Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За книжен фестивал се готвят в Челопек

Снимка: Сдружение КнигиниПървото издание на Фестивал на книгата, добрините и традициите ще се проведе на 30 септември и 1 октомври в известното като първото българско село на книгата - Челопек. Организатори на проявата са Сдружение „Книгини“ и Народно читалище „Огнище - 1930“, с. Челопек, в партньорство с Кметство Челопек, с подкрепата на Община Враца и Общински фонд „Култура“. Програмата е богата и вплита в себе си много и различни дейности и идеи.

Освен всички, които помагат за реализирането на културните прояви, голям принос има и малката книжарничка с мисия в Челопек, книжарница "Извор", както и на едни трудолюбиви дами от творилница "Добрини". Благодарение на средствата от продажбите и дейностите им, този фестивал е на път да се реализира.

По-малко от 10 души организират предстоящото събитие в събота, обясни и Мария Дончева от "Книгини":

"Видимо е, че устояваме във времето, нашата кауза устоява, развива се и се утвърждава... Трябва желание, сърце, работохолизъм и задължително любов. Без любов няма как да се случат нещата. Силно се надяваме и всъщност вярваме в това, защото наистина ни се получават нещата и това не е случайно. Просто го правим от сърце."

Един от специалните гости на фестивала ще бъде певецът Веселин Маринов, който ще представи автобиографичната си книга "От любов". Изпълнителят разказа как се е решил да напише книга за себе си:

"Бях атакуван в последните 15 години от различни издателства да направя такава книга. Но си спомням моя духовен баща, Тончо Русев, който ми казваше: "Веско, не е моментът сега. Ще напишеш книга, когато вече няма какво да дадеш повече". Мина време и разбрах, че му е времето да направя една такава книга, защото не трябва да чакам, както Тончо Русев ми казваше, като остарея, когато вече нищо не мога да дам - тогава да разказвам. И си реших, че сега, когато съм актуален, когато имах актуална годишнина, 40 години на сцена, да направя тази книга. Подготвихме я за около 3-4 месеца с много повторения, преглеждания на самите глави и се радвам, че от време на време ме канят и да я представям на места, където съм провокирал интерес."

С представянето на книгата на Веселин Маринов ще завърши и Фестивалът на книгата, добрините и традициите във врачанското село. Срещата с българския изпълнител на 1 октомври започва в 15:00 часа, а място на провеждане на фестивала е дворното пространство пред център „Книгини“ и салона на Народно читалище „Огнище - 1930“ в Челопек.

БНР подкасти:

Вижте още

Видинчани: По булевард "Панония" се работи, но бавно

Ремонтът на бул. "Панония" е възобновен, но строителните работи вървят много бавно. Това казаха видинчани , които работят край главната градска артерия или често я използват. Трафикът е изключително натоварен заради временната организация на движението, като ситуацията значително ще се усложни при падането на първия сняг, коментираха още жители на..

публикувано на 06.12.23 в 17:16

Арт инсталации създават празнично настроение във Видин

Коледни арт инсталации , изработени от елхови клонки, красят част от улица "Търговска" във Видин . Една от тях изобразява дълга празнична рокля, друга - широкопола шапка, но всъщност е обърната елха. До тях предстои да бъдат поставени камина, коледно джудже и още герои и предмети, допринасящи за уюта и празничната атмосфера в коледните дни. Автор на..

публикувано на 06.12.23 в 15:23

Работещите в културата във Видин излязоха на нов протест

Културни дейци излязоха на символичен протест пред музей "Конака" във Видин. В протестните действия, които се провеждат в цялата страна и са под надслов "Народ без култура е народ без бъдеще!" , се включиха служители на Регионалния исторически музей във Видин и техни колеги от музеите в Ловеч, Враца и Перник, на Ансамбъл "Дунав", на Градския духов..

публикувано на 06.12.23 в 14:36
Царевна Браткова

От Канада до Кула: Когато за добрината няма граници

Потомка на Пуйо войвода и на народния представител от Шестото Велико народно събрание Петър Братков е сред хората, на които благодарим в днешния Ден на дарителя . Царевна Браткова е от хората, които през последните години редовно подкрепят благотворителните кампании на сдружение "Северозапазване" в помощ на възрастни хора и деца от Кулския край..

публикувано на 06.12.23 в 14:20

Видинската група "Глашатаи" подготвя концерт

Рождествен концерт "Глашатаи и приятели" ще се състои във Видин. Ще има разнообразна програма, с много авторски песни, каза Калин Горчев - фронтмен и китарист на групата "Глашатаи":  "Ние сме християнски бенд, свирим предимно рок... Някои от песните са преводни, а като цяло ние правим авторска музика. Насочеността е християнска..

публикувано на 05.12.23 в 17:06

Почвата- ограничен, незаменим и невъзобновяем ресурс

Всяка година на 5 декември отбелязваме Световния ден на почвите. Целта на този ден е да привлече внимание върху важността от опазване на почвите в добро състояние, както и да се насочват усилия за устойчивото управление на почвените ресурси. Денят се отбелязва от 2014 г. по инициатива на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) и..

публикувано на 05.12.23 в 16:42
От ляво надясно: Марио, Миглена, Живка Сливенова,Елена-Стефани, Никол

Медали за видински ученици от международен фестивал

С 4 златни медала и 1 сребърен за своите певчески изпълнения бяха отличени учениците от видинското училище по изкуствата "Свети свети Кирил и Методий" от участието си в международния фестивал "Кръстопът на музите" .  Конкурсът се провежда за 19-а година и този път е онлайн, което не е по-лесно като представяне, казва учителят по..

публикувано на 05.12.23 в 16:00