Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програмата за празника на Видин продължава с поетичен пленер, лекция и концерт

| обновено на 23.10.23 в 17:04
Поети ще четат свои произведения в Културен център "Жул Паскин" във Видин.
Снимка: Радио ВИДИН

Проявите, посветени на духовния празник на Видин Димитровден (26 октомври) продължават. Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" ще проведе днес, 23 октомври, поетичен пленер, в който ще вземат участие поетите Бойко Ламбовски, Калин Терзийски, Лъчезар Лозанов, Катерина Ненчева и Лилия Джонова, съобщи Десислава Иванова, директор на културния институт:

"Тазгодишният поетичен пленер ще се проведе на 23 октомври, понеделник, като петима поети ще влязат в ролята на ментори, ще бъдат разпределени на ключови места в града, за което място ще напишат по една творба, като към тях ще бъдат прикрепени, така да се каже, ученици от 9-и до 12-и клас от видинските училища. Поетите ще влязат в ролята си на ментори, ще проведат курс по творческо писане на учениците, след което ще излязат с една обща творба."

Творците посетиха различни места в града, придружени от видински ученици. Един от менторите, Калин Терзийски, заедно с възпитаничките на Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" - Радина и Християна, бяха пред Драматичния театър във Видин, където обсъждаха похватите в поезията и творческата муза. 

"За мен днес е удоволствие да съм тук, защото за първи път ми се случва да имам възможността да погледна моя роден град с малко по-различни очи, да го видим по-поетически настроени, да се включим в един колектив и може би дори малко да се чувстваме като чужденци в нашия град за първи път. Имам удоволствието, че сега градът е изключително цветен, в най-красивия сезон и че имаме възможността да го видим под такава светлина"- каза Християна Страхилова.

Радина посочи, че обича да пише:

"Аз наистина съм любител на писането. Пиша есета, пиша стихотворения и мои съчинения и съм супер щастлива и благодарна, че в момента съм заедно с г-н Калин Терзийски и с моята приятелка от училището, и се надявам да сътворим нещо хубаво, пълно с емоции, и с чувства..."

Калин Терзийски се върна с около 30 години назад, когато е бил войник във Видинския граничен отряд. Той посочи, че изпитва носталгия, когато посети местата, на които преди е идвал като млад войник.

"С двете момичета говорим какво е да пишеш поезия и откъде тръгваш, когато пишеш поезия, особено посветена на нещо. Ние получихме препоръка да напишем нещо за това място и за околностите му. Обсъждаме въпроса дали трябва да се пише за очевидното, или за това, което се крие зад очевидното, за собствените си преживявания, които е донесло това място или за обективната действителност, която всъщност аз мисля, че няма, защото всичко се случва в душите ни. Водим един приповдигнат и богат разговор..."

Произведенията ще бъдат прочетени в Културен център "Жул Паскин", с начален час 17:30. 

Видинската света митрополия организира поредица от събития във връзка с духовния празник на Видин. За днес е предвидена лекция на тема "Човекът като икона Божия в нашето съвремие". Гост-лектор ще бъде протойерей Сава Кокудев, който е преподавател в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, каза Видинският митрополит Даниил:

"Той е познат на православната общественост и в София, и в България. Наскоро написа една книга - "Тайнство и съборност на църквата", поредните му книги, и мисля че ще бъде интересно и за християните, и въобще за жителите на града да се запознаят с това, което има да им каже отец Сава. Темата на беседата е "Човекът като икона Божия в нашето съвремие", човекът като образ Божий, образ на Бога в нашето съвремие."

Лекцията ще се проведе в Общински драматичен театър "Владимир Трандафилов" от 18:00 часа. 

Програмата за празника на града днес продължава в 19:00 ч., когато Симфониета - Видин ще представи Концерт куатро пиано.

*Повече може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30