Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзът на младите писатели и библиотеката в Монтана организират литературен конкурс

Снимка: Дебора Петкова

Национален конкурс за разказ "Ние, младите пишем" организират от Съюза на младите писатели и Регионалната библиотека "Гео Милев" в Монтана. Темата на конкурса е "Ако можех?". Участие могат да вземат автори на възраст от 14 до 40 години. Крайният срок за изпращане на разказите е до 20 ноември, обясни Дебора Петкова от Съюза на младите писатели и член на журито, което ще оценява творбите. 

"С моя колега Димитър Петров решихме да направим литературен конкурс. Темата е "Ако можех", тоест ние се опитваме чрез тази тема, организацията ни се опитва да подтикне младите писатели да разсъждават в посока техните лични или професионални възможности в близко или далечно бъдеще. В конкурса могат да вземат участие автори на възраст от 14 до 40 години и разказите не трябва да бъдат публикувани в други конкурси, награждавани до сега. И също така ще бъдат анонимни, тоест участниците могат да изпращат до два разказа в размер на не повече от пет страници. И отделно ще запишат имената си, адреса, ЕГН, телефон за връзка, всичко това ще се записва отделно. Като моят колега ще ги проверява и ще ги прехвърля на нас, журито, за да ги оценяваме. Ние няма да знаем кой разказ и коя творба на кой е... За отличените творби ще има парични награди. Творбите ще се изпращат само на имейл пощата ни - unionofyoungwriters@abv.bg."

Журито ще бъде съставено от трима души, като освен от Съюза на младите писатели, то ще включва и представители на местни културни институции, допълни Дебора Петкова. 

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 29 ноември 2023 г. на Фейсбук страниците на организаторите. Наградите ще бъдат връчени на специална церемония, която ще се проведе в библиотеката в Монтана през  декември. Националният конкурс за разказ "Ние, младите пишем" се организира за първи път, като има планове той да стане традиционен. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Балът в с. Бърдарски геран

Бърдарски геран се готви за Бал на банатските българи

За поредна година в белослатинското село Бърдарски геран ще се проведе Бал на банатските българи . Събитието се провежда вече около 10 години и е повод хора от близо и далеч да се срещнат в родното си място. По време на бала, който е тази събота, 31 август, участниците обличат характерните за банатските българи носии, като по този начин пазят..

публикувано на 29.08.24 в 15:00

Общински служители ще санкционират нарушители с неприсъствени фишове във Видин

Служители на Общинско предприятие "Зони за платено паркиране" във Видин ще поставят неприсъствени фишове на неправилно паркирани автомобили от 1 септември .  Уведомленията могат да бъдат издавани при отсъствието на шофьора, като ще бъдат поставяни на предното стъкло на превозните средства. Глобите ще се налагат по Закона за движение по пътищата и..

публикувано на 29.08.24 в 14:00

Възможен ли е туризмът в малките населени места от Северозапада

Северозападът има какво да покаже, а комбинацията от добре изградена мрежа от къщи за гости, местни ферми и и винарски изби привлича туристите, казва Елеонора Йосифова, председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм. Преоткриват го и велосипедисти, а отделно от това, има богат календар от събития, които представят..

публикувано на 29.08.24 в 13:00

Колоездачи от 5 държави стартират по 700-километровия маршрут "Дунав ултра: Следващо ниво"

Общо 100 колоездачи от 5 държави ще стартират тази събота от Видин, за да изминат най-дългия туристически веломаршрут в страната - "Дунав ултра" . 11-ото издание на най-популярното многодневно колоездачно приключение в България ще премине под името "Дунав Ултра: Следващо ниво". Какво ще предложи то на участниците, обясни организаторът Борис Бегъмов..

публикувано на 29.08.24 в 10:50

В "Музикална зона" на 29 август 2024 слушаме Даниела Белчева

Бих я нарекла българската Мини Рипъртън. И на двете изпълнителки гласовете са изключително нежни и приятни. Обичат да възпяват любовта. Положителният им светоглед прави песните заредени с много светла енергия, въпреки ранната болест и смърт на Рипъртън. Дани Бел чрез музика споделя не просто своите преживявания, но донася нови усещания от света на..

публикувано на 29.08.24 в 09:00

Намерение за сондажно проучване разбуни Искърското дефиле

Жители на Искърското дефиле протестират срещу инвестиционно намерение за сондиране за злато и цветни метали. Организираха се и подписки за провеждане на местен референдум. Протестиращите смятат, че подобно проучване застрашава околната среда, чистотата на водата и почвата в района. Предвижда се сондирането да е на дълбочина 1 900 метра и да започне..

публикувано на 28.08.24 в 17:40

Участници в "Резиденция Баба" искат да съживят села във Видинско

Форми на съзидателен туризъм ще търсят участниците в десетото издание на "Резиденция Баба" - инициативата, която се стреми да вдъхне нов живот на обезлюдените села. Тази година тя ще се проведе в Кошава, Ясен и Делейна, Видинско. В продължение на 10 дни - от 30 август до 9 септември, млади хора ще се опитат да създадат прототип на..

публикувано на 28.08.24 в 13:00