Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха кръст-енколпион при археологически проучвания в Лом

Снимка: Владимир Недев

Кръст-енколпион на 1100 години откриха при археологически проучвания на античната крепост Алмус в Лом. Ръководителят на теренното проучване гл. ас. д-р Владислав Живков от Секцията по антична археология при Националния археологически институт с музей при БАН, съобщи за намерен бронзов нагръден кръст – енколпион, свързан с духовния живот на Лом през Средновековието.   

"Към момента най-впечатляващата находка, свързана със съществуването на средновековното българско селище, е един кръст – енколпион. Кръстовете – енколпиони през Средновековието възникват още през късната античност през 5 век сл.Хр.Те са кухи и вътре се съдържали мощи на светци или парчета от светия кръст.

Находката е затворена, в горял пласт, тоест изгубена. Предстои реставрацията й в лаборатория като се надяваме, че тя още пази част от мощи. Ако бъдат открити такива,  те ще бъдат предоставени на някоя от църквите в Лом за съхранение"  - каза Владислав Живков.

Според специалиста находката е на около 1100 години и е от края на 9 и началото на 10 век сл.Хр. Това съвпада с периода на управление на цар Симеон Велики (893 - 927 година).

Сходни находки са откривани при разкопки край село Якимово, както и в тогавашната столица – Велики Преслав. Старата столица е и вероятното място, където са изработени двата кръста-енколпиони от Лом и Якимово. Проучванията тази година са финансирани от бюджета на музея в Лом, със съдействието на местната общинска управа.

Има и спечелен проект от Министерството на културата. В момента се приключва първият етап с местно финансиране. С финансирането от спечеления проект на Министерството на културата се очаква работата да продължат още един месец, а самите проучвания между месец и половина и два месеца, допълни Владислав Живков.

Античната крепост "Алмус" се намира в квартал "Калето". Представлява римски кастел с обща дължина на крепостната стена от около 200 м. и площ от 4 хектара.

Според исторически източници укреплението датира от началото на 2 век. Смята се, че е имало речно пристанище, обслужващо военния флот и търговските кораби.

От досегашните проучвания на кастела, започнали през 80-те години на миналия век, е известно, че античната крепост е загинала през втората половина или края на 6 век сл.Хр., но по време на Първата българска държава тя отново е заселена.       

По публикацията работи: Пламен Коцев
Вижте още

Снимката на 22 февруари 2024 година

С решение на Министерски съвет Община Кула получи безвъзмездно, за срок от десет години правото на управлението на крепостта "Кастра Мартис" . Предоставянето на недвижимата археологическа културна ценност ще подпомогне за популяризирането, социализирането и развитието на археологическия обект, посочват от правителствената информационна служба...

публикувано на 22.02.24 в 18:00
Станимир Стоев, общински съветник

Общински съветници предлагат подкрепа за осиновители и студенти с новородено дете в Монтана

Студенти с новородено дете и осиновители да могат да получават финансова подкрепа , предлагат общински съветници от Монтана . Повече пари за инвитро  процедури се предвиждат в промените заложени в две наредби. Със 100 лева повече да получат семействата за новородени деца предвиждат промените предлагани от общинските съветници от групата..

публикувано на 22.02.24 в 16:22

Административният съд отново потвърди избора на кмет на Вършец

Административният съд в Монтана потвърди за втори път избора на кмет на Вършец . След ръчно броене на бюлетините от три от секциите в община Вършец, съдът се произнесе, че няма разминаване с протоколите от секционните комисии и няма основание за касиране на изборите. В хода на делото не са установени и съществени нарушения на избирателния  процес...

публикувано на 22.02.24 в 15:57

Изложбата „Ателие Видин“ ще бъде показана в София

Изложбата „Ателие Видин“ ще бъде официално открита в Зала 1 на Съюза на архитектите в България утре, 23 февруари. Нейни автори са възпитаниците на деветото издание на специализирания курс за опазване на недвижимото културно наследство, създаден от Националния институт за недвижимо културно наследство и Школата Шайо към Центъра за архитектура и..

публикувано на 22.02.24 в 15:30

Община Кула ще управлява крепостта "Кастра Мартис"

С решение на Министерски съвет   Община Кула получи безвъзмездно, за срок от десет години правото на управлението на крепостта "Кастра Мартис" . Предоставянето на недвижимата археологическа културна ценност ще подпомогне за популяризирането, социализирането и развитието на археологическия обект, посочват от правителствената информационна служба...

публикувано на 22.02.24 в 14:56

Близо 300 000 лева ще получат две училища в Мездренско за спортни площадки

Министерството на образованието и науката одобри за финансиране проектите на две училища в община Мездра за изграждане и основен ремонт на открити спортни площадки , съобщават от общинската администрация.  ОУ „Христо Ботев“ - гр. Мездра ще получи средства за  изграждане на ново съоръжение. Проектът на  СУ „Св. Климент Охридски“ - с. Зверино е за..

публикувано на 22.02.24 в 14:29

Второкласници от Мездра представиха народни традиции на ученици в Мароко

Учениците от 2-ри "а" клас при ИОУ ”Св. св. Кирил и Методий” в Мездра и българското училище "Родолюбие" в Кралство Мароко  проведоха онлайн урок по проект "Мъдростта в българското народно творчество". Второкласниците представиха драматизации на български народни приказки, гатанки, пословици, поговорки, както и обичаите и традициите в..

публикувано на 22.02.24 в 11:37