Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуваме с машини на втория тур?

Снимка: Радио ВИДИН

На петчасово заседание Върховният административен съд отмени решението на ЦИК за забрана на машинния вот, взето в навечерието на местните избори. Така на втория тур в неделя хората ще могат да упражнят правото си на глас и на машина. 
До гласуването само с хартиени бюлетини се стигна, след като депутати разпространиха информация на ДАНС, че зам.-министър на електронното управление нерегламентирано е заснел и прехвърлил на флаш памет процеса по генерирането на код, с който се подписва софтуерът на машините. 
В мотивите си върховните съдии записаха, че решението на избирателната комисия в частта за балотажа е незаконосъобразно. Гласуването на първия тур обаче няма да бъде касирано. 
“За да има машинно гласуване на втория тур, трябва да бъде завършена процедурата по сертифициране намашините за гласуване и софтуера. Чакаме министъра на електронното управление.”, заяви пред БНР председателят на ЦИК Камелия Нейкова.
Същевременно мистърът на електронното управление Александър Йоловски обяви, че започва работа по удостоверяване на машините за втория тур на местните избори.
Екипите по сертифициране ще работят извънредно и ще повторят вече извършени процедури по удостоверяване, които бяха подписани преди първия тур от зам.-министъра Михаил Стойнов.
В края на новата процедура, за да се избегнат всякакви рискове от повторна отмяна на машинния вот, подписа си ще положи министър Йоловски, като всяка стъпка от новата процедура ще бъде документирана.
Готова ли е Общинската избирателна комисия във Видин за машинно гласуване? Това попитахме председателя ѝ Даниел Цветанов:

"ОИК - Видин има пълна готовност за машинно гласуване. Ние бяхме готови и предишният път. Машините дойдоха до Видин, но ги върнахме. Ролките за машините бяха готови, но се наложи да не ги раздаваме и ги прибрахме обратно в помещението за съхраняване... Имаме готовност когато пристигнат машините да бъдат доставени до секции. Ще бъдат доставени и ролките с хартията защото те са със статут на бюлетини... Не очаквам забавяне при обработка на резултатите. Малко повече ще се бави протокола, но няма да има драстично забавяне... Напълно сме готови с оглед решението, което се вземе да обезпечим машинното гласуване...".

Министерството на електронното управление ще поиска днес от Централната избирателна комисия разрешение за пълна публичност и прозрачност на всички стъпки от процеса по удостоверяване. Министърът на електронното управление покани представители на ДАНС, на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в изборите, на неправителствените организации, регистрирани наблюдатели на съответния вид избор, както и на БАН да наблюдават всяка стъпка от процеса. Те ще получат достъп до цялата информация по реда, определен от ЦИК.

Какво мислят видинчани относно машинното гласуване попитахме в анкета:

"Ние сме си свикнали на хартия. така ни е по-лесно... Аз съм за машините. това което се случи може би розколеба малко хората. По-добре е с машини... За машинното гласуване съм. Там няма манипулации... Не вярвам да затрудни хората. Ще им се обясни... Аз съм против машинното гласуване. Холандците защо се отказаха? Да вземем пример от тях. Хартията е по надеждна. С машините вота се манипулира..."

По публикацията работи: Красимир Каменов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48