Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 октомври 2023 година

Снимка: Виктория Топалска
Вкусни изкушения за празника на Видин. Базарът е част програмата на града по повод Димитровден. На него могат да се опитат различни сладки и хлебни изделия, вина, био и натурални продукти, произведени от местни производители и ученици.

Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде готов през 2033 г., съобщават от правителствената пресслужба. Процедурата за неговото изграждане започна днес с решение на Министерския съвет (МС). За целта капиталът на „АЕЦ Козлодуй – нови мощности“ ЕАД ще бъде увеличен с 500 млн. лв.


Фалшиви призовки се разпространяват от името на МВР и други институции у нас. За това предупреждават от вътрешното министерство. Измамните съобщения гласят ,че жертвите са обект на разследване, свързано с детска порнография, поради което следва да заплатят определена сума, за да бъде прекратено наказателното производство срещу тях. Съветът на експертите е при получаване на подобен тип електронни писма да се избягва дори отварянето им, защото това може да крие евентуален риск за техните електронни устройства.

Възрастен мъж от видинскто село Макреш е ограбен от хора, които преди месец пуснал да ремонтират покрива на къщата му. Нападателите взели близо 19 000 лева, спестени от стареца, за да ги даде на внуците си в чужбина. Разкрити са благодарение на автопатрул на Гранична полиция.

Седем са кандидатите за кмет на видинската община Ново село, а листите за общински съветници - осем. В четири села от общината - Винарово, Неговановци, Флорентин и Ясен ще се гласува и за кмет на кметство. От тях най-оспорван ще е изборът на кмет в село Винарово, където кандидатите са петима. По двама са претендентите за кметове на Ясен и Неговановци. Трима ще се съревновават във Флорентин. 2 470 са включени в избирателните списъци в община Ново село, съобщиха от Общинската избирателна комисия в Ново село.

В областната администрация на Враца бяха получени 291 устройства за видеонаблюдение на секционните избирателни комисии. Техниката беше доставена от местния клон на „Информационно обслужване“ и ще влезе в употреба в неделя, по време на местните избори.

Започва изграждането на парка в жилищен комплекс “Сениче” край Враца, съобщиха от общинската управа. На символична церемония бе подписан договорът за изграждането на новото съоръжение, което се забави с повече от година заради обжалвания в съда. 


По данни на Общинската земеделска служба в Мездра през тази година най-много декари, 18 380, са засадени с царевица, която все още се прибира. 


Нов дизелов генератор за осигуряване на постоянно електричество е монтиран в МБАЛ „Проф. д-р Георги Златарски” в Белоградчик. Генераторът е осигурен по съвместен проект с  Министерство на здравеопазването, като се предвижда преустройство на бившето Хирургично отделение в Сектор "COVID". Ще бъде осигурена и нова медицинска апаратура и пациентски легла, съобщиха от Община Белоградчик. 


По случай 145 години от създаването на Български червен кръст председателят на Общинската организация на БЧК-Мездра Наталия Христова-Горанова поздрави всички добротворци за тяхната всеотдайност и благородната работа в грижа за уязвимите хора и не само. 


Дарение на учебници и учебни помагала по счетоводство, информационни технологии, икономика и икономическа информатика получиха учениците от СУ "Васил Левски" в град Кула. 


Повече от 50 години жителите на монтанското село Живовци са изселени, за да може да се построи язовир „Огоста“. 350 къщи са под водата, там са останали спомените на стотиците живовчани. 


Училища в община Видин, които предлагат професионално образование и обучение, представиха пред бъдещите осмокласници специалностите, по които обучават своите възпитаници. 


Наградиха победителите в Димитровденското математическо състезание във Видин. Традиционният турнир се организира за 19-и път по повод духовния празник на град Видин. В тазгодишното издание се включиха 364 участници, от които 252-ма от Видин, както и 14 от Сърбия и 98 от Румъния. В него участваха ученици от 3-ти до 12-и клас. На церемония днес в СУ „Цар Симеон Велики“ бяха наградени математиците, постигнали най-високи резултати на състезанието. 


