Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордно ниско е нивото на Дунав

Река Дунав при Видин тази сутрин
Снимка: Полина Тодорова

Река Дунав отбеляза рекордно ниско ниво в началото на българския участък. Водният стоеж днес при Ново село е -2 см, при Гомотарци е -108 см, при Видин е 43 см, показват данните на автоматичните хидрометрични станции, които са публикувани на сайта на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав”. Заради плитчините, често и в нашата акватория засядат кораби, каза капитан Тони Тодоров, директор на „Речен надзор - Лом“ към Изпълнителна агенция „Морска администрация“. Дори вчера пред Лом е имало пореден заседнал кораб, допълни той:

"Нивото не се вдига последните няколко дни, специално за днес мога да кажа, че  има застой, няма някакви големи промени нито нагоре, нито надолу. Но в случая е ниско корабоплавателно ниво. Има обособени критични места по реката, в смисъл свързано с намаление на дълбочините. Те са обикновено в района на Свищов, остров Белене, там са най-явно изразените такива прагове, но не само в България е такова положението. Има прагове и в Сърбия, и в Унгария, така че не сме някакво изключение като цяло. Няма някакво засилено корабоплаване, не се забелязва, но така или иначе от време на време получаваме информация за заседнали кораби вследствие на или кораби с повишено газене, или капитанска грешка. Но това няма някакви фатални последици. Просто се забавя транспортирането на стоките."

За момента не може и да се каже дали нивото ще се покачи в скоро време, допълни кап. Тодоров:

"Не мога да кажа дали ще дойде вода, или няма да дойде... В прогнозата няма такива сигурни предсказания за някакви сериозни валежи. Основните притоци, които захранват нашия участък са Тиса, Сава и Драва. Дори и в България да вали няма да окаже голямо влияние върху нивото на реката."

Най-неблагоприятно засега е нивото на Дунав при Русе, където е регистрирано най-ниското измерено през последните 100 години ниво на реката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 юли 2024 година

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният  дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  Във видинския участък на река Дунав няма регламентирани плажове .  Авария по водопроводната мрежа..

публикувано на 24.07.24 в 17:55

Шахматни занимания в Мездра

Занимание, посветено на шахмата се проведе в рамките на инициативата  " Лято в библиотеката"  в  Мездра .  Специален гост в библиотеката към читалището бе  Данаил Димитров - историк и майстор по кореспондентски шах. Той разказа на малките читатели какви са правилата на шаха и какви са видовете шах. По време на заниманието децата играха под..

публикувано на 24.07.24 в 17:04

Песента "Нашият град" на група "Тангра" ще е новият химн на Белоградчик

Град Белоградчик ще има нов официален химн. Това ще бъде песента "Нашият град" на група "Тангра" , чиито клип е сниман в населеното място. Това каза за Радио Видин Боян Минков , кмет на община Белоградчик. "Направихме среща с част от музикантите от група "Тангра" и авторът на текста на песента - Александър Петров, който има и..

публикувано на 24.07.24 в 15:43

В петък заседават комисиите към Общински съвет- Кула

Всички постоянни комисии към Общинския съвет в Кула ще заседават едновременно на 26 юли /петък/ по 8 точки. Ще бъде разгледана докладна записка, внесена от кмета на общината - Владимир Владимиров , относно включване на СУ „Васил Левски" – гр. Кула в Списъка на средищните детски градини и училища за учебната 2024/2025 г. Съветниците ще..

публикувано на 24.07.24 в 13:55

Деца от Видин учиха как да пазят гората

Деца от  детска градина "Славейче " във Видин учиха как да пазят гората и нейните обитатели. Откритият урок се проведе със съдействието на Р егионалната дирекция по горите в Берковица ,  Държавно горско стопанство Видин и Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин.  Под формата на игра децата се запознаха с дивите..

публикувано на 24.07.24 в 13:36

Чужденец причини катастрофа на Петрохан и избяга

Водач, причинил ПТП с материални щети в прохода „Петрохан" и напуснал местопроизшествието, е установен и санкциониран със съдействието на служители на РУ Костинброд, съобщават от ОД на МВР-Монтана.  Сигнал за катастрофа в Петроханския проход е получен около 16 часа вчера, но  единият водач е напуснал и продължил движението си в посока град София...

публикувано на 24.07.24 в 12:23

Фолклорен фестивал "Да съхраним българското" ще се проведе в село Слатина

Фолклорен фестивал "Да съхраним българското" и 12-та поред земляческа среща ще се проведат на 27-ми юли (събота) в село Слатина , община Берковица. Организатори са кметството в Слатина, местното читалище  "Христо Ботев" и Община Берковица.  Фестивалът се провежда за втора поредна година и в него ще участват 160 танцьори, каза за Радио..

публикувано на 24.07.24 в 11:16