Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на правото да знам

"Програма достъп до информация" връчва годишните си награди

Сред номинираните е жителка на Козлодуй

За 21-ви път Фондация "Програма достъп до информация" ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Така организацията отбелязва 28 септември - Международния ден на правото да знам. Вече над 26 години фондацията следва мисията си да спомага за упражняването на правото на информация. От своето създаване през 1996 г. до днес провежда постоянна кампания за подобряване състоянието на достъпа до информация в България и участва активно в международни мрежи и инициативи, свързани със защитата на правото на информация. Една от целите на "Програма достъп до информация" е да работи за прозрачност на институциите на централната и местната власт, каза адвокат Александър Кашъмов, изпълнителен директор на организацията:

"Програма достъп до информация" е основана от група интелектуалци, сред които има юристи, социолози, журналисти. Мисия, която осъществяваме много години, осъществявайки постоянна кампания за познатост на правото на информация. Бяхме в основата на приемане на Закона за достъп до обществена информация. Даваме постоянна правна помощ на търсещите информация, консултираме ги по заявления. Водим съдебни дела на откази на Институции да предоставят достъп до обществена информация и разбира се оповестяваме непрекъснато новостите в тази област. "Програма достъп до информация" е известна и разпознаваема в целия свят. През 2002 година на международна конференция в София беше създаден Международният ден на правото да знам и десетки държави по целия свят започнаха да го отбелязват. Нещата стигнаха до там, че през 2015 година ЮНЕСКО, а през 2019 година най-голямата международна организация - ООН, официално признаха този ден. Той в момента се отбелязва на всичките континенти, без Антарктида. През 2002 година възникна идеята да сплотим гражданите по света за ценността на достъпа до обществена информация. Ние взехме нашето решение за България на церемония да връчваме четири положителни награди, три от тях са за търсещите информация, четвъртата - за институция, която изпълнява задълженията си. Имаме и две отрицателни награди. Чрез тези награди, хем популяризираме Деня на правото да знам, правото на достъп до информация, но също така предупреждаваме институциите, че трябва да бъдат прозрачни и отчетни пред гражданите "

Една от целите на ежегодните награди е да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация. Една от номинираните тази година е  Наталия Станчева от Козлодуй, която с помощта на "Програма достъп до информация" е успяла да накара институциите да признаят, че в АЕЦ "Козлодуй" се извършват неразрешени медико-диагностични дейности в нерегистрирано лечебно заведение в нарушение на разпоредбите на Закона за лечебните заведения. 

"Работя в АЕЦ - Козлодуй, научих, че съществуват нередности в Служба "Трудова медицина" в АЕЦ - Козлодуй и ми беше интересно какви са подробностите за така нареченото лечебно заведение. За програмата достъп до информация научих от интернет. Оказа се, че Служба "Трудова медицина", не е Служба "Трудова медицина", а е незаконно лечебно заведение. Определено всичките проверки са по повод сигналите, които аз подадох, стигнах до сигналите чрез Програмата, с помощта на която получих информация. Аз изобщо не съм се стремила към номинация, защото за мен в конкретния случай е наистина важен резултатът."

Церемонията по повод Международния ден на правото да знам ще се проведе днес от 17:30 в Националния дворец на културата в София.

Повече информация ще намерите в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Счупени елементи по детските съоръжения има на площадките в центъра на града.

Детски площадки във Видин са в лошо състояние

Сигнали за изпочупени детски площадки във Видин продължават да постъпват в Радио ВИДИН. Родители негодуват, защото много от местата за игра в града са в лошо състояние поради липсата на редовна поддръжка и обновяване. Износените и повредени съоръжения не са безопасни за децата. Недостатъчно осветление, неподходящите настилки и липсата на..

публикувано на 12.08.24 в 14:30

Нов автобус ще обслужва линията Оряхово-София

До края на месеца общинската транспортна фирма в Оряхово ще пусне в движение нов модерен автобус по линията, която свързва крайдунавския град със София. Преди година и половина оряховската управа взе в свои ръце междуградския транспорт, след като районът остана откъснат от другата част на страната, без обществен превоз до областния център във Враца..

публикувано на 12.08.24 в 13:00

Семейство от Кула стана жертва на обир в Унгария

Зорница Лалова от град Кула , заедно със съпруга си, са станали жертва на кражба на парична сума в Унгария . Те пътували за Западна Европа с цел покупка на лек автомобил. Обирът е станал от неизвестни извършители през нощта, буквално за секунди, разказва жената.  "2.30 часа през нощта стана кражбата на петия паркинг. Спряхме малко да..

публикувано на 12.08.24 в 11:09

Чудното в чудесата на Божия Син

В седмата неделя след Петдесетница,  Църквата насочва нашето внимание към безспирните и безгранични Божии милости, благодеянията и чудесата, които Бог ни изпраща и дарява. "Велик е нашият Бог, който твори чудеса; и никога разказите за неговите чудеса нямат свършване. Няма очи, които да са видели всички тези чудеса; нито има език,..

публикувано на 11.08.24 в 08:00

Нова организация в Мездра подкрепя младото поколение в града

Нова младежка организация е сформирана в Мездра . "БУМ" ("Будни Устремени Мездренчани")   е екип от млади и амбициозни хора с различни професии. Един от основатели на "БУМ" е Цветослава Тодорова. Тя живее в китно село близо до град Мездра. Завършила е бакалавър "Книгоиздаване" във Факултета по журналистика и масова комуникация при Софийския..

публикувано на 09.08.24 в 14:35

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" . Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - днес, 9 август и утре. Тази вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин оперна певица..

публикувано на 09.08.24 в 11:20

Отбелязваме Световния ден на любителите на книгата

9 август е Световният ден на любителите на книгата . Всяка година на тази дата чрез различни инициативи множество държави по света насърчават любовта към четенето. Книгата е източник на знание, редовното четене обогатява нашия речник и подобрява езиковите ни умения. Днешният ден е повод да ви срещнем с писателя и общественик от Монтана  Мартен..

публикувано на 09.08.24 в 11:00