Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разширява се възрастовата група за ваксиниране срещу рак на маточната шийка

Снимка: БГНЕС

Разширява се възрастовата група за първична профилактика на рака на маточната шийка. Обхватът вече е от 10 до 13-годишна възраст, като по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шйика ваксината се поставя само на момичета. Това каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" д-р Пепа Цветанова от РЗИ Видин и добави:

"Програмата е с период на действие от 2021 до 2024 година. Новото е, че се разширява възрастовата целева група, на която да се поставят ваксини. Това са момичета от навършена 10-годишна възраст преди навършване на 13 години. Другото ново е, че ваксините, които бяха регистрирани, бяха две - една двувалентна и една с малко повече щамове. От тази година една от фирмите предлага и 9-валнетна ваксина, тоест в нея са включени 9 щама на човешкия папиломен вирус, като това са най-високорисковите щамове. Отново тип 16 и 18 остават най-високорисковите, но също така са включени и още 7, които в по-малка степен водят до развитие на карцином на рак на маточната шийка, но пък в същото време предпазват и от други заболявания".

Заразяването с човешки папиломен вирус става по полов път и е безсимптомно, каза лекарят. По думите ѝ, понякога до 1 -2 години настъпва изчистване. 

"Лошото е, че развитието на карцином става с години. Може да стане 5-10 години след заразяването и затова този карцином се нарича "рак на младите". Той заема второ място сред жените между 15 и 44 години. В България всеки ден две жени губят живота си в резултат на рак на маточната шийка, ракът на маточната шийка е втората причина за смърт при млади жени след рака на гърдата".
 
Ваксините по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка са закупени с публични средства, поставят се от личните лекари, уточни д-р Цветанова. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00