Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Отбелязваме световния ден на веганството

Снимка: stylissimo-bg.com



В световния ден на веганството ви срещаме с Яница Иванова от Видин. Тя е избрала този начин на хранене от една година насам и споделя, че се чувства много добре. Признава, че не е изключила от менюто си животинските продукти от раз, а започва първо с вегетарианството преди 4 години. 

"Разбира се, традицията изглежда по различен начин за всеки. На мен ми отне някъде по-малко от месец, докато успея да загърбя старите си навици и да се съсредоточа вече върху новите... Аз до много скоро изобщо не познавах вегани в личния ми живот. Започна, когато бях на 15 години и в ума ми се появи едно противоречие, което се състоеше от това, че аз много обичах животните, обаче в същото време ги консумирах и тогава всъщност станах вегетарианка, защото открих, че действително няма разлика между едно куче или една крава, разликата е единствено в това как обществото ни е накрало да възприемаме тези животни - че едните са за ядене, а другите не са за ядене... но всъщност всички са еднакви, защото и те имат централна нервна система, имат развита лимбична система, т.е. могат да изпитват емоция, могат да изпитват различни нейни нюанси, имат памет и всичко това ме доведе до извода, че те са едни индивиди, които също имат тази емоционална комплексност, не на толкова високо ниво, колкото нашата, но също е присъща за тях и защо щом аз обичам котката си, не мога по този начин да обичам и други такива животни..."

При Яница ефектът от веганството е бил изключително положителен, тъй като преди това е страдала от стомашни проблеми, но след като е избрала този режим на хранене, проблемите със стомаха са изчезнали напълно. Също така е започнала да преработва много по-бързо храната, в сравнение с преди. Освен това е успяла и да свали нужните килограми, за да постигне физическата форма, към която винаги се е стремяла. 

Но както всяко нещо, което може да бъде позитивно, така и веганството има някои негативни страни и крие опасности за нашия организъм. Тeзи peжими ca изĸлючитeлнo cepиoзни oт мeдицинcĸa глeднa тoчĸa и много хора нaвлизaт в тях, бeз въoбщe дa ca зaпoзнaти c възмoжнитe пocлeдcтвия и c тoвa ĸaĸ дa бъдат здpaви пo вpeмe нa тaĸъв peжим. Фaĸт e, чe и двaтa peжимa на вегетаринството и веганството ни лишaвaт oт ocнoвни елементи като - жeлязo, цинĸ, пpoтeини, ĸaлций, oмeгa-3 мacтни ĸиceлини, витaмин A, витaмин D, витaмин B12, ceлeн и йoд. 

Яница, потвърждава това и тя е от хората, които са се поинтересували доста, преди да започнат тези режими на хранене:

"Доста е трудно да се намери, особено B12. Има го в някои растителни храни, но в много малко количество и затова е хубаво да се взима добавка, ако нямаш възможността постоянно да следиш кръвните си показатели, кое ти достига и кое не. Но аз наскоро си направих кръвно изследване и всичко ми беше наред, с изключение на това, че имах лек дефицит на B12 и сега съм взела мерки. И всъщност аз се консултирах с личния ми лекар и той каза, че одобрява този начин на хранене, но държеше въпреки това ограничение в кавички, все пак да се храня разнообразно и да наблегна на ядките, специално за мен."

Ясно е, че българинът обича месото, което ни води до мисълта, че ще е трудно да се откаже от него и животинските продукти като цяло и надали продуктите, които ги имитират, ще ги изместят някой ден:

"На първо място не смятам, че е възможно целият свят или България магически да спре да консумира всякакви животински продукти и по-скоро моята цел като веган е не глобализъм, а да накарам хората да взимат по-осъзнати решения и от място на състрадание, да разбират какво стои зад крайния хранителен продукт, който виждат и да могат да видят целия процес зад него... Особено в масовата индустрия гледат животните в ужасни условия, тъпчат ги с хормони, с всякаква химия, която след това отива в нас. По изключително изкуствен начин се отглеждат, неестествен за тях. Надвишават много показателите си за тегло, а именно поради постоянното им хранене и голям процент всъщност от сърдечните болести, от диабета, идват точно от консумацията на месо. И при пилетата - тях също ги инжектират с хормони на растежа, за да могат по-бързо да израснат и по-бързо да възпроизведат повече продукт и съответно тези хормони също влизат в нас и се получават тези аномалии и по-бързо развитие на човешкия организъм..."

