Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо спря ремонтът на булевард "Панония"?

Снимка: Радио ВИДИН

Към днешна дата първият етап на ремонта на булевард "Панония" във Видин трябваше вече да е завършил. Три месеца беше срокът за приключване на строително-ремонтните дейности, съгласно договора с фирмата изпълнител. Срок, който изтече на 30 октомври. Ремонтните дейности обаче не са дори близо до приключване. А от известно време на обекта не се забелязват работници и техника.

Освен че темата е сред най-коментираните от видинчани, заради породените от частичното затваряне на булеварда затруднения с трафика в града, тя стана част и от предизборната кампания. Седмицата преди втория тур на кметските избори не прави изключение. Въпроса коментира преди няколко дни на пресконференция Мартин Дончев, който е шеф на предизборния щаб на един от кандидатите за кмет на община Видин, на когото му предстои да се яви на балотаж в неделя. 

"Нека да върнем хронологията. Фирмата, това може да се види в ЦАИС, това е система за обществени поръчки, за 90 дена трябваше да изпълни половината от булеварда, защото са осигурени половината средства. Така или иначе фирмата започна да работи. По едно време госпожа Цецка Илиева нареди да се направи проверка за изпълнение на проекта. Тя основно беше във връзка с твърденията на един народен представител. Тази комисия установи, че тези твърдения са неверни, подчертавам абсолютно неверни, но така или иначе последва следното - фирмата започна да иска да ѝ се плати при условие, че не е усвоила средствата, които са ѝ предплатени като аванс. Бяха вкарани асфалтополагачи. Една седмица преди изборния ден тези асфалтополагачи изчезнаха и в Общината започнаха да се иска да се платят няколкостотин хиляди лева пак при условие, че нали по договор те трябва да изпълнят определен обем, за да искат междинно плащане", очерта Мартин Дончев фактите по случая.

Той сподели и свои догадки във връзка с незавършения ремонт на булеварда, като обвърза случая с назначаването на временно изпълняващия длъжността кмет на община Видин Юлиян Петров. Дончев допълни, че ремонтът на булеварда е бил и тема на разговор, който е провел с Петров:

"Господин Петров стана временно изпълняващ длъжността кмет. Мистериозно изчезнаха асфалтополагачите, а утре изтича срокът, по който този булевард трябваше да бъде готов. По моите сметки за тези 10-15 дена, аз не съм специалист, мисля че можеше да бъде готов. Тука бяха фактите, тука казвам моето подозрение. Моето подозрение беше, че господин Петров беше сложен, за да разплати преди изборите или сега на балотажа тази искана сума, което подчертавам, ще е абсолютно незаконно. Всеки може да свали в ЦАИС договора и да го прочете, който разбира. Но, това е моята версия, пак казвам за последното нямам никакви документи. Понеже аз в живота си съм страшен практик и знам, че борбата за власт е борба за финансови потоци и за назначаване на хора, само че зависи кой какво прави с тези финансови потоци и какви хора слага да управляват, но горе-долу това представлява властта. Истината е, че господин Петров от моя гледна точка прояви така доста сериозно разбиране по темата и че въпросът е много по-сложен отколкото да плюваме във Фейса наляво и надясно."

На пресконференцията стана ясно, че фирмата, която изпълнява ремонта на булевард "Панония" е избрана след процедура, минала през обжалване в Комисията за защита на потребителите и Административния съд, като в крайна сметка е избран участникът, дал най-ниска цена. 

От Община Видин разпространиха изявление на временно изпълняващия длъжността кмет на община Видин Юлиян Петров. Ето какво се посочва в неговата позиция във връзка с ремонта на булевард "Панония":

"По повод всички обвинения и спекулации, свързани с ремонта на бул. "Панония", които отправят към мен бившият кмет на Община Видин и лицата Генади Велков и Мартин Дончев, държа да информирам жителите на Видин, че ремонтните дейности по обекта са спрени две седмици преди встъпването ми в длъжност на временно изпълняващ длъжността кмет на Община Видин. 

На 25 октомври т.г. с констативен протокол от Община Видин,  временно изпълняващата длъжността кмет Цветомира Илиева, е констатирано, че по бул. "Панония" не се работи, липсва техника, механизация и работници на фирмата-изпълнител. Установено е, че изпълнението на строително-монтажните дейности е 19,4%. След встъпването ми в длъжност, назначих друга комисия, която потвърди констатациите. Всичко, което е могло и е трябвало да се предприеме като действия от страна на досегашното ръководство на Общината, е проспано. 

Срокът на договора за бул. "Панония" е 30.10.2023 г. – изпълнението обаче е 19,4%. В момента трябва да се подготви проверка съвместно с надзорник, фирмата-изпълнител и комисия от Община Видин, след което Общината може да предяви своите искания за неустойки към фирмата-изпълнител. Въпросът е как днес жителите на Видин и Общината да не бъдат ощетени заради недобросъвестни действия или бездействия. 

Не изключвам възможността досегашният кмет и администрацията да са разписали акт на фирмата за прекъсване на строителните дейности, с което да печелят време и да намират причини за отлагане на строителството във времето, а впоследствие да приемат обекта без забележки. Подобни примери във Видин има и назад във времето. Споделям тревогите на гражданите за случващото се с бул. "Панония" и зная, че са основателни притесненията им този обект да не повтори съдбата на надлеза, който чакахме 15 години. Отговорността обаче за всичко това е на досегашното ръководство на Община Видин."

Припомняме, че Община Видин получи 3 500 000 лв. за рехабилитация на бул. "Панония". Средствата бяха предоставени с решение на Министерски съвет от 30 септември 2022 г., като това е половината от сумата, необходима за цялостния ремонт на ключовата за града пътна артерия. Едва на 1 август тази година обаче беше направена символичната първа копка за ремонта на булеварда. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Христо Стоичков след гола във вратата на Германия на световното в САЩ през 1994 година

30 години от българския триумф на световното по футбол в САЩ

Навършват се 30 години от звездния миг на българския футбол - националният отбор, воден от селекционера Димитър Пенев, се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол в САЩ . Успехът на Пеневата чета идва след победа с 2: 1 срещу световния шампион Германия, за да обедини цяла България и да ѝ даде надежда за още по-големи постижения...

публикувано на 10.07.24 в 12:00

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00