Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програмист: Развитието на технологиите е допринесло за благосъстоянието на човечеството

Компютърните специалисти в България отбелязват професионалния си празник

Снимка: Pixabay

Денят на българския програмист е днес, на 4 октомври. Празник е на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика. Отбелязва се на рождената дата на Джон Атанасов - "бащата на компютъра". Той е роден на 4 октомври 1903 г. в американския град Хамилтън, а баща му - Иван Атанасов, е български емигрант от ямболското село Бояджик. Значимите събития около рождения ден на Джон Атанасов и обявяването на 4 октомври за професионален празник на програмистите и компютърните специалисти е признание за тяхната работа. 

През 2007 година правителството обявява 4 октомври за професионален празник на компютърните специалисти като стимул за работата им и признание за постиженията им. Славата на българските програмисти е известна в цял свят. Българските отбори по програмиране постигат множество успехи, печелят награди от олимпиадите по информатика и информационни технологии.

Редом с този празник, всеки български специалист по компютри може да празнува още два пъти годишно - на Деня на системния администратор - последния петък на юли и на Деня на програмиста - 256-тия ден на годината.

"С оглед на това, че имаме много добре развит IT сектор в България, мисля че българските софтуерни специалисти се представят на високо ниво", коментира Александър Миланов, който е възпитаник на ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин, а сега вече е софтуерен инженер и програмист.

"... Джон Атанасов е с голям принос в развитието на компютърната техника. Повод е за гордост, разбира се. Той е допринесъл много за това, което имаме в момента... Софтуерът е една технология, която е вездесъща за днешния ден и всеки един от нас го използва в ежедневието си... Бъдещето е в развитието на технологиите и ще продължи да се развива. То е допринесло за това човечеството да е в това добро благосъстояние и съм оптимист за бъдещето на програмирането...", обясни Александър Миланов.

Надежда Стоева започва работа като програмист през далечната 1970 година. Вече пенсионерка, тя отдава 34 години от трудовият си стаж на програмирането:

"Тогава беше много модерно математиците да работят с компютри. Наш любим преподавател във факултета беше акад. Благовест Сендов и той ни запали... Започнах работа на "Минск 32". Голямо удоволствие. Сигурно съм от малкото хора, които са ходили с любов на работа и са си обичали работата... Работехме с различни компютърни езици - Fortran, Lisp и Cobol... Преминах обучение на IBM. Идваха преподаватели от цял свят... От големите машини минахме вече на компютрите. Програмирала съм и на "Olivetti", и на "Правец". Накрая работехме предимно на "IBM"... Търсехме проблемите и с програмиране решавахме задачите...", разказа Надежда Стоева.

Един от девизите на програмистите е: "Има повече от един начин да го направиш, но понякога и последователността не е нещо лошо".

Честит празник!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видин ще бъде домакин на Национален мотосъбор

Национален мотосъбор започва утре,16 август, във Видин . Събитието е тридневно, традиционно за мотосредите и тази година се организира за 17-и пореден път. Почитателите на високите скорости ще имат възможността да се докоснат до този начин на живот. Сборен пункт и отправна точка ще бъде панаирният комплекс "Баба Вида", каза за Радио ВИДИН..

публикувано на 15.08.24 в 17:30

Организатор на ТИД: Това е най-голямата регата в света

Общо 102-ма участници в международната регата ТИД пристигнаха във Видин от Ново село - първият лагер в България през Джердап 2. Във Видин останаха два дни, като през втория посетиха културно-исторически обекти. От Видин регата продължи към следваща спирка по река Дунав- град Лом. Тази година ТИД се провежда за 67-и път, но две години в пандемията..

публикувано на 15.08.24 в 16:31
Ловен парк Видин

Ловното сдружение във Видин търси спонсори, за да възстанови Ловния парк

Ловният парк от години не е стопанисван и в момента е в плачевно състояние, каза Румен Николов - ръководител по лова на Ловно-рибарското сдружение във Видин: "Търсим спонсори, за да може нали да изградиме парка така, както го помниме от младите си години. Всеки от нас е ходил там като дете. Имаше мини зоопарк, имаше си катерушки,..

публикувано на 15.08.24 в 16:23

Патриотичен събор ще се проведе край Враца

Патриотичният събор "Войводска вечер" организират за седма поредна година край Враца . Той ще се проведе до моста за село Згориград, в близост до местността Войводин дол, този петък, 16 август, от 17:30 часа. В рамките на събора, който се организира от ВМРО - Враца ще има множество мероприятия за всички възрастови групи и музикална програма с..

публикувано на 15.08.24 в 15:00

На около 40% е изпълнена пътната отсечка от Видин до Макреш

Един от най-важните инфраструктурни проекти за Видинско през последните години - изграждането на пътната отсечка от Видин до Макреш , част от изграждащия се скоростен път до Ботевград ,  е изпълнена на близо 40%. Това стана ясно след запитване на Радио ВИДИН към Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) относно напредъка на строителни дейности на..

публикувано на 15.08.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 15 август 2024 слушаме тромпетиста Том Браун

Той е американски джаз инструменталист, изкусен да експонира правдоподобност във всеки музикален стил чрез способността си да общува. Творейки, предлага на аудиторията музикален материал, благодарение на който всеки може да се почувства като у дома си. Успешно съчетава сценичното присъствие с музикалното изкуство, създавайки искрена топла връзка с..

публикувано на 15.08.24 в 09:00

Евридика "възкръсва" в спектакъл в пещера Магурата

Тази събота в пещера Магурата ще се състои интерактивният спектакъл "Възкресението на Евридика" , като той е издържан в жанра Оpera Dei.  Спектакълът е част от Фестивала "Тракийски мистерии 2024" и е постановка на Академия "Орфика", обясни Пламен Иванов , директор на Академията: "Очакваме всички в пещера Магурата, което е едно от..

публикувано на 14.08.24 в 16:32