Сякаш на обществото ни му трябва още време, докато стане по-толерантно към хората, които са избрали този начин на хранене, защото всички сме ставали свидетели, не веднъж, на подигравки с веганите. Именно това попитах и Яница, дали някога е ставала обект на подигравка:

"Почти всеки ден се сблъсквам с такива хора и бих казала, че е по-трудно да се справяш с цялата тази неконструктивна критика, отколкото всъщност да бъдеш веган. Определено не усещам разбиране от доста хора и от роднини също, все още не могат да свикнат с факта, че аз се храня растително, въпреки че вече са минали доста години. Разликата е, че хората които се храним растително не осъждаме хората, които са всеядни, защото ние също сме били като тях. Преди да стана веган, аз също бях редовен консуматор на месо... Разбирам откъде идва тази критика, защото до такава степен е вкоренено в навиците ни, в традициите ни и в разбирането и на мен ми е ясно, че няма как отведнъж това да стане по-лесно, отведнъж да бъдем възприети и да бъдем приети. Но това, което движи всички вегани напред, техните причини е за един по-етичен свят, по-екосъобразен и съответно и за индивидуалното ни здраве също."

Беше ми обаче интересно, колко вегани ще срещна в нашия град и ми беше любопитно как разсъждават видинчани по темата за веганството:

"Консумирам месо без да се ограничавам... Смятам, че веганите са хора с много силна воля и умствен капацитет. Необходимо е хората да познават хранителните групи, минералите, състава на храната и т.н. и това са хора, които изцяло подчиняват своя режим на храненето и здравословния начин на живот... Трудно ми е да си представя света без месо, честно казано, не че всеки ден ям месо, но от време на време просто е необходимо... Защо да им се възхищавам, това си е техен избор личен. Всъщност не вярвам някой на мен да ми се възхищава за моя личен избор..."

Разбира се всеки има право на избор и никой не трябва да критикува решенията на другите хора, защото те са си техни лични решения. А за всички, които искат да станат вегани, препоръката е да се внимава, да се случва постепенно. Посещенията при специалист са препоръчителни, преди да започнете с тази сериозна промяна за вашия организъм. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Проект Северозапад" възстанови социалната кухня

Възрастни хора в 10 населени места от община Мездра обслужва в момента социалната кухня към фондация "Проект Северозапад" , която възстанови дейността си от началото на годината. Продължават записванията. От неправителствената организация са готови да доставят обяд на достъпни цени до повече населени места, обясни директорът на фондацията Яна Рупева..

публикувано на 24.01.25 в 16:44

Да уловиш магията: Фотографията като начин на живот

Продължаваме да ви срещаме с хората от Северозапада, които успяват да превърнат своето хоби в професия. Това е нещо наистина прекрасно, но понякога може да бъде и предизвикателство.  Когато хобито стане професия, магията понякога се губи. Срокове, клиенти и ангажименти заменят свободата, с която сме свикнали. Но когато обичаш истински това, което..

публикувано на 24.01.25 в 16:30

Избраха думите на 2024 година

Избраха трите най-популярни думи за 2024 година. Това са "Шенген"- с 37.57%, "дубайски шоколад"- с 26.33% и "санитарен кордон"- с 24.14%. Те бяха избрани в третия етап на конкурса "Думи на 2024 година", чрез потребителска анкета, проведена в сайта kaksepishe.com , в която желаещите да участват имаха право да гласуват за общо 10 думи, подбрани от..

публикувано на 24.01.25 в 16:30

"Попитай сърцето" за любов

С нестандартната белгийска писателка Амели Нотомб вече сме се срещали благодарение на романа ѝ „Кралска воля“. И ако там тя разказваше една леко абсурдна любовна история за открадната самоличност, то в романа „Попитай сърцето“ темата е за друг вид любов и за това какво се случва, когато въпросната любов отсъства или не е тази, от която..

публикувано на 24.01.25 в 16:25

Любов и състрадание: Как две жени променят живота на бездомните животни

"97 Лапи и 1 опашка" продължава да ви среща с хората, които правят чудеса за четириногите ни приятели . Днес ще ви разкажем за две невероятни жени - Таня Гигенска и Вера Ангелова . Тези дами отделят цялото си свободно време, спестени пари и енергия, за да се грижат за десетки кучета. Те са като истински ангели за тези животни...

публикувано на 24.01.25 в 15:30

Предаването "Земята, която ни храни" е номинирано за награда "Сирак Скитник"

Публицистичното предаване "Земята, която ни храни", с автор и водещ Йорданка Герасимова, е номинацията на Радио ВИДИН за годишните награди на БНР "Сирак Скитник" за 2024 година. Номинацията е в категорията "Награда за радиопредаване или радио проект, или музикален проект, или мултимедиен проект на БНР".  Предаването "Земята, която ни храни"..

публикувано на 24.01.25 в 12:16

платена публикация
Carolina Herrera Good Girl е парфюм, който изразява сложността на женския характер

Представеният през 2016 година аромат Carolina Herrera Good Girl се превръща в истинско събитие в парфюмерията за жени. Вече близо десетилетие той запазва своята актуалност. Харесван е от дами по целия свят, тъй като изразява по най-добрия начин сложността и многообразието на женския характер.  Carolina Herrera Good Girl притежава ухание, което..

публикувано на 24.01.25 в 12:08