Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановени са археологическите проучвания в "Магурата"

Снимка: Иван Стефанов

Археолози възстановиха проучванията на пещера "Магурата" край белоградчишкото село Рабиша. Работи се в самото начало, при входа на пещерата, известна със своите карстови образувания, но най-вече с древните рисунки, които са считани за едни от най-ранните в Европа. Целта е да се проучат пластовете, натрупани през различните епохи, и по този начин да се изясни кога е била обитавана пещерата. Това обясни директорът на Историческия музей в Белоградчик Ивайло Крумов и проследи работата в "Магурата" от началото на миналия век досега.

"Археологическите разкопки започват още в началото на 20 век. Продължават в средата на 60-те и 70-те години, открити са находки от късната праистория. През 1994 година направихме едни сондажи, за да проучим пластовете и да видим дали има по-ранно човешко присъствие. Имаме дата 50 000 години от радиовъглеродния метод, от въгленчета. Това не се знаеше тогава, че има по-ранно човешко присъствие. През 2011 година имаше българо-американска експедиция, 2012 година продължихме. Имаме находки - кремъчни артефакти, както и костни артефакти от древни животни - много видове пещерна мечка, пещерна хиена, пещерен лъв. Работим в първата зала, в "Триумфалната зала". В началото сме, защото тук е било заселването от ранната праистория, от късната праистория. Целта сега е доуточняване на стратиграфията, дано да открием нещо по-интересно, нови находки. В пещерата можем да работим дългогодишно, няма да прекъсваме. Сега ще останем до края на месеца. До момента имаме предимно керамични фрагменти, които трябва да ги обработим, и костни от животни, които трябва да се обработят от специалисти..."

Археологическото проучване е организирано от Исторически музей Белоградчик и Регионален исторически музей - Видин. Екипът е съставен от специалисти от двата музея, обясни ръководителят на отдел "Археология" на Регионален исторически музей - Видин, Ваня Ставрева. 

"През този археологически сезон сме в много малък състав, екип от четирима души, като освен Ивайло Крумов от Историческия музей в Белоградчик, участваме трима археолози от Регионален исторически музей - Видин. Освен аз, това са колегата Никол Благоева и колегата Емил Ванков. Работим върху малка площ, правим сондаж, тъй като целите, които си поставяме за този сезон, са да поставим началото на систематични археологически проучвания, които да се провеждат ежегодно, като искаме да съберем нов емпиричен материал, който да позволи прецизиране на хронологията на обитаване на пещерата и да изясним най-ранните етапи на заселването на човека в нея. В момента сме започнали проучването на пластове от геоложката епоха Холоцен и намерението ни е следващите сезони да се проучат пластове от епохата Плейстоцен. С натрупването на информация ще направим опит за възстановка на палеосредата и взаимодействието между нея и човешката популация..."

В момента разкопките се извършват в участък, който не е проучван досега. Три проби са взети за радиовъглеродно датиране. Материалът ще бъде изпратен за изследване в чужбина. В проучването се използват и нови методи, с прилагането на които археолозите смятат, че ще допринесат за изясняване на обитаването на пещерата, което е и тяхната дългосрочна цел. По-интересните находки ще бъдат включени в експозициите на Историческия музей в Белоградчик, обясниха археолозите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Стартира Националната кампания "Зелено четене" - 2024

4 тура, 4 специални събития и 4 томболи в четвъртото издание на Националната кампания "Зелено четене". Тя стартира днес, когато е и един от най-хубавите български празници, Гергьовден и за поредна година обединява български автори, издателства и любители на книгите.  Кампанията обхваща 4 града - това са Враца, Балчик, Габрово и Пещера...

публикувано на 06.05.24 в 09:10

Христос възкръсна!

Днес Христовата църква празнува Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Няма в историята на човечеството събитие, по-велико от възкресението на нашия Спасител Иисус Христос! Велико е, защото е необяснимо и немислимо, защото за нас, хората с нашите технически свръхвъзможности не е възможно да върнем някого към живот след..

публикувано на 05.05.24 в 09:00

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55

В "Музикална зона" на Велики четвъртък слушаме произведения от разнообразни автори

Седмицата на Христовото страдание, както и последващото Възкресение са вдъхновение за редица композитори. Преди да чуем музиката, инспирирана от евангелската история обръщаме поглед към класическия композитор и виртуозен виолончелист  Луиджи Бокерини . Следват  Жан Батист Люли  и  Te Deum ,  Йохан Себастиан Бах  -  Air ,  Йозеф Хайдн  с  ораторията..

публикувано на 02.05.24 в 09:00