Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизборни вълнения в малките населени места

4
Снимка: Радио Видин

В 20 от общо 33 населени места на община Видин на местните избори на 29 октомври ще гласуват не само за общински кмет и  съветници, но и за кмет на кметство. Това са населените места, където по данни от Централната избирателна комисия живеят повече от сто души с постоянен адрес, каквото е изискването на последните изменения в Закона за административно териториалното устройство. 
В Синаговци по постоянен адрес живеят 222-ма души. В последния мандат там управляват кметски наместници, назначени от кмета на общината. Месец преди новия местен вот хората са доволни, че отново имат право да избират кой да ги управлява: 

Снимка: Радио Видин

"Млади хора искаме вече да ръководят селото и да се грижат за него. На тях им харесва, и то на всички, но те го правят вече - и да е чисто, и да е боядисано, и да са поправени пейките. Тук от години всичко беше занемарено и затова искаме някаква промяна да има...
Селото не трябва да попадне отново в ръцете, в които е било, защото го доведоха до състояние, което е пълна негативност...
Аз съм от Варна. От две години живея в селото. Ние младите трябва да гласуваме и да избираме правилните хора, които ще ни водят по-напред...
Много са нещата, които искаме, но ще си ги постигнем. Упорити сме. Едно от нещата е да покажем, че животът на село е хубав...
Искаме ние да си изберем, а не да го назначават. С това назначаване не попадаме на необходимия човек. Отдавна го искат хората това...
Най-важно е да си изберем кмет и да си изберем човек, който си заслужава. Наистина е хубаво селото...Онзи ден ходихме до Чипровци, минахме през едно село, каква алея имат онези хора, шапката да ти падне. Искаме чисто, искаме спретнато село, искаме всичко да има в него..."

Снимка: Радио Видин

Кметският наместник през последните няколко месеца Камелия Илиева е един от претендентите за кметския стол в Синаговци. Издигната е от местната коалиция СДС.

"Моята мотивация идва от това, че от 12 години в нашето село не се случва някаква промяна. Мотивират ме младите семейства, които си отглеждат децата тук и на които искаме да оставим едно по-хубаво бъдеще и хубави спомени от нашето село. Да направим промяна, да се случват някакви неща, да има живот, да разчупим нещата... Проблемите са много. Първото нещо, което искаме, е бившата детска градина, която в момента пустее, да се стопанисва - за детски лагери, независимо за какво, да влезе в употреба. Асфалтирането на улиците също е голям проблем и се надявам заедно, рамо до рамо с всички, които са зад мен, за ми се доверят, за да вървим към по-добро..."

Снимка: Радио Видин

Иван Иванов, бивш кметски наместник и бивш кмет на Синаговци, известен и със своите постижения в автомобилния спорт, ще се кандидатира за нов мандат. Издигнат е от коалиция "Продължаваме промяна- Демократична България".

"Реших поради желанието на жителите на селото, които още на предишните избори, когато стана така, че да не се гласува, което е най-лошото, и се назначи човек от видинския кмет. След това те събраха над 200 подписа да ме върнат като кметски наместник, но назначаването зависи от видинския кмет. Най-вероятно тази подписка беше изхвърлена под бюрото, никой не им обърна внимание. Оттогава 3-4 години вече - нищо. Те си ме търсят постоянно и до ден днешен за някакви проблеми. Аз съм от Синаговци, там съм израснал, живея с проблемите на Синаговци, познавам ги отблизо. Според мен трябва да довършим започнатото от последните 3 години, което оставих, защото си е там и не е пипнато нищо оттогава..."

Снимка: Радио Видин Архив

Искрен Любомиров от ГЕРБ е третият кандидат за кмет на Синаговци. Потърсихме го, но поради служебната му ангажираност не успяхме да разговаряме с него. Предизборната кампания обаче тепърва предстои и в нея е важно посланията на кандидатите наистина да стигнат до хората, които са категорични, че избраният управник, който и да е той, е по-добър от назначеният. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03

В "Музикална зона" на 30 май 2024 слушаме Бени Гудман

Днес се навършват 115 г. от рождението на американския джаз - суинг музикант, кларинетист и бендлидер Бени Гудман, наречен още "Кралят на суинга". Неговото присъствие на сцената съдейства за привличането на бялата аудитория към джаза, като обединява поколения наред бели и цветнокожи американци в културното явление "суинг", повлияло поведението на..

публикувано на 30.05.24 в 09:00