Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собственик на кобила моли БАБХ да отложи евтаназията ѝ

| обновено на 10.11.23 в 17:13
Снимка: Румен Борисов, личен архив

Собственик на кобила сигнализира, че животното ще бъде умъртвено на 10 ноември. Кръвна проба е показала, че животното има инфекциозна анемия, което е нелечимо заболяване, разказа собственикът Румен Борисов от село Разград, община Вълчедръм.

"То не е само на моя кон. Стандартна процедура, взимало се кръв от тези животни да се изследва. Идва диагнозата с този резултат. Запознах се с болестта в гугъл. Да, действително е така, както ми го обясниха и докторите. Дадоха ми забрана този кон да не напуска животновъдния обект, спазвам я и утре, петък, от 10.00 часа искат да дойдат да я евтаназират. Обадиха ми се преди два дена. Тя няма симптоми на болестта", обясни Румен Борисов.

Собственикът на кобилата иска да бъде направена втора проба в независима лаборатория, защото според него е здрава, а е и бременна:

"За мен тази проба, не казвам, че е подменена... нещо е станало, дали човешка грешка, дали не знам как да го нарека. Не съм съгласен, искам втора проба... Кобилата, когато я купих, имам снимки, доказателства как конят я запложда. За мене е сто процента бременна, защото е при мене 4 месеца. Аз съм гледал, 30 годишен стаж имам с конете и знам кога една кобила е бременна, то даже си ѝ личи."

Областна дирекция на БАБХ в Монтана изпълнява програма за надзор на болести по животните в община Вълчедръм и в изпълнение на тази програма всяка есен се взима кръв от конете за изследване на заболяването инфекциозна анемия. Ветеринарният лекар в рамките на десетина дни е взел 78 кръвни проби, една от тях се е оказала положителна. Наредбата, която определя какви действия се предприемат, когато е положителна пробата е Наредба №2 на Министерство на земеделието и храните. 

"Имаме заповед на изпълнителния директор, с която ни разпореждат да приложим изискванията на наредбата, имаме заповед на нашия директор, в която определя комисия комисия кога и как да извърши действието и уведомихме собственика на кобилата, че в петък в 10 часа пристигаме в Разград във фермата, за да евтаназираме животното. Като се прави уговорка и с транспортно средство на екарисажа тук нас ни обслужва една фирма "Логистик", за да могат да дойдат с автомобил да натоварим това животно, то е 700-800 килограма. Стиковаме нещата с Община Вълчедръм, за да ни осигурят челен товарач, тъй като няма как иначе да натоварим коня на екарисажната кола. И всичкото това беше договорено, ние сме си спокойни, рутинна дейност е за нас, на нас това ни е работата. За последните 15 години това е третия случай в област Монтана и мислехме, че няма да има никакъв проблем. Докато собствениците на кобилата организират, чрез медиите, чрез интернет една информационна кампания, че ще им убият животното, че това животно е много ценно и т.н. и се бяха организирали. Днес присъстваха много хора, не знам откъде са, но имаше и от Видин, имаше и от Враца, които идват да укажат съпричастност на собственика на животното и да кажат, че го подкрепят в тия му действия, с които той не желае да му бъде евтаназирано животното.", каза д-р Людмил Антов - началник отдел "Здравеопазване" в Областна дирекция по безопасност на храните- Монтана.

Собственикът е поискал повторна кръвна проба, което, обаче не се допуска от нормативните документи. 

"Веднъж доказано положително животното, ако е предписано, се евтаназира. Смисълът е да опазим здравите", допълни д-р Антов.

Заради общественото напрежение, ръководството на Агенцията по безопасност на храните е разрешило взимане на повторна кръвна проба. Пробата ще бъде занесена още днес, (10 ноември), в централния институт, където се намира референтната лаборатория за изследване на кръвни проби за инфекциозна анемия по конете. Стопанинът на кобилата е поканен да пътува с колата на БАБХ- Монтана до София, за да види как ще бъде предадена в лабораторията.

Д-р Людмил Антов каза още, че се вижда, че кобилата е бременна, но при евтаназия на животно и то, когато се касае за особено опасни заразни болести, това физиологично състояние не е индикация, че може да бъде отложена евтаназията. 

Очаква се повторната проба да бъде готова във вторник. Заболяването инфекциозна анемия по конете е нелечимо и няма ваксина срещу него. Когато се констатира животното бива евтаназирано, допълни д-р Антов и уточни, че няма да има други случаи на извънредно взимане на повторна проба .

Цялото интервю със собственика на кобилата Румен Борисов може да чуете в звуковия файл. 

Цялото интервю с д-р Людмил Антов може да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 4 юли 2024 година

Затвореното  пътно платно  на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването в града.  Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов директорът на ОДМВР-Видин старши комисар Петър Коцин е отличен с най-високата професионална награда "Почетен знак на МВР-І степен".  81..

публикувано на 04.07.24 в 18:00

В Камено поле търсят помощ за семейство, чийто дом изгоря

Във врачанското село Камено поле започнаха дарителска кампания в подкрепа на семейство възрастни хора и двете им внучета, чийто дом изгоря при пожар. Огънят е избухнал на 20 юни от късо съединение в стопанска постройка в двора им, каза кметът Цветелина Ботева . „Беше ми сигнализирано, че в края на селото възниква пожар. За лош късмет..

публикувано на 04.07.24 в 16:42

Школа по пеене обучава деца в село Ослен Криводол

Школа по пеене за деца се сформира към читалището в мездренското село Ослен Криводол .  Заниманията се водят от Невена Йончева - педагог, която свири и на различни инструменти. По време на първия урок учителят запозна децата с фолклорните области в България, със звученето на различни музикални инструменти, направи с тях упражнения за ритъм и..

публикувано на 04.07.24 в 15:41

Центърът за домашни грижи във Видин продължава дейността си

Продължава дейността на Центъра "Домашни грижи" във Видин , който предоставя интегрирани здравно-социални услуги. Открит е през 2020 година и е един от седемте в Северозапада, създадени като иновативен модел по проект на БЧК в партньорство с Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и Норвежка асоциация на..

публикувано на 04.07.24 в 15:07

Две деца са обгазени при пожар в Монтана

Две деца са обгазени при пожар в жилищен блок в Монтана. Те са приеми в болница без опасност за живота. Огънят е пламнал около 9.30 часа днес в