Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кастинг търси деца и младежи за актьорска школа във Видин

| Интервю
Снимка: личен архив



Актрисата Десислава Цветкова от Видин обявява кастинг за актьори. Тя е завършила НАТФИЗ със специалност “Театър на движението-пантомима” през 2022 година. Още от ранна детска възраст обича да пресъздава любими свои приказки пред семейството и приятелите ѝ. Първите театрални изяви на Деси започват още на 13 години в една от известните детски актьорски школи в София. Любовта ѝ към родния град е всъщност истинската причина тя да се върне във Видин след цели 16 години. Мечтата на младата видинчанка е да открие собствена актьорска школа в града. 



"Актьорската професия от много малка ме завладя, аз усещах че имам данните... В детската градина - тогава се появи моята любов, това клише. А в първата актьорска школа наблюдавах моите преподаватели и исках да съм като тях. Усещах още от 13 години, че много добре ще се справям като преподавател на деца. Всъщност, ако трябва да бъда честна, тогава повече си се представях в ролята на учителя в училище, но няма как да оставя любовта си към театъра и си казах - "какво по-подходящо от това да направя актьорска школа и аз преподавам и то актьорско майсторство"." 

Една година след завършването си в НАТФИЗ, Деси се прибира във Видин:



"Всъщност аз имах лек опит с деца, работа с деца. И оттам, лека-полека, започнах да се замислям дали не е време да го направя и искрено се надявам толкова силно да ги завладее това нещо, че дори две дечица от моята актьорска школа да отидат по пътя на славата..."

Това, което Деси очаква от децата, освен да бъдат артистични, е да бъдат смели. 

"Няма грешен отговор в това начинание. Да се хвърлят, дори и да си мислят, че ще объркат, че ще се изложат. Всъщност, да забравят за тези мисли. Хвърли се, научи си текстчето и както го усещаш, го представи пред мен на кастинга... И най-вече да се забавляват, няма да съм строга като в училище да им се скарам на тези сладури, които ще очаквам. Забавление - това е! Усмивка, спокойствие и забавление."

Децата и младежите могат да подготвят стихотворение, басня или монолог.

"Даже се замислих, ако идват с приятели - могат да се явят по двама с някакъв диалог, който са си харесали от пиеса, също ще ги приема. Дори песен... И единствено ще помоля да не се появи някое детенце с книгата и да ми го чете, това им препоръчвам - да е наизуст научено."

Първият кастинг ще бъде за деца и младежи на възраст от 10 до 18 години.

"В началото бях решила да започна с една-единствена група от 10 до 18 години. Но оказа се, че има много дечица на шест, на седем, които също имат голям интерес към актьорската школа и да се занимават с нещо подобно, затова реших, че ще направя и втори кастинг за по-мъничките дечица от 6 до 9 години."

Първият кастинг ще се проведе във Военния клуб във Видин, на 7 и 8 октомври, събота и неделя, от 11:00 часа. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48