Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враца ще отбележи 100 години от смъртта на видния индустриалец Мито Орозов

Снимка: Уикипедия

Сто години от смъртта на известния врачански индустриалец Мито Орозов ще бъдат отбелязани във Враца. Той загива при пожара, избухнал на 30 септември 1923 година, който изпепелява една трета от града. Панихида в памет на загиналите в пожара ще бъде отслужена от 11:30 часа във Възнесенската църква. Отбелязването ще продължи от 17:00 часа в Етнографско-възрожденския комплекс "Св. Софроний Врачански" с представяне на живота и делото на Мито Орозов, обясни главният уредник в комплекса Силвия Гарванска:

"Музикално изпълнение на Младежки хор "Развитие" при читалище "развитие", с диригент Момчил Томов, от училище "Отец Паисий" във Враца със съпровод гъдулка на Пламен Герганов нашите гости ще могат да чуят две народни песни. От най-интересните за вечерта събития ще бъде драматизацията на Мито Орозов, която ще се изпълни от талантливите деца  към Народно читалище "Фар", село Паволче."

Не случайно организираното събитие е насочено главно към децата на Враца, обясни Силвия Гарванска:
 
"Според мен младото поколение, именно на тях ние сме длъжни да предадем историята за житейския и професионален път на Мито Орозов, за да могат всъщност те да се гордеят и като българи, и като врачани и да знаят, че благодарение на Мито Орозов ние сме дали своя принос в световната история и на индустриализацията, и на предприемачеството."

Търговско-промишлената палата във Враца ще представи Приз за новаторство, индустриален подем и социална отговорност "Мито Орозов". Ще бъде подредена и изложба за пожара във Враца през 1923 година. 

Вижте още

Снимката на 29 февруари 2024 година

По повод Международния ден на редките болести  пред болницата във Враца бяха пуснати в небето 200 разноцветни балона. В инициативата се включиха студенти от врачанския филиал на Медицинския университет в София.  Предстои основен ремонт на близо 53 километра от пътя Добри дол - Лом - Горни Цибър на територията на област Монтана, съобщиха от..

публикувано на 29.02.24 в 18:00
Кметът на Монтана проведе среща с представители на фирми - собственици на кабелни мрежи.

Подреждат разпределителната кабелна мрежа на Монтана

Висящите кабели от уличната разпределителната мрежа на Монтана ще бъдат изпънати, а тези, които не се използват ще бъдат премахнати. За това се споразумяха кметът Златко Живков и представителите на „Електроразпределителни мрежи Запад“ (ЕРМ Запад) и още 7 оператора на територията на общината, съобщават от общинската администрация...

публикувано на 29.02.24 в 16:33

Враца отбеляза Международния ден на редките болести

По повод Международния ден на редките болести пред болницата във Враца бяха пуснати в небето 200 разноцветни балона. В инициативата се включиха студенти от врачанския филиал на Медицинския университет в София.  Пред диагностично-консултативния център на врачанската болница бъдещите медици раздаваха брошури с информация за редките..

публикувано на 29.02.24 в 16:20

Празник за 1 март ще се проведе във Видин

Първомартенските инициативи по случай Баба Марта и Деня на самодееца във Видин тази година ще включват тематичен кът, носещ народните традиции. Идеята е на актрисата Ирина Флорова-Капелова и със съдействието на сценографа Богдан Гешев, това каза за Радио ВИДИН  Силвана Сюлейман , главен експерт "Култура и изкуство" в Общината: "Тази година..

публикувано на 29.02.24 в 16:08

На протест във Видин граждани поискаха намаление на местните данъци и такси

Граждани излязоха на протест във Видин , заради високите, според тях местни данъци и такси. Настояват за решение на Общинския съвет, с което да бъдат намалени. Казват, че увеличението на таксата за битови отпадъци за гражданите е двойно, а бизнесът трябва да плаща в пъти в повече. От Общината обясниха, че е увеличена таксата само за домакинствата, тъй..

публикувано на 29.02.24 в 15:00

Мездра ще отбележи 3 март с общоградско тържество и шосеен пробег

Общоградско тържество по повод Националния празник на Република България ще се състои в Мездра . С него ще бъде отбелязана 146-ата годишнина от Освобождението от османско иго. То ще се състои на 3 март 2024 г. (неделя) от 9:15 часа на площад „България“. В празничната програма ще вземат участие Детска школа за художествено слово и Ансамбъл „Мездра“ -..

публикувано на 29.02.24 в 14:41

В село Царевец са готови да посрещнат 3 март

Кметство Царевец и Народно читалище "Просвета-1928" канят всички жители и гости на мездренското село заедно да отбележат Националния празник- 3 март . Програмата включва: 10.50 ч.- поднасяне на венци и цветя на паметника на загиналите за свободата на България; 11.00 ч.- литературно-музикална програма с участието на децата от Център..

публикувано на 29.02.24 в 14:00