Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици видински деца и младежи се включиха в Европейския ден на спорта в училище (снимки)

18
Снимка: Радио ВИДИН



СУ “Св. св. Кирил и Методий“ във Видин и тази година подготви разнообразна програма за Европейски ден на спорта в училище 2023, с много игри, забавления и спортни предизвикателства. В нея се включиха 400 ученици и деца от Детска градина "Славейче". Освен тях в спортното събитие взеха участие и техните преподаватели, както и работниците, които ремонтират сградата на училището в момента. 


Тази година учебното заведение избра мотото "Спортът на чисто - за едно по-здраво поколение". Това е една от най-масовите кампании, целяща повишаване на нивото на физическа активност у децата. Координатор е BG Бъди активен. Събитието имаше и екологична цел. Организацията на инициативата тече от месеци, каза за Радио ВИДИН Венера Младенова, преподавател по физическо възпитание и организатор на инициативата:

"Ние сме започнали още юни месец организацията, като разчертахме очертанията на игрището, сменихме пясъка в трапа за скок дължина. По-усилената подготовка вече беше през септември месец, като оформихме игрите и сценария за откриването. Имаме много гости - Богомил Петров, екологът на столетието, две наши шампионки - гордост не само за нашето училище, но и за град Видин - сестрите Никол и Нанси Емилови, състезателки по джудо, експертът за физическо възпитание и спорт. Защото за нас Европейският ден на спорта е събитие с масовост, като целта на този ден е да насърчи двигателната активност сред учениците и да се противопостави на тази тенденция на обездвижването, затлъстяването... Днешните деца не знаят да се забавляват, да спортуват - те са свикнали с аниматори, сами нямат тази креативност и творчество... Спортът е движение... Спортът те учи на дисциплина, спортът е живот."

Учениците се съгласиха, че спортът е полезен:

"Спортът е важен дотолкова, че да развием нашето тяло... и е доста интересен спортът, не е нещо напрягащо. Е, има и напрягащи спортове, но който не е намерил собствения си спорт, може да намери. Много обичам да играя волейбол... От време на време баскетбол и волейбол също. Спортът е здраве и ти помага да се развиеш физически и умствено също... Много е важен спортът за мен, защото тренирам. Тренирам гимнастика от почти половин година... Добре се чувстваме, хубаво..."

Всяко дете трябва да знае за важността и ползите от спорта, за това се погрижиха днес и преподавателите и гостите на спортния празник в Основно училище "Любен Каравелов" във Видин. Всички заедно отбелязаха Европейския ден на спорта в училище с много прояви за малки и пораснали ученици. В тях се включваха учители и от останалия персонал в училището, облечени в анцузи и заредени с позитивна енергия. Гости на събитието бяха спортисти и треньори от Видин, сред които и Йоана Георгиева, която е най-добрата българска състезателка по кану-каяк. Причината да посети децата именно днес беше:

"Да подбудим интереса на децата да бъдат по-активни, да започнат да се занимават със спорт, дали за здраве, дали за високи спортни постижения или просто за забавление. Няма значение какъв е спортът. Важното е децата да са активни и най-вече здрави. В днешно време спортът остава на заден план, което въобще не е правилно, тъй като децата трябва да имат физическа култура, да бъдат дисциплинирани, а в днешно време това доста липсва."

Спортистите разказаха на децата за себе си и спорта, накрая проверихме в анкета какво успяха да разберат малките участници в инициативата:

"Днес е полуден, трябва да се спортува. Днес ще правим щафети, игри, състезания... За мен горе-долу е важно да се спортува, защото не обичам да спортувам като цяло... Обичам да тичам и да скачам... Спортувам, защото така ми харесва..."- обясниха второкласници.

Празничният ден, който училището отбелязва всяка година, продължи до обяд със забавни игри.

Детска градина "Детелина" във Видин също отбеляза Европейския ден на спорта със спортен празник. Децата посрещнаха родителите си с песни и танци, а след това заедно се състезаваха в спортни игри. Целта на проявата е да се обърне индивидуално внимание на развитието на уменията на децата, с което да се увеличи вероятността в бъдеще да водят здравословен начин на живот. Специален гост на събитието беше Кристина Илиева, учител по физическо възпитание и спорт в Природо-математическата гимназия във Видин: 

"Всички знаем колко е важно децата да са здрави и да спортуват. С включването си в Европейския ден на спорта целим да изградим траен интерес в общността и детската градина."

Родителите активно участваха и се забавляваха в игрите заедно с децата си: 

"По принцип е добре от ранна детска възраст да се захване с някакъв вид спорт, защото той развива детето като цяло - двигателно, умствено дори. Иначе те по цял ден спортуват дали вкъщи, или тук."

Децата от група "Пъстър свят", "Пчеличка", "Мечо пух" и "Пакостници" демонстрираха пред родителите си завидни спортни умения в игрите:

"Аз обичам да въртя и обръчи... Хората ни учат как да тренираме... Аз имам по-бърза тротинетка със светещи гуми."

На всички деца бяха връчени грамоти за участие в спортния празник.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48