Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин отбеляза духовния си празник (снимки+видео)

| обновено на 26.10.23 в 14:38
17
Снимка: Теодора Макавеева

С  архиерейска света литургия във видинския катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски", отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, беше поставено началото на празничните събития по повод Димитровден - духовния празник на Видин


Видинчани са с приповдигнати чувства на духовния си празник.


"Да сме живи и здрави, всяко нещо с началото си... На сърцето ми е притеснено и вълнувам се много... Здраве, най-вече на децата, на народа - спокойствие и мир... Като всеки един празник. 25 години съм бил шофьор на Дядо ти Дометиан и знам какво е. На този ден всичко е най-хубаво. На всички Димитровци - честит имен ден... Да си изберем добър кмет!"


След литургията се проведе и традиционно литийно шествие от катедралния храм до площад "Бдинци". По повод празника видинчани казаха, че се гордеят със своя град и много го обичат. 

"Разбира се, горди сме, че сме видинчани, ние си обичаме града. Спокоен град, красив град, красиви хора... Горди сме, градът ни е прекрасен, според мен... Видин може да ни даде бъдеще и след като завършим, може да останем тук, абсолютно... И аз не съм видинчанин, живял съм в София, но се преместихме тук и е много хубав градът. Хората не са като в София надути, много е хубав този град... От Видин по-хубаво няма и от тук не мърдам... " 

На централния площад "Бдинци" приветствие към видинчани поднесе Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил:


"Нека се обърнем към вярата, нека се обърнем към Бога, Той е силен да ни подкрепи, и тогава ще видиме колко велик, колко радостен е днешният ден. И ние ще извикаме заедно: "Свети Димитрий, слава Тебе, Боже,  укрепи ме във всички дела да мога да Те изповядам докрай и да наследя царството, което Си приготвил за всички онези, които Те обичат. Честит и благословен празник, обични в Господа братя и сестри!"


Програмата по случай Димитровден продължи с награждаване на победителите в конкурса за есе "Какво бих направил за моя Видин". Събитието се провежда за втора поредна година със съдействието на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" и цели да провокира младите хора да споделят своите впечатления от нашия град, каза директорът на институцията Десислава Иванова:

"Трето място, грамота и парична награда от 100 лева, получи Анелия Кирилова. Второ място, грамота и парична награда от 150 лева, получи Християна Страхилова. Първо място, грамота и парична награда от 250 лева получи Михаела Михайлова."

Един от представителите на журито - проф. Димитър Стоянов, който осигурява наградния фонд за конкурса, е убеден, че Видин има бъдеще с такива млади хора.

"Всички есета бяха написани на едно много добро ниво. Всяка творба имаше интересни идеи, интересни мисли, планове за бъдещето на Видин - така, както младите хора си го представят. Вижда се искрена симпатия, привързаност към града, съпричастност към неговите проблеми и желание да се включат в решаването на неговите проблеми" - каза проф. Димитър Стоянов.

Детска арт работилница "Видин - любим мой роден град!" зарадва най-малките жители на града в днешния празничен ден. Работилничката е подарък от Дамски лайънс клуб "Бъдин", обясни президентът на организацията Виктория Стефанова за видинските деца:

"Това е един очарователен и хубав ден за града. решихме да направим нещо, с което да зарадваме децата, да имат възможност да оцветяват гипсови фигурки, едната от които ни е "Аз обичам моя роден град Видин" и другите са разни животинчета и неща за хапване. А отделно от това раздаваме балони с нашето лого на Дамски лайънс клуб "Бъдин", с което им честитим празника."

Децата с желание се включиха в творческите занимания, като като всеки от малчуганите имаше възможност да си избере фигурка, която да оцветява:

"Аз избрах ето това кексче, понеже много ми хареса, мой стил е и обичам да оцветявам... Аз рисувам мече и "Аз обичам Видин"... Нашият град си е за нас."

Тъй като месец октомври е обявен за световен месец за борба с рака на гърдата, дамите от Лайънс клуб "Бъдин" използваха случая и раздаваха информационни материали на момичетата и жените как могат да се предпазят от това заболяване. 

Програмата за празника на града продължи с уличен спектакъл-клоунада „Портокалите или любовта към...“, а от 17:00 часа ще се състои празничен концерт на Градски духов оркестър - Видин и приятели на площад „Бдинци“.

Видеото може да гледате ТУК.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръжения за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени и..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Полицията задържа мъж от село Търнава заради фалшиви банкноти

Мъж на 31 години от врачанското село Търнава е задържан, след като заплатил с фалшиви банкноти . Сигнал за измамата е подаден от жител на с. Михайлово  на 14 юли . Той съобщил, че същия ден  малолетният му син е продал мотопет на непознат за сумата от 800 лева (банкноти с номинал по 100 лв.). Мъжът разбрал по-късно, че парите са фалшиви...

публикувано на 15.07.24 в 11:13

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана вчера в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния..

публикувано на 15.07.24 в 10:08

Дете пострада при катастрофа във Врачанско

9-годишно дете пострада при катастрофа, станала в неделния ден на пътя между Враца и Оряхово, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал около 10:35 ч. на път II-15, след като катастрофират два леки автомобила – управлявани от 24-годишен мъж от Борован и 37-годишен врачанин. При инцидента е било ранено пътуващото на задната седалка на една от..

публикувано на 15.07.24 в 10:05

Близо 4 тона фалшиви парфюми и тоалетни води откри проверка на Дунав мост 2

Митническите служители откриха  3880 кг парфюми и тоалетни води на 24 търговски марки на ГКПП Дунав мост Видин-Калафат . Случаят е установен в рамките на съвместната операция срещу контрабандата на Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Националната агенция по приходите. Нелегалната стока е..

публикувано на 15.07.24 в 10:03

Поискаха ремонт на пътищата към АЕЦ"Козлодуй"

Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища, които водят до АЕЦ"Козлодуй". Това стана на среща, свикана от областния управител на Враца Николай Николов, в която участваха заместник-губернаторът Йордан Димитров, управителят на областното пътно управление Ирена Димитрова и шефът на "Водоснабдяване и..

публикувано на 15.07.24 в 08:23