Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме световния ден на веганството

Снимка: stylissimo-bg.com



В световния ден на веганството ви срещаме с Яница Иванова от Видин. Тя е избрала този начин на хранене от една година насам и споделя, че се чувства много добре. Признава, че не е изключила от менюто си животинските продукти от раз, а започва първо с вегетарианството преди 4 години. 

"Разбира се, традицията изглежда по различен начин за всеки. На мен ми отне някъде по-малко от месец, докато успея да загърбя старите си навици и да се съсредоточа вече върху новите... Аз до много скоро изобщо не познавах вегани в личния ми живот. Започна, когато бях на 15 години и в ума ми се появи едно противоречие, което се състоеше от това, че аз много обичах животните, обаче в същото време ги консумирах и тогава всъщност станах вегетарианка, защото открих, че действително няма разлика между едно куче или една крава, разликата е единствено в това как обществото ни е накрало да възприемаме тези животни - че едните са за ядене, а другите не са за ядене... но всъщност всички са еднакви, защото и те имат централна нервна система, имат развита лимбична система, т.е. могат да изпитват емоция, могат да изпитват различни нейни нюанси, имат памет и всичко това ме доведе до извода, че те са едни индивиди, които също имат тази емоционална комплексност, не на толкова високо ниво, колкото нашата, но също е присъща за тях и защо щом аз обичам котката си, не мога по този начин да обичам и други такива животни..."

При Яница ефектът от веганството е бил изключително положителен, тъй като преди това е страдала от стомашни проблеми, но след като е избрала този режим на хранене, проблемите със стомаха са изчезнали напълно. Също така е започнала да преработва много по-бързо храната, в сравнение с преди. Освен това е успяла и да свали нужните килограми, за да постигне физическата форма, към която винаги се е стремяла. 

Но както всяко нещо, което може да бъде позитивно, така и веганството има някои негативни страни и крие опасности за нашия организъм. Тeзи peжими ca изĸлючитeлнo cepиoзни oт мeдицинcĸa глeднa тoчĸa и много хора нaвлизaт в тях, бeз въoбщe дa ca зaпoзнaти c възмoжнитe пocлeдcтвия и c тoвa ĸaĸ дa бъдат здpaви пo вpeмe нa тaĸъв peжим. Фaĸт e, чe и двaтa peжимa на вегетаринството и веганството ни лишaвaт oт ocнoвни елементи като - жeлязo, цинĸ, пpoтeини, ĸaлций, oмeгa-3 мacтни ĸиceлини, витaмин A, витaмин D, витaмин B12, ceлeн и йoд. 

Яница, потвърждава това и тя е от хората, които са се поинтересували доста, преди да започнат тези режими на хранене:

"Доста е трудно да се намери, особено B12. Има го в някои растителни храни, но в много малко количество и затова е хубаво да се взима добавка, ако нямаш възможността постоянно да следиш кръвните си показатели, кое ти достига и кое не. Но аз наскоро си направих кръвно изследване и всичко ми беше наред, с изключение на това, че имах лек дефицит на B12 и сега съм взела мерки. И всъщност аз се консултирах с личния ми лекар и той каза, че одобрява този начин на хранене, но държеше въпреки това ограничение в кавички, все пак да се храня разнообразно и да наблегна на ядките, специално за мен."

Ясно е, че българинът обича месото, което ни води до мисълта, че ще е трудно да се откаже от него и животинските продукти като цяло и надали продуктите, които ги имитират, ще ги изместят някой ден:

"На първо място не смятам, че е възможно целият свят или България магически да спре да консумира всякакви животински продукти и по-скоро моята цел като веган е не глобализъм, а да накарам хората да взимат по-осъзнати решения и от място на състрадание, да разбират какво стои зад крайния хранителен продукт, който виждат и да могат да видят целия процес зад него... Особено в масовата индустрия гледат животните в ужасни условия, тъпчат ги с хормони, с всякаква химия, която след това отива в нас. По изключително изкуствен начин се отглеждат, неестествен за тях. Надвишават много показателите си за тегло, а именно поради постоянното им хранене и голям процент всъщност от сърдечните болести, от диабета, идват точно от консумацията на месо. И при пилетата - тях също ги инжектират с хормони на растежа, за да могат по-бързо да израснат и по-бързо да възпроизведат повече продукт и съответно тези хормони също влизат в нас и се получават тези аномалии и по-бързо развитие на човешкия организъм..."

