Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70-годишен футболист играе в областната група на Монтана

4
Снимка: Радио ВИДИН

Валентин Порчев е най-възрастният футболист в четвърта монтанска футболна група. Само след месец капитанът на Партизан /Д-р Йосифово/ ще навърши достолепните 70 години. На тази възраст едва ли има действащ футболист в цяла България. Интересен е фактът, че Порчев няма пропуснат мач от новия сезон:

"За нас играта е преди всичко здраве и удоволствие. Стремя се всеки път това настроение да го "наклаждам" сред момчетата. Засега горе-долу постигаме нещо. Явяваме се на всеки мач, играем и колкото може, толкова. Със собствен превоз от Монтана, от Безденица, от Горна Вереница идват момчета. С опита си, с нагласата си за игра на тези години мисля, че внасям известен респект сред младите и те ме следват. Няма отбор, срещу който да не съм играл в областната група. Три пъти в седмицата по два часа на стадиона провеждам индивидуални тренировки, по два пъти се събираме отбора."

Валентин Порчев е роден на 4 декември 1953 година в Медковец. Започва да играе футбол на 13 години в родно си село. По-късно преминава в детско-юношеската школа на Септемврийска слава /Михайловград/. Като студент в Свищов играе за Академик. Почти няма отбор в регионалната група в който да не е играл. Един от тях е Локомотив /Долно Церовене/, където има интересна среща с две величия в българския футбол – Христо Стоичков и Начко Михайлов, легендата на столичния Локомотив:

"Локомотив" Долно Церовене имаше шефство с "Локомотив" София. Всяка есен се играеше мач между двата отбора. Срещал съм се и с Начко Михайлов на терена в Долно Церовене, както и с Христо Стоичков, който е зет в Долно Церовене. Имал съм възможността да се докосна до величия."

Валентин Порчев е двигателят на отбора на Партизан /Д-р Йосифово/. Въпреки че тимът не е сред най-добрите, за футболистите Порчев е човекът достоен за уважение и почит. 

"Не му личат годините, стига да има мотивация, може и на 100 години. Като човек е много добър. Нямаме конфликти, стремим се да има добра обстановка в отбора. Знаем си, че падаме, но поне да има добро настроение. Гледаме от него какво можем да научим", обясни вратарят Благой Димитров.

Здравко Здравков се прекланя пред това, което прави капитанът и ръководител на Партизан:

"Един от нас е, играе, бори се, не се предава, въпреки че е на тази възраст. Не съм чул за друг на неговата възраст, който все още да е активен във футбола, да играе."

Неизменно по терените до Порчев е съпругата му Валерия:

"Подкрепя го семейството, а и той самият има хъс за игра. Започнал е още от малък и на 70 години продължава да е футболисти треньор на Партизан. Постига го с много тренировки, той нито пуши, нито пие. Тренира три пъти в седмицата, плюс в неделя мачовете, които играе."

Най-възрастният действащ футболист в област Монтана, а защо не и в България, е ревностен привърженик на Левски:

"От малък съм закърмен с идеите на Левски и Левски е в сърцето ми. Само Левски!"

Играят ли Левски и ЦСКА у нас е страшно, споделя съпругата му Валерия. 

След месец капитанът и ръководител на монтанския Партизан /Д-р Йосифово/ ще навърши 70 години. За съжаление Валентин Порчев не е оптимист за националния тим на България:

"Има много таланти навсякъде, но не им се обръща достатъчно внимание. Няма кой да поведе тези момчета, да ги организира."

Срещнахме ви с човекът, който 57 години не е спирал да играе футбол. Това е Валентин Порчев от монтанския футболен тим Партизан /Д-р Йосифово/. Ден преди юбилея, на 3 декември, Порчев ще изведе с капитанската лента своя тим срещу Дунав – Цибър от Долни Цибър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Вършец е домакин на състезание по планинско бягане

Вършец ще бъде домакин в неделния ден на кръг от националния шампионат по планинско бягане. Заявка са потвърдили над 160 участници. За първи път ще се проведе маратонска дисциплина от 50 км. Лекоатлетите ще бягат до връх Тодорини кукли, ще продължат по билото на Стара планина. В него ще се пуснат 40 атлети.  За втора поредна година Вършец..

публикувано на 13.07.24 в 17:20

"Ботев" смени "Монтана" с израелци в контролите

Броени часове след като отмени контролата си срещу Монтана, в която щеше да представи лятната си селекция, врачанският "Ботев" посочи причината за това – провеждането на спаринг срещу друг отбор. Днес /13 юли/ тимът на Тодор Янчев ще премери сили с израелския първодивизионен отбор на "Бейтар" /Йерусалим/. Спарингът ще е в събота от 18:00 часа на..

публикувано на 13.07.24 в 16:10

Отмениха контрола между "Ботев" и "Монтана"

Отмениха контролата между врачанския "Ботев" и "Монтана". Спарингът трябваше да се изиграе в събота, на 13 юли и да е последната проверка за селекцията на Тодор Янчев преди новото първенство на Първа футболна лига. От лаконичното съобщение не става ясно дали ще има друг спаринг за "Ботев" и дали отборът ще бъде представен пред врачанската публика...

публикувано на 12.07.24 в 10:00

"Ботев" (Враца) привлече 22-годишен играч

Новият полузащитник на "Ботев" (Враца) е 22-годишният полузащитник Дилян Георгиев . Халфът е поредното попълнение от лятната селекция на треньора Тодор Янчев. Георгиев бе част от тима на вицешампиона на Косово "Дрита", а след това игра и за "Спортист" (Своге). Футболистът беше на разположение на треньора за контролната среща с "Макаби Нетаня",..

публикувано на 11.07.24 в 16:15

"Ботев" Враца играе трета контрола в Правец

Контролната среща между ФК "Ботев Враца" и ФК "Макаби" Нетаня ще се проведе в Спортен комплекс "Правец".  Припомням, че „Макаби" завърши на девето място в класирането на израелската Първа лига и стигна до ½ финалите в турнира за Купата на Израел.  Това е третия спаринг за тима на Тодор Янчев . През лятната подготовка врачани биха с 3:0 Марек..

публикувано на 10.07.24 в 15:20

Вратар на ЦСКА избира между "Ботев" (Враца) и клуб от Кипър

"Ботев" (Враца) е опция пред Димитър Евтимов да продължи кариерата си в България. Стражът на ЦСКА , който не влиза в плановете на новия треньор Томислав Стипич, може да акостира на стадион "Христо Ботев". Така ще се потвърдят слуховете, че "армейците" стягат сателит, който да мачка под Околчица противниците им за върха в  П ърва лиг а . До..

публикувано на 10.07.24 в 15:13

"Монтана" вече тренира у дома

Новият наставник на  ФК "Монтана" Танчо Калпаков вече втора седмица е начело на тима. След успешна работа с "Марек" (Дупница) и бараж за елита, през миналия сезон във Втора футболна лига Калпаков премина в "Спартак" (Пловдив). "Наистина много бързо се случиха нещата. Имах разговори със "Спартак" (Пловдив) и с "ЦСКА-1948", но последно се бях..

публикувано на 10.07.24 в 13:57