Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Отбелязваме световния ден на веганството

Снимка: stylissimo-bg.com



В световния ден на веганството ви срещаме с Яница Иванова от Видин. Тя е избрала този начин на хранене от една година насам и споделя, че се чувства много добре. Признава, че не е изключила от менюто си животинските продукти от раз, а започва първо с вегетарианството преди 4 години. 

"Разбира се, традицията изглежда по различен начин за всеки. На мен ми отне някъде по-малко от месец, докато успея да загърбя старите си навици и да се съсредоточа вече върху новите... Аз до много скоро изобщо не познавах вегани в личния ми живот. Започна, когато бях на 15 години и в ума ми се появи едно противоречие, което се състоеше от това, че аз много обичах животните, обаче в същото време ги консумирах и тогава всъщност станах вегетарианка, защото открих, че действително няма разлика между едно куче или една крава, разликата е единствено в това как обществото ни е накрало да възприемаме тези животни - че едните са за ядене, а другите не са за ядене... но всъщност всички са еднакви, защото и те имат централна нервна система, имат развита лимбична система, т.е. могат да изпитват емоция, могат да изпитват различни нейни нюанси, имат памет и всичко това ме доведе до извода, че те са едни индивиди, които също имат тази емоционална комплексност, не на толкова високо ниво, колкото нашата, но също е присъща за тях и защо щом аз обичам котката си, не мога по този начин да обичам и други такива животни..."

При Яница ефектът от веганството е бил изключително положителен, тъй като преди това е страдала от стомашни проблеми, но след като е избрала този режим на хранене, проблемите със стомаха са изчезнали напълно. Също така е започнала да преработва много по-бързо храната, в сравнение с преди. Освен това е успяла и да свали нужните килограми, за да постигне физическата форма, към която винаги се е стремяла. 

Но както всяко нещо, което може да бъде позитивно, така и веганството има някои негативни страни и крие опасности за нашия организъм. Тeзи peжими ca изĸлючитeлнo cepиoзни oт мeдицинcĸa глeднa тoчĸa и много хора нaвлизaт в тях, бeз въoбщe дa ca зaпoзнaти c възмoжнитe пocлeдcтвия и c тoвa ĸaĸ дa бъдат здpaви пo вpeмe нa тaĸъв peжим. Фaĸт e, чe и двaтa peжимa на вегетаринството и веганството ни лишaвaт oт ocнoвни елементи като - жeлязo, цинĸ, пpoтeини, ĸaлций, oмeгa-3 мacтни ĸиceлини, витaмин A, витaмин D, витaмин B12, ceлeн и йoд. 

Яница, потвърждава това и тя е от хората, които са се поинтересували доста, преди да започнат тези режими на хранене:

"Доста е трудно да се намери, особено B12. Има го в някои растителни храни, но в много малко количество и затова е хубаво да се взима добавка, ако нямаш възможността постоянно да следиш кръвните си показатели, кое ти достига и кое не. Но аз наскоро си направих кръвно изследване и всичко ми беше наред, с изключение на това, че имах лек дефицит на B12 и сега съм взела мерки. И всъщност аз се консултирах с личния ми лекар и той каза, че одобрява този начин на хранене, но държеше въпреки това ограничение в кавички, все пак да се храня разнообразно и да наблегна на ядките, специално за мен."

Ясно е, че българинът обича месото, което ни води до мисълта, че ще е трудно да се откаже от него и животинските продукти като цяло и надали продуктите, които ги имитират, ще ги изместят някой ден:

"На първо място не смятам, че е възможно целият свят или България магически да спре да консумира всякакви животински продукти и по-скоро моята цел като веган е не глобализъм, а да накарам хората да взимат по-осъзнати решения и от място на състрадание, да разбират какво стои зад крайния хранителен продукт, който виждат и да могат да видят целия процес зад него... Особено в масовата индустрия гледат животните в ужасни условия, тъпчат ги с хормони, с всякаква химия, която след това отива в нас. По изключително изкуствен начин се отглеждат, неестествен за тях. Надвишават много показателите си за тегло, а именно поради постоянното им хранене и голям процент всъщност от сърдечните болести, от диабета, идват точно от консумацията на месо. И при пилетата - тях също ги инжектират с хормони на растежа, за да могат по-бързо да израснат и по-бързо да възпроизведат повече продукт и съответно тези хормони също влизат в нас и се получават тези аномалии и по-бързо развитие на човешкия организъм..."

