Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принцеса Кайра- желаното момиченце

3
Снимка: Личен архив


В днешното издание на рубриката "97 лапи и една опашка" се срещаме с кучето Кайра. Тя е порода Кавалер Кинг Чарлз Шпаньол и е истинска принцеса. На пръв поглед е красавица, супер мила и любвеобилна. Обича да спи и дори да похърква, разказва стопанката й- Камелия Димитрова: 

"Направи три години май месец, имаме я от бебе- на два месеца. Подарък за рождения на малкия ми син. Отдавна искаше куче, моя близка има същата порода и децата го харесаха... Така решихме да е същата порода... Малко трудно открихме откъде да я вземем, защото ни казаха, че трябва да е от развъдник- има по-специфични заболявания..."

Така стигат до Елин Пелин и избират женското кученце. За този избор има причина:

"Защото в къщи са трима мъже, само аз съм жена, да има малко баланс..." 

Името обаче избрали мъжете, като заложили на име с буквата "к"- като Камелия: 

"Тя си ми е дете... Моят мъж каза, че в името трябва да има буквата "р" и решихме да я кръстим Кайра..."



По природа Кайра е кротка и любвеобилна, не е създавала никакви проблеми на стопаните си:

"Тя си е послушно куче, не е правила бели дори като бебе. Много обича да спи и да яде- все храни, които не трябва да яде. Обича сладки неща, но не й даваме. Яде всичко- плодове, зеленчуци, макар че и грозде не трябва да яде... Казаха, че не трябва да яде остри кокали, а тя много обича... Сега се е научила да плаче, когато иска нещо- това е най-новият трик, много е жалостива- обляга си главата на масата, гледа с премрежен поглед и започва да плаче... Поглед, на който никой не може да откаже- като малко дете, на което си отказал играчка..."

Кайра е с дълга, лъскава козина, но препоръките са да не се къпе често: 

"Веднъж в месеца я къпя с кучешки шампоан, обича да я реша... Витамини за козината се дават задължително... "



Ками признава, че Кайра е третото й дете- момиченцето, което винаги е искала. Мила, гальовна, добричка...

И все пак има неща, които не обича- котките- за тази й черта и други истории от първото й море чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Йорданка Герасимова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Всеки от нас е призван да стане носител на Благодатта на Светия Дух

Осмата неделя след Пасха  е отредена за празнуване на новозаветното събитие  Слизане на Светия Дух над апостолите . Тъй като това е петдесетият ден след Пасха Господня, съвпадащ със старозаветния празник Петдесетница, още от дълбока древност Църквата е установила и тържествено празнува през вековете новата, духовна, християнска..

публикувано на 23.06.24 в 08:00

9 години от създаването на Обществения дарителски фонд отбелязаха в Бяла Слатина

На 13 юни Общественият дарителски фонд в Бяла Слатина "Участвам - дарявам - променям" отбеляза 9 години от своето създаване. Фондът помага за изпълнението на обществено значими идеи на територията на  общината,  които трудно биха се осъществили без неговата подкрепа. Насочени са към детско развитие, образование и култура. За тези девет години..

публикувано на 21.06.24 в 17:30

"Niki R:ce" - един дует със северозападно участие, представя нова песен и видеоклип

Никол Ризова и Цветан Маринов или "Niki R:ce" е един млад дует със северозападно участие. Двамата се събират преди 9 години и оттогава са заедно и на сцената, и в живота, а наскоро записаха новата си песен - "Феномен" .  Пътищата на Ники и Цецо се пресичат в музикалното училище. Тя учи кларинет, а той - китара. Остават заедно и като са..

публикувано на 21.06.24 в 15:28

Криминалният роман "Веселото гробище" на Лора Лазар

Добре дошли в Кралево! Селото, в което…Абе просто едно село, което по нищо не се различава от хилядите други такива. Типичното балканско село с типични обитатели, предимно старци с чепати характери и с повече минало, отколкото бъдеще, със звучни имена и колоритни прякори. На село е така – чужд си, докато не ти лепнат прякор. Сдобиеш ли се с..

публикувано на 21.06.24 в 15:00
Дипломиране ГПЧЕ и СУ

Зрелостници във Видин получиха дипломите си

Две училища във Видин изпратиха днес своите зрелостници. С тържествени церемонии бяха раздадени дипломите на дванадесетокласниците от Гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" и Средно училище "Цар Симеон Велики" . Учениците поставиха финален етап от завършването на средното си образование, като се представиха успешно на..

публикувано на 20.06.24 в 18:00

Предизвикателствата при изграждането на система за възобновяема енергия до 30 kW

Въпреки че процедурата за производството на възобновяема енергия до 20 kW за собствено потребление е улеснена, има редица условия, които гражданите трябва да имат предвид при планирането. Процедурата за инсталации до 30 kW, също представлява интерес за еднофамилни, многофамилни сгради и малки обекти, особено с възможността за изкупуване на..

публикувано на 20.06.24 в 15:57

Врачанска двойка ще се венчае по стар български обичай

Млада двойка от Враца ще се венчае по стара българска традиция, пресъздавайки автентичната Северняшка сватба. Теодора Тодорова и Михаел Йорданов ще си кажат заветното "да" на 30 юни във Врачанския Балкан. Самата сватба ще е част от програмата на Националния фолклорен събор "Леденика" и ще се проведе в едноименната местност. Бъдещите младоженци са..

публикувано на 20.06.24 в 15:50