Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 октомври 2023 година

Снимка: Любо Андреев

В Монтана разиграват ситуация на станало земетресениеТо е част от международно полево учение за Модули за Гражданска защита на Европейския съюз.

Часове преди конституционната парламентарна комисия да обсъди на първо четене предложените от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС конституционни промени членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) предупредиха за "неизчерпаеми проблеми" в текстовете, свързани със съдебната власт. Кадровиците призоваха депутатите да преосмислят предложенията си за промени в Основния закон и преди да ги гласуват, да ги подложат на широка обществена дискусия. Становището на ВСС ще бъде предадено и на представителите на Венецианската комисия, с чието експертно становище е обвързана хронограмата на конституционните промени.

Заместник-областният управител на Видин Ани Арутюнян участва в годишното Общо събрание на организациите, които членуват в Европейската асоциация на регионалните и местни власти за учене през целия живот, проведен в Италия, съобщиха от областната администрация. Във форума, домакини на който бяха градовете Сиена и Флоренция, се включиха представители на области от Италия, Испания, Германия, Франция. Обсъдени са стратегически приоритети, които ще се изпълняват през следващия петгодишен период, като работа към умения за бъдещето на регионално ниво, чрез иновации в ученето през целия живот и улесняване мобилността. Разписан е и План за действие до 2028 година.


Приключва жътвата на слънчоглед в Монтанско, на места започна есенната сеитба. Земеделци от района на Лом и Якимово вече са стартирали със сеитбата на есенници, съобщават от областна дирекция "Земеделие". Царевицата е ожъната на 40%. От 145 000 декара средният добив е 810 кг. Спрямо миналата година резултатите са по-високи с над 200 кг, но все още няма жътва на царевица в планинската част на региона. Към момента земеделците са прибрали в хамбарите близо 118 000 тона зърно. Почти на приключване е жътвата на слънчоглед в област Монтана, при среден добив от 212 кг от декар. 


Среща, посветена на здравето на белия дроб и дихателната система на човека се проведе във видинската библиотека. Лектор бе специалистът по вътрешни и белодробни болести д-р Иво Илиев. 


Районният съд в Лом глоби с 1000 лева 60-годишен мъж, нарушил заповед за защита от домашно насилие. Мъжът, който е с чисто съдебно минало, не е спзил заповед за защита от домашно насилие по отношение на дъщеря си и внуците си. Заповедта е издадена от Районния съд през август миналата година. Забраната за мъжа е да доближава до по-малко от 50 метра от  жилището на дъщеря си, както и до местата за социални контакти и отдих на нея и внуците му. Нарушил е забраната през юли тази година, като приближил до площадка, на която децата били с майка си. След подаден сигнал срещу него е образувано дело. Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд - Монтана в 15-дневен срок.


Българските държавни железници, Фондация "Америка за България" и Регионалният исторически музей във Враца провеждат съвместна кампания за популяризиране на града като атрактивна туристическа дестинация. За целта всички пътуващи по направлението между София и Видин могат да запазят билета от своето пътуване с влака, срещу който ще получат отстъпка от стандартната входна такса при посещение в Регионалния исторически музей в града, съобщават от БДЖ.


С изцяло обновена балетна зала започна новия творчески сезон в Народно читалище "Развитие 1869" във Враца. Ремонтът е за над 25 500 лева.


През два часа са посещенията за групи в пещерата Магура през есенния и зимния период. Новият график е от началото на октомври. 

Ученически конкурс за есе на тема „Какво бих направил за моя Видин“ обявяват Регионално управление на образованието - Видин и Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“, с подкрепата на проф. Димитър Стоянов, основател на наградния фонд.

По публикацията работи: Соня Валериева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 2 септември 2024 година

Централната избирателна комисия започна прием на документи за регистрация на партиите и коалициите за участие в изборите за народни представители на 27-и октомври . Крайният срок е 11-и септември.  От днес Здравната каса трябва да известява със съобщение по телефона или "Вайбър" за пациентите, на които се отпускат скъпи лекарства за хронични..

публикувано на 02.09.24 в 18:00

През септември продължават участията на колективите от мездренското читалище

До 4 септември, ФТК "Хорце, винце и още нещо …" при Народно читалище "Просвета 1925" Мездра участва в Международен фестивал в Дурас, Албания.  На 7 септември пък ФТА "Мездра" ще вземе участие във Фолклорния фестивал "Типченица пее”, с. Типченица.  На 7 и 8 септември ГСГП "Мездрея” ще участва в XVII-ия Международен конкурс за шлагерна песен “Пей..

публикувано на 02.09.24 в 16:24

Министърът на икономиката и индустрията ще посети "Ел Би Булгарикум" във Видин

На 3 септември, вторник, министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов ще бъде на работно посещение във Видин.  По време на визитата си той ще посети производствената база на "Ел Би Булгарикум“ в града, където ще се срещне със служителите и ръководството на държавната млекопреработвателна компания.  В рамките на визитата си в..

публикувано на 02.09.24 в 16:04

Община Враца подготвя три европроекта

Общината във Враца ще кандидатства по трансгранични програми с три нови проекта, решиха на редовното си заседание членовете на местния парламент. Едната идея е затвореното от години училище в село Паволче да се обнови и да заработи като Трансграничен център за обучение по туризъм. Вторият проект е съвместен с Окръжен съвет - Долж, Румъния, Окръжен център..

публикувано на 02.09.24 в 15:12

Работата в празнични дни се компенсира, напомнят от Инспекцията по труда

От ИА "Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) напомнят, че 22 септември 2024 г. е официален празник, който се компенсира с допълнителен почивен ден, тъй като се пада в неделя. Според Кодекса на труда, когато официалните празници съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени, затова 23 септември –..

публикувано на 02.09.24 в 14:45

Известен онколог става почетен гражданин на Чипровци

Проф. д-р Иван Гаврилов ще бъде удостоен със званието на 6 септември, на празника на община Чипровци , заради дългогодишната му дарителска дейност. Корените на онколога са от този край. Майка му е родена в село Горна Ковачица. Един от последните жестове направен от професора е бюст-паметник на Васил Левски, който е поставен на входа на Чипровци. Той..

публикувано на 02.09.24 в 13:30

Наклонен стълб притеснява жители на Долно Церовене

Пречупен електрически стълб, който се държи на арматурата и жиците, притеснява хората в село Долно Церовене, община Якимово. За проблема ни потърси  Рада Миланова. Стълбът е между нейния и съседния имот на улица ул. "Йорданка Петкова". "Всъщност жиците го държат. А рекордомана от стълба до нашата къща е провиснал на метър и..

публикувано на 02.09.24 в 12:03