Сякаш на обществото ни му трябва още време, докато стане по-толерантно към хората, които са избрали този начин на хранене, защото всички сме ставали свидетели, не веднъж, на подигравки с веганите. Именно това попитах и Яница, дали някога е ставала обект на подигравка:

"Почти всеки ден се сблъсквам с такива хора и бих казала, че е по-трудно да се справяш с цялата тази неконструктивна критика, отколкото всъщност да бъдеш веган. Определено не усещам разбиране от доста хора и от роднини също, все още не могат да свикнат с факта, че аз се храня растително, въпреки че вече са минали доста години. Разликата е, че хората които се храним растително не осъждаме хората, които са всеядни, защото ние също сме били като тях. Преди да стана веган, аз също бях редовен консуматор на месо... Разбирам откъде идва тази критика, защото до такава степен е вкоренено в навиците ни, в традициите ни и в разбирането и на мен ми е ясно, че няма как отведнъж това да стане по-лесно, отведнъж да бъдем възприети и да бъдем приети. Но това, което движи всички вегани напред, техните причини е за един по-етичен свят, по-екосъобразен и съответно и за индивидуалното ни здраве също."

Беше ми обаче интересно, колко вегани ще срещна в нашия град и ми беше любопитно как разсъждават видинчани по темата за веганството:

"Консумирам месо без да се ограничавам... Смятам, че веганите са хора с много силна воля и умствен капацитет. Необходимо е хората да познават хранителните групи, минералите, състава на храната и т.н. и това са хора, които изцяло подчиняват своя режим на храненето и здравословния начин на живот... Трудно ми е да си представя света без месо, честно казано, не че всеки ден ям месо, но от време на време просто е необходимо... Защо да им се възхищавам, това си е техен избор личен. Всъщност не вярвам някой на мен да ми се възхищава за моя личен избор..."

Разбира се всеки има право на избор и никой не трябва да критикува решенията на другите хора, защото те са си техни лични решения. А за всички, които искат да станат вегани, препоръката е да се внимава, да се случва постепенно. Посещенията при специалист са препоръчителни, преди да започнете с тази сериозна промяна за вашия организъм. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44

Над 600 килограма от декар е средният добив на пшеница във Видинско

Приключва жътвата на есенници в област Видин. Добивите са прилични, качеството на зърното е добро. Това каза в "Земята, която ни храни" Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите:  "От 650 до 670 кг. от декар са добивите от пшеница в региона, качеството на зърното е много добро. При ечемика добивите са също между 550 и..

публикувано на 23.07.24 в 15:16

Ремонтират общежитието на гимназията по каменообработване в село Кунино

Сериозен ремонт се извършва в Професионална гимназия по каменообработване село Кунино. Ремонтира се ученическото общежитие. Стойността на ремонта е 3 622 000 лв., средствата са отпуснати са от Министерство на културата, а 1 800 000 лв. се вложени в ремонта на учебния корпус, казва директорът  Христо Димитров: "Финансираха ремонта на учебния..

публикувано на 23.07.24 в 14:30

"Думи върху вода" - среща с творчеството на Радослав Гизгинджиев

  Българският писател Радослав Гизгинджиев гостува на Видин във Фестивала на изкуствата "Дунавски вълни". Нарекъл е срещата си с видинските граждани и почитатели на писаното слово  "Думи върху вода". Специално на това събитие авторът ще подбере свои цитати и текстове, свързани с водата. И както винаги - обещава едно незабравимо и специално..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Младоженци от Враца с подкрепа за Фондация "Искам бебе"

Младо семейство от Враца дари 1000 лева в подкрепа на каузата на фондация "Искам бебе" за повече деца в Северозападна България.  Калиопа и Петьо са на 29 години. Тя е от Лом, той - от Враца. Калиопа е учител по музика, а Петьо - репортер и водещ в Телевизия Враца. На сватбеното си тържество в началото на юли поканили 70 гости и ги призовали..

публикувано на 22.07.24 в 16:23

Детски лекари от София ще преглеждат безплатно във Враца

Лекари специалисти по детски болести от София ще извършат безплатни прегледи във Враца. Инициативата е в рамките на програма "Детско здравеопазване" и ще се осъществи по покана на Районната колегия на Българския лекарски съюз във Враца, обясни председателят на организацията д-р Ирена Мазнева.  "Едни от най-добрите специалисти по детски болести ще..

публикувано на 22.07.24 в 15:09