Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн анкета за съвременната българска народопсихология



Изследване на различни аспекти от българската народопсихология прави Милен Великов, експерт по човешки ресурси. В  проучването   могат да се включат хора на възраст от 18 до 70 години, които живеят в България. 
Важно е в изследването да се включат  повече хора, за да се получи по-добра картина на народопсихологията. Авторът си поставя за цел да анкетира 1000 души , до сега са се включили 750, а каква е целта на изследването, обяснява Милен Великов: 

"Целта на това изследване е с помощта на тези  12 различни по обем валидирани въпросника да измерим определени нагласи,  аспекти от българската народопсихология. Толкова амбициозно и мащабно изследване не съм правил досега. Бъдещите изводи ще бъдат ценни, когато се включат повече хора... Мъжете ми изостават, хората със средно образование и хората от малките  населени места,  изостават ми и хората от друг етнос - роми, етнически турци...
Всички тези 12 въпросника  описват различни твърдения, те са максимално общи - отношението ни към сигурността, към живота, към поведението ни. Те са анонимни, не използваме лични данни, по -скоро да ги разгледаме през призмата на демографската признаци...Темата ми е много интересна - откъде идват нещата и могат ли да се променят..."

Хората, които решат да се включат в  изследването трябва да  отговорят  на пръв поглед на общи въпроси, които обаче се тълкуват от специалистите като важни и сериозни и обхващат множество аспекти, изследващи различни аспекти от мисленето и нагласите на отделни индивиди в българското общество , добавя авторът на изследването Милен Великов:
"Очаквам поне 1000 човека да се включат, разчитам на добрата воля на хората да го направят. ...Попълването е в рамките на 15-20 минути..Давам възможност на всеки анкетиран да остави свой вярно изписан имейл адрес и да му изпратя данните от проучванията. ще бъдат публикувани в научни статии , а може и книга да напиша. .."

Кой е Милен Великов  - бакалавър  по ,"Икономика и организация на труда" от УНСС. 
През май 2022 г. защитава успешно своята докторска дисертация на тема "Динамика и взаимовръзки на пазара на труда в България за периода 1989-2021г. - количествени и качествени изменения" в Софийски Университет. 
Има 3 магистърски степени - "Управление на човешките ресурси‘" в УНСС, "Организационно поведение и консултиране" от СУ "Св. Климент Охридски", както и "Социална и организационна психология" в Нов български университет. 
През август 2017 г. инициира първото национално проучване с фокус професионалното прегаряне (бърнаут) сред HR гилдията в България - единствено в света дотогава с този профил на анкетираните, а през април 2018 г. завършва друго негово национално проучване сред 2581 човека с фокус "Професионалните ценности в България".
В момента е и водещ на подкаста "Капиталът човешки".

Повече може да чуете в интервюто.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09