Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кметът на Белоградчик се отчете в края на мандата си

Снимка: Радио Видин

Подобряването на финансовата стабилност на община Белоградчик като една от заслугите на местната власт посочи в отчета си за изминалия мандат кметът Борис Николов. По думите му задълженията от 8 600 000 лева на Общината, които е наследил през 2011 година, са намалени с близо 3 500 000 лева. Въведена е строга финансова дисциплина.

"Сега. на края на този мандат. завършваме с около 5 000 000 лева задължения. Не сме получили никакви пари отникъде. С тези три милиона, три милиона и половина лева близо, успяхме да намалим нашите ангажименти с много строга финансова дисциплина, рязко намаляване на издръжката на дейности и почти два пъти и половина увеличение на собствените приходи."

Драстичното намаление на дейностите за издръжка е и заради съкращения на раздутия щат в местната администрация, каза в отчета си кметът на Белоградчик. Повече са приходите от туризъм и дърводобив, както и от местни данъци и такси.

"До 2011 година фирми и физически лица, които дължаха данъци в общината над 200 000 лева, не бяха се вземали никакви мерки, вследствие на това започнахме тези хора, приближавайки давностният срок  започнахме да ги подаваме на съдия - изпълнител, за да си събираме парите в общината." 

За 10 години около 400 длъжници са предадени на съдия - изпълнител, обяви Борис Николов.

Изтъкна, че политиката на Общината е насочена към подобряване на стандарта на живот на хората, включително и чрез преобразяването на кварталите.  Инвестициите са предимно за инфраструктура, туризъм и социални дейности. Обновени са жилищни и административни сгради в града.

"До този момент в община Белоградчик няма нито една обществена или държавна сграда, която да не е санирана. Имаме вече и завършени 804 апартамента санирани, готови."

Подменя се водопроводната мрежа в кварталите на Белоградчик.

"Вече имаме два квартала, които са, бих казал, образец. В процес е обновяване на трети квартал и ни остава още един квартал, за да завършим този процес - задължителна подмяна на водопроводите и след това цялостен ремонт на уличните платна." 

С безвъзмездни средства по Програмата за развитие на селските райони е обновен централният площад в града, посочва в отчета си Борис Николов. Разкрити са нови социални услуги. По програмата за трансгранично сътрудничество със Сърбия е подменено осветлението в пещерата "Магурата". Подменени са парапети и е възстановена каменната настилка на местата, на които е компрометирана. Създадена е съвместна уеб платформа с Болевац в Сърбия за популяризиране на туризма в двата района. Разработено е и мобилно приложение.
Вижте още

Снимката на 6 декември 2023 година

На Никулден във Видин тържествено бе отбелязан храмовият празник на митрополитската църква "Свети Николай Чудотворец". Ремонтът на  бул. "Панония"  е възобновен, но строителните работи вървят много бавно. Това казаха видинчани, които работят край главната градска артерия или често я използват.  Всяко четвърто дете в България живее..

публикувано на 06.12.23 в 17:50

Тържествено отбелязахме Никулден (снимки+видео)

На Никулден във Видин тържествено бе отбелязан храмовият празник на митрополитската църква "Свети Николай Чудотворец". По установена традиция след Божествената света литургия, пред иконата на светеца бе запалено старинното кандило във вид на кораб със седем светилника, дарено на храма от Видинския еснаф. Свети Николай Чудотворец е сред..

публикувано на 06.12.23 в 15:49

Проекти на видинския музей са одобрени за финансиране от Министерството на културата

Два проекта на Регионален исторически музей - Видин са одобрени в проведената от Министерството на културата конкурсна сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и художествените галерии.  Музеят ще получи малко над 23 хиляди лева за създаване на музейна експозиция "Късносредновековно българско..

публикувано на 06.12.23 в 15:43

Във Враца ще спазят традицията да зарибят с шаран за Никулден

За шеста поредна година язовир Дъбника до Враца ще бъде зарибен с никулденски шаран. Инициативата е на местното сдружение "Заедно за язовир Дъбника". "Отново ще пуснем шаран за здраве. Наши приятели са се включили, дариха пари, рибата е закупена и около 17:00 часа ще бъде пусната в язовира. Отделно други хора, които са поканени, минаха,..

публикувано на 06.12.23 в 14:47

Съдът даде ход по дело за прекратени пълномощия на общински съветник във Видин

Административният съд даде ход на делото по жалбата на Лозина Николова срещу решението на Общинската избирателна комисия (ОИК), с което бяха прекратени пълномощията ѝ като общински съветник във Видин от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България". Мотивът на ОИК е несъвместимост, тъй като е назначена и за заместник-кмет в община..

публикувано на 06.12.23 в 12:48

Видинчанин влезе в ареста, шофирал след употреба на наркотик

26-годишен видинчанин , шофирал лек автомобил под въздействието на наркотично вещество , е бил задържан в полицейския арест. Вчера, на ул. „Цар Иван Асен II“ в областния град, униформени спрели за проверка „Ауди“ с видинска регистрация. При тестване с техническо средство пробата на водача реагирала положително на канабис. Мъжът е дал проби за изследване..

публикувано на 06.12.23 в 11:10
Снимката е илюстративна

Над 63 000 къса нелегални цигари откриха на Дунав мост 2 и Оряхово

Общо 71 420 къса цигари задържаха митническите инспектори на Териториална дирекция Митница Русе през месец ноември при извършени седем проверки, съобщават от Агенция "Митници". Най-голямото количество в един случай е установено от митническите служители в района на Дунав мост при Видин - 44 000 къса. 19 980 къса цигари без български валиден акцизен..

публикувано на 06.12.23 в 11:05