Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Административни тежести отказват земеделците от биопроизводство

Снимка: Ани Петрова


На биоземеделието у нас не се обръща достатъчно внимание и въпреки достатъчно планувани средства в Стратегическия план, производителите намаляват. Това каза в "Земята, която ни храни" Албена Симеонова, председател на Българската асоциация на биопроизводителите. Миналата седмица, когато у нас бе отбелязана Седмицата на биоземеделието, биопроизводители присъстваха на заседание на Комисията по земеделие в Народното събрание, за да представят основните проблеми в сектора и да потърсят и предложат решение на наболелите въпроси. 

Според Албена Симеонова не винаги има чуваемост за проблемите, бюрократичните спънки са твърде много, а неуредиците в сектора отказват хората от това производство:

"Не сме от тези, които най-много ни чуват, но е необходимо да се говори непрекъснато на подходящите места, ако искаме да има някакво развитие... За съжаление, рядко имаме положителен диалог с парламентарната комисия и с ръководството на министерството на земеделието...  Ако говорим назад във времето, на биоземеделието първо не се обръща достатъчно внимание, след това е и последния ресор, перо, на което биха се разпределили средства..."

Въпреки че за биопроизводство има достатъчно заделени средства, във връзка със Зелената сделка и изпълнение на ангажиментите по стратегията "От фермата до трапезата", производителите намаляват, някои дори се отказват. Заради това и целта до 2030 година биопроизводството в Европа да стане 30 %, е твърде далечна за страната ни, посочи Албена Симеонова, а към момента делът на биопроизводство у нас наближава едва 2 %. Една от причините е административната тежест,  а понякога и изискванията са неизпълними. 

Албена Симеонова"...Българското биопроизводство е много трудно и вместо да бъдем облекчени, допълнително сме натоварени с административна тежест. Не са само бланките и формулярите. Сега напоследък безумната идея на администрацията на министерството на земеделието да доказваме добив ото всеки парцел. Можете да си представите- аз има четири парцела каберне совиньон, и всеки парцел трябва отделно да тегля колко съм добила... А колегите, които са с рози сто парцела, лавандула или зеленчукопроизводство малки парцелчета- това са безумни неща, които по принцип Европа не иска. Резултатът е показателен... "

Към днешна дата биозърнопроизводството е свито до 15 хиляди хектара, от над 5 хиляди хектара, биолозята са намалели на по-малко от 3 хиляди хектара, най-голям е делът на отказалите се биопроизводители на плодове и зеленчуци, а биоживотновъдите са изчезващ вид. Има ли начин това да се промени и къде е решението? 

"Заедно можем да решим, заедно с Комисията по земеделие, с ръководството на министерството, защото там трябва да се вземат политически решения. Тези биопроизводители, които в момента са 4800, и по-малко, с намаляване на административната тежест, разговори, включване във всички работни групи на представители на нашата асоциация, заедно с контролиращите лица, защото ние сме най-проверяваните и най-анализираните... И ако рамо до рамо застанем с министерството и администрацията, и ако то иска да работи с нас и да ни облекчи, резултатът ще е положителен и за българското земеделие, и за развитие на здравословното производство, от което зависи здравето на децата ни... Да ни включат в "Училищен плод", в "Училищно мляко"... в момента сме едни от най-онеправданите..."

Според Албена Симеонова мисленето на хората е променено в посока търсене на качествени продукти:

"Доста положително е отношението на българския потребител към биологичните продукти. Хората все повече внимават какво слагат на трапезата си... В големите градове биопродукцията се търси..., но сме на опашката на Европа и тепърва ще се развиваме..."

Необходими са политически решения, които да облекчат фермерите, заели се с трудната задача - да произвеждат здравословни продукти- без пестициди, химически торове и ГМО, без изкуствени добавки в производството. Приемането на Национален био план до 2030 г. с конкретни мерки, бюджети и отговорници може да помогне да се изпълни поставената цел - 5% био площи до 2025 г. и 10% био площи до 2030 г. А осигуряването на здравословни био продукти на децата в детските градини и училищата е непосредствена цел за Българската асоциация на биопроизводителите още от 2024 г. - категорична е Албена Симеонова. Тя призова:

"Търсете зеленото листенце на биопродукта в магазините и по фермерските пазари... Избирайте българския биопродукт, защото наистина биопродуктите са вкусни и със сигурност са здравословни". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00