Сякаш на обществото ни му трябва още време, докато стане по-толерантно към хората, които са избрали този начин на хранене, защото всички сме ставали свидетели, не веднъж, на подигравки с веганите. Именно това попитах и Яница, дали някога е ставала обект на подигравка:

"Почти всеки ден се сблъсквам с такива хора и бих казала, че е по-трудно да се справяш с цялата тази неконструктивна критика, отколкото всъщност да бъдеш веган. Определено не усещам разбиране от доста хора и от роднини също, все още не могат да свикнат с факта, че аз се храня растително, въпреки че вече са минали доста години. Разликата е, че хората които се храним растително не осъждаме хората, които са всеядни, защото ние също сме били като тях. Преди да стана веган, аз също бях редовен консуматор на месо... Разбирам откъде идва тази критика, защото до такава степен е вкоренено в навиците ни, в традициите ни и в разбирането и на мен ми е ясно, че няма как отведнъж това да стане по-лесно, отведнъж да бъдем възприети и да бъдем приети. Но това, което движи всички вегани напред, техните причини е за един по-етичен свят, по-екосъобразен и съответно и за индивидуалното ни здраве също."

Беше ми обаче интересно, колко вегани ще срещна в нашия град и ми беше любопитно как разсъждават видинчани по темата за веганството:

"Консумирам месо без да се ограничавам... Смятам, че веганите са хора с много силна воля и умствен капацитет. Необходимо е хората да познават хранителните групи, минералите, състава на храната и т.н. и това са хора, които изцяло подчиняват своя режим на храненето и здравословния начин на живот... Трудно ми е да си представя света без месо, честно казано, не че всеки ден ям месо, но от време на време просто е необходимо... Защо да им се възхищавам, това си е техен избор личен. Всъщност не вярвам някой на мен да ми се възхищава за моя личен избор..."

Разбира се всеки има право на избор и никой не трябва да критикува решенията на другите хора, защото те са си техни лични решения. А за всички, които искат да станат вегани, препоръката е да се внимава, да се случва постепенно. Посещенията при специалист са препоръчителни, преди да започнете с тази сериозна промяна за вашия организъм. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Лазар Гецковски

Лазар Гецковски е първият "Посланик на вярата в доброто" в Мизия

Днес, 17 февруари, отбелязваме Деня на спонтанната доброта. Той се празнува по цял свят от благотворителни организации, но не е известно кой е конкретният инициатор. Най-популярен е в САЩ. В този ден хората трябва да се стремят да бъдат добри към всички, без да очакват награда. Именно затова днес ви представяме един такъв пример от град Мизия,..

публикувано на 17.02.25 в 16:17

Как да подобрим съня на детето?

Сънят при бебетата и малките деца е тема, която вълнува всички родители, а трудното приспиване или пък честите нощни събуждания на децата са проблеми, на които често родителите мислят, че решение няма.  Все още в нашето общество битуват митове, свързани с детския сън. Оказва се, че ако им се доверим, ще получим точно обратния ефект -..

публикувано на 17.02.25 в 13:51

Центрове за социален достъп ще отворят врати в Ружинци и Чупрене

Пет нови центъра за социален достъп ще бъдат изградени в малки населени места в България, като два от тях ще се намират в общините Чупрене и Ружинци . Тези т. нар. " хъбове за улеснен достъп" ще предоставят услуги на уязвимите групи и ще способстват за тяхната интеграция в обществото. Проектът се реализира чрез програмата „Поощряване..

публикувано на 17.02.25 в 13:14

В „Музикална зона“: Най-доброто от фестивала Сан Ремо 2025

  Италианският певец Федерико Оливиери, известен с артистичния псевдоним Оли, спечели 75-ото издание на феста. 23-годишният изпълнител триумфира с песента "Глупава носталгия" (Balorda nostalgia).  "Това е едно от онези неща, които изглеждат нереални, когато се случат. Безкрайно съм щастлив", бяха първите думи на Оли, когато му беше връчена..

публикувано на 17.02.25 в 09:45

"Неделник" от 16 февруари 2025 година

"Неделник е тук. Какво ще научим в него: Писателят от Враца Теодор Петров ни връща в миналото за да ни представи своя първи роман „Комтитите“ за цар Самуил и неговото време. Ще празнуваме Трифон Зарезан в село Раковица в община Макреш. Празника не е отбелязван в селото от 2014 година. Сега с общи усилия на..

публикувано на 16.02.25 в 13:47

Скритият Божий образ в човека

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение – на Блудния син. "След Неделята на митаря и фарисея, светата Църква ни въвежда в Неделята на блудния син. Състоянието, в което се намирал митарят, когато зовял към Бога за милост и не само не помислял за своите добродетели, но и не смеел да повдигне очи..

публикувано на 16.02.25 в 08:00

Какво ще се случи, ако прочетем "Зелената тетрадка"

„Сгреших много, като купих тази тетрадка. Но сега е твърде късно за съжаление, щетите са нанесени.“ Това са първите думи, които Валерия Косати – една уморена италианска домакиня, съпруга и майка – записва в тетрадката, която купува в края на 1950 г. под напора на внезапен импулс. След тях животът ѝ вече никога няма да бъде същия...

публикувано на 14.02.25 в 17:05