Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С над 5500 души се е "увеличило" населението на Видинска област преди изборите

Снимка: БГНЕС

"Аз апелирам всички ние да положим усилия да осигурим максимална прозрачност на работата и провеждането на едни честни избори. Участвал съм в избори много пъти през годините, имам впечатления, но ще задържа мнението си за честния вот по време на тези кампании. Без усилията на всички нас няма да могат да протекат едни нормални, честни и демократични избори", каза областният управител Иво Атанасов. Преди дни той свика работна среща, на която бе обсъдена подготовката на изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври. 

Свидетели сме и на т.нар. изборен туризъм. Чувствително е увеличен броят на регистрираните жители по настоящ и постоянен адрес в различни населени места на област Видин преди изборите за местна власт на 29 октомври. Само за година "новодошлите" жители на региона са 5 549. Близо 3000 от тях са се регистрирали в община Видин. В такъв порядък бе разликата между двамата кандидати за кмет на Видин на балотажите при предходните два местни вота. 

"Видин явно не е чак в такава демографска криза, поне според извършените проверки от Областна администрация. Извършени са проверки от комисии за адресните регистрации за периода от 1.05.2022 година до 30.04.2023 година, т.е. когато е спазен срокът за уседналост за участие в изборите. В община Белоградчик са проверени 17 населени места, регистрирани по настоящ адрес 197 човека, по постоянен адрес - 73. Община Бойница - 73 по настоящ адрес и 38 по постоянен. Община Брегово - общо регистрирани 233 по настоящ адрес и по постоянен - 55. Община Видин също се "разраства" - общо 2 075 по настоящ адрес регистрирани, 884 по постоянен. За община Грамада - 157 по настоящ адрес, 25 по постоянен. Община Димово - 359 по настоящ адрес и 120 по постоянен. Община Кула - 203 по настоящ адрес и 47 по постоянен. Община Макреш - общо регистрирани 296 човека по настоящ адрес и 47 по постоянен. Ново село - 135 настоящ, 26 постоянен адрес. Ружинци - 256 по настоящ адрес и 91 по постоянен. Община Чупрене - общо 135 по настоящ адрес и по постоянен 24. Изпратих писмо до кметовете с копие до ОД МВР, с което поисках да ми бъде предоставена информация къде има регистрирани повече от двама човека по настоящ или постоянен адрес. Тази информация я има в областната дирекция и при нас. Това касае уседналостта за гласуване в съответните населени места и извършване на проверки. За мен това е изключително важна информация", обясни още областният управител на Видин Иво Атанасов.

Подготовката за изборите върви нормално, няма проблеми, които да са неразрешими. Това увери говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова. 

"30 231 са регистрираните кандидати за общински съветници. През 2019 година те са били 29 433. За кметове на общини са регистрирани 1 353 кандидати. За кметове на кметства общо кандидати са регистрирани 6 924", съобщиха още от ЦИК.

Какво искат жители на Северозапада от новите кметове, попита Катя Борисова в по-малки населени места:

"Ако има работа, ако привлекат повече млади хора, да има деца, ще се възродят нещата. От тях зависи да настояват, да търсят и да намират... Ние сме виновни за това положение, ние търпим. Заради това, когато решим да избираме кметове и съветници, би трябвало да ги избираме по това имат ли някакво виждане и мислене. Ако на тези избори се мисли за партии, е голяма грешка. Това са кметски избори и трябва да се мисли за човека като личност... Трябва да има някакво облекчение за фирми в региона, за да може да се отварят повече работни места. Може би е нужно да има бюджет и за кметските наместници, да разполагат на място с някакви средства... Да се оправят улиците. Да се поддържа... Да познават нуждите на хората... Ние си плащаме за това, че не мислим на изборите. Или някои, които взимат 50 лева и така... Това ни е лошото на нас - че мислим ден за ден, а така не може..."

Повече по темата - в прикачения звуков файл.

Вижте още
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Сглобката е учебникарският пример за функционирането на властта

По-малко от седмица остава до момента, в който премиерът Денков ще подаде оставка.  В навечерието на 6 март осъществяването на ротацията е под въпрос.  Пред разпад ли е Сглобката след предложения меморандум за управление?  Отместват ли вниманието от бавещите се реформи непрестанните спорове между партньорите, които така и не официализираха..

публикувано на 29.02.24 в 10:00

Получава ли достатъчно информация обществото ни за приемането на еврото?

Три процента ще е средногодишната инфлация в България по данни на Европейската централна банка и Европейската комисия. Това заяви преди дни министърът на финансите Асен Василев, който бе в Гент, Белгия за участие в заседанието на министрите на икономиката и финансите от ЕС. Според него всички прогнози показват, че критерия за инфлация -..

публикувано на 28.02.24 в 10:45
Александър Кашъмов

Адв. Александър Кашъмов: Очите на обществото трябва да са вперени в предстоящия избор на ВСС

Убийството на Мартин Божанов, известен като "Нотариуса", предизвика засилен обществен интерес към неговите действия и влияние. Интерес от страна на правоприлагащите органи не бе налице докато беше жив. Срещу Божанов през годините е имало редица сигнали, както за рекет и заплахи, така и че е част от мащабна схема за дискредитиране на съдии. Разследван..

публикувано на 27.02.24 в 14:07

Има ли решение на проблема с "общото потребление" на водата

В предаването миналия понеделник говорихме за цената на водата и т.нар. "общо потребление". Събеседниците поставиха и други въпроси- дали ще се подобри качеството на водата с по- високата цена, за ремонтите на мрежата, събираемостта и загубите. Днес продължаваме темата с още събеседници.  Във видинския квартал "Нов път" хора също недоволстват от..

публикувано на 26.02.24 в 16:08

Върбово - селото с най-старата църква в област Видин

Днес ще посетим село Върбово в община Чупрене, област Видин. Разположено е на 480 метра надморска височина в Предбалкана, югозападно от рида Ведерник. Намира се на 10 километра южно от град Белоградчик и на 10 километра североизточно от границата със Сърбия.  Северно от селото преминава Върбовска река, която пресича Ведерник и е десен приток на..

публикувано на 23.02.24 в 17:30
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Разписаният механизъм щеше да спести различните прочити

Меморандум, който да се превърне в договор с ГЕРБ-СДС, е изготвен от партньорската коалиция в управлението ПП-ДБ.  В документа са включени основните цели пред изпълнителната власт за следващите девет месеца.  Ако не бъде постигнато съгласие, ще последват избори, предупреждават от формацията.  Позицията на демократичното обединение е резултат от..

публикувано на 22.02.24 в 10:00

Европейска класация: България е най-добрата бизнес дестинация в Централна и Източна Европа

България бе отличена като най-доброто място за стартиране на бизнес сред страните от Централна и Източна Европа в класация на Euronews Business. Въпросната медия посочва в свой анализ общо пет европейски държави, в които създаването на малък и среден бизнес е най-лесно, а институциите там са отворени и гостоприемни както за местни, така..

публикувано на 21.02.24 в 10:45