С презентация, игри с ученици и интересни факти за града, Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" отбеляза духовния празник на Видин Димитровден. 


Ден преди празника на Видин- Димитровден, малчугани от детска градина "Арабела" посетиха Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Децата изгледаха мултимедийна презентация, представена от библиотекаря в Детски отдел Миглена Иванова.


Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца обучава потребители на тема „Киберсигурност“, съобщават от културната институция. Курсът ще се проведе на 27 октомври, петък, от 14:00 часа. Лектор на срещата ще бъде Симеон Георгиев, компютърен инжене.


В най-голямото мездренско село Зверино ще отбележат храмовия празник на своята църква, носеща името на "Свети Димитър". В четвъртък /26 октомври/ от 8.30 часа в храма ще започне тържествена света литургия. След нея ще бъде осветена традиционната за празника курбан чорба, която след освещаването ще бъде раздадена на присъстващите миряни.


По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Река Дунав днес, 26 септември

Снимката на 26 септември 2024 година

Не очаквам  Дунав  да създаде проблеми за населените места в българския участък на реката. Това каза за Радио Видин кап. Тони Тодоров, директор на дирекция "Речен надзор- Лом" към Морска администрация.  Районната избирателна комисия (РИК) в Монтана назначи служебно разпределението на ръководствата на  секционните избирателни комисии в..

публикувано на 26.09.24 в 18:00

Деца от Мездра учиха как да се придвижват безопасно

По традиция в ОУ "Христо Ботев" - гр. Мездра в началото на всяка учебна година учениците от начален етап провеждат практическо занятие по безопасност на движението. Тази година то бе под наслов "Зная моя безопасен път до училище". Четвъртокласниците подготвиха практически задачи за по-малките ученици. Децата преминаха през площадката по безопасност на..

публикувано на 26.09.24 в 15:39

Предстои заседание на Общинския съвет в Белоградчик

Общинският съвет в Белоградчик ще заседава утре, 27 септември. Дневният ред на съветниците включва 14 точки.  Те ще гласуват решение относно приемане на отчета за касовото изпълнение на бюджета към 31 декември 2023 година. Общинските съветници ще обсъдят и о тдаване под наем на част от имот- публична общинска собственост, представляващ терен..

публикувано на 26.09.24 в 15:00

Съветниците в Лом гласуваха прогноза за бюджета

Средносрочната бюджетна прогноза за местни дейности на община Лом за периода 2025 – 2028 г. беше приета от Общинския съвет в Лом с 18 гласа „За” и двама „Против”. Решението беше взето на провелото се днешно редовно заседание на местния парламент. Освен бюджетната прогнозата за местни дейности, беше одобрена и прогнозата на показателите за поети..

публикувано на 26.09.24 в 14:50

Ученици от Видин отбелязват Европейския ден на езиците

Ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин се включват в днешния  Европейски ден на езиците . Инициативата се стреми да популяризира богатото езиково и културно разнообразие на европейските  народи, казва Василена Тодорова , преподавател по английски език в учебното заведение. "Организирали сме няколко вида..

публикувано на 26.09.24 в 13:50

Свлачища между Мездра и Ботевград ще бъдат укрепени

Предприети са всички необходими мерки за укрепване на новопоявилите се свлачища при модернизацията на пътя Мездра - Ботевград, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". При изграждането на пътен възел "Ребърково", който е част от Лот 2 на проекта за модернизация на пътя, преди повече от половин година е регистрирано свлачище при изпълнението на..

публикувано на 26.09.24 в 13:24

Враца е домакин на литературен фестивал

Враца отново ще бъде книжен град . Предстоящият литературен фестивал в града ще бъде открит тази вечер и ще продължи до събота. Шестото му издание отново ще предложи срещи с популярни писатели и книжен базар. Ще се състои и семинар, посветен на четенето, в който ще участват библиотекари и учители. Ще има и работилница по калиграфия. Фестивалът..

публикувано на 26.09.24 в 13:00