Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн платформа свързва пенсионери и родители

Сайтът "Рент-а-Баба" предлага помощ в грижите за деца

От няколко дни в България има онлайн платформа, която свързва родители, които имат нужда от помощ в отглеждането на децата си и пенсионери, които пък имат желание да помогнат. Сайтът се казва "Рент-а-Баба" и представлява една социално насочена кауза. Платформата дава възможност на пенсионерите да подпомогнат бюджета си и осигурява баба на тези родители, които нямат късмета да имат такава на разположение. Пенсионерите така могат да намерят и нов смисъл в своето ежедневие, каза Стела Балджиева, основател на "Рент-а-Баба": 

"Всъщност аз самата нямам семейство, което да е на близо и да ми помага. Като родител на две деца виждам какви са основните затруднения в живота на едно младо семейство. Тази идея се роди съвсем спонтанно. Откакто го обявихме в социалните мрежи, настана един огромен фурор, всеки ден получавахме запитване кога ще бъде активно. За регистрацията искам да кажа на всички възрастни хора, които не могат да боравят с нови технологии и нямат кого да помолят да ги регистрира, в сайта има посочен телефон, ако някой има нужда, ние ще го регистрираме."

Вдигането на пенсионната възраст оставя все повече родители без баби, на които да разчитат, когато се наложи. Българските пенсионери имат нужда не само от интересни активности, с които да запълват свободното си време, но и опции за допълнителен доход, бягство от самотата и дечица, които да обгрижват. 

"Желаещите да се регистрират, могат да участват в три категории. Първата е за гледане на дечица, ние сме я кръстили "Баба ще ги гледа". Тук предлагаме услугите на хора, които с удоволствие биха обгрижили малко детенце в работно време и дори в почивни дни, в помощ на младите семейства. Имаме секция "Баба ще ви сготви" - това се оказа особено търсена услуга. Кандидатът, който желае да предложи тази възможност, може да получи продуктите у дома или сума, с която да напазарува и след това семейството да мине през дома на възрастната дама или господин и да вземе храната. Третата категория, в която приемаме регистрации, сме я кръстили " Баба ще изпрати". Тук включваме всякакви домашни продукти от градина, ако си имат хората, ако продават зимнина, ако плетат терлички, каквото могат да предложат и може да бъде изпратено с куриер." 

Мотивите на създателката на платформата Стела Балджиева са изцяло безкористни: 

"Достъпът до платформата е свободен, ние не калкулираме никакви комисионни. Не желаем заплащане за нашите усилия, искаме да направим едно добро дело и да бъдем в полза на обществото. Дали ще има някакво заплащане за страните, нас никой не е длъжен да ни осведомява."

Освен помощ на родителите с грижи за децата, на сайта пенсионерите могат да предлагат хранителни продукти или ръчно изработени стоки, предназначени за децата и домакинството. Мерилин Димитрова от видинското село Градец вече е регистрирала нейната баба Мара Уршова, която обича да плете и предлага изработка на вълнени чорапки и терлички: 

"Тя много плете, на 83 години е и не спира да се занимава с какво ли не. Цяла зима плете и има много изработки, много се зарадва, снимах ги и ги изпратих. Много би било хубаво още повече баби да се включат, така като мен техните внуци да ги включат. Това я мотивира и стимулира на тази възраст да плете, за нея е голяма занимавка и разнообразие в ежедневието, особено в зимните дни. Това, което изработва, наистина е много хубаво и качествено от истинска вълна. Ние всички зимата си носим нейните изработки. Ще е хубаво, ако и другите хора го оценят, за нея ще е стимул и признание."

Повече информация ще намерите в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00