църква "Свети Николай Чудотворец". Ремонтът на  бул. "Панония"  е възобновен, но строителните работи вървят много бавно. Това казаха видинчани, които работят край главната градска артерия или често я използват.  Всяко четвърто дете в България живее..

публикувано на 06.12.23 в 17:50

Тържествено отбелязахме Никулден (снимки+видео)

На Никулден във Видин тържествено бе отбелязан храмовият празник на митрополитската църква "Свети Николай Чудотворец". По установена традиция след Божествената света литургия, пред иконата на светеца бе запалено старинното кандило във вид на кораб със седем светилника, дарено на храма от Видинския еснаф. Свети Николай Чудотворец е сред..

публикувано на 06.12.23 в 15:49

Проекти на видинския музей са одобрени за финансиране от Министерството на културата

Два проекта на Регионален исторически музей - Видин са одобрени в проведената от Министерството на културата конкурсна сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и художествените галерии.  Музеят ще получи малко над 23 хиляди лева за създаване на музейна експозиция "Късносредновековно българско..

публикувано на 06.12.23 в 15:43

Във Враца ще спазят традицията да зарибят с шаран за Никулден

За шеста поредна година язовир Дъбника до Враца ще бъде зарибен с никулденски шаран. Инициативата е на местното сдружение "Заедно за язовир Дъбника". "Отново ще пуснем шаран за здраве. Наши приятели са се включили, дариха пари, рибата е закупена и около 17:00 часа ще бъде пусната в язовира. Отделно други хора, които са поканени, минаха,..

публикувано на 06.12.23 в 14:47

Съдът даде ход по дело за прекратени пълномощия на общински съветник във Видин

Административният съд даде ход на делото по жалбата на Лозина Николова срещу решението на Общинската избирателна комисия (ОИК), с което бяха прекратени пълномощията ѝ като общински съветник във Видин от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България". Мотивът на ОИК е несъвместимост, тъй като е назначена и за заместник-кмет в община..

публикувано на 06.12.23 в 12:48

Видинчанин влезе в ареста, шофирал след употреба на наркотик

26-годишен видинчанин , шофирал лек автомобил под въздействието на наркотично вещество , е бил задържан в полицейския арест. Вчера, на ул. „Цар Иван Асен II“ в областния град, униформени спрели за проверка „Ауди“ с видинска регистрация. При тестване с техническо средство пробата на водача реагирала положително на канабис. Мъжът е дал проби за изследване..

публикувано на 06.12.23 в 11:10
Снимката е илюстративна

Над 63 000 къса нелегални цигари откриха на Дунав мост 2 и Оряхово

Общо 71 420 къса цигари задържаха митническите инспектори на Териториална дирекция Митница Русе през месец ноември при извършени седем проверки, съобщават от Агенция "Митници". Най-голямото количество в един случай е установено от митническите служители в района на Дунав мост при Видин - 44 000 къса. 19 980 къса цигари без български валиден акцизен..

публикувано на 06.12.23 в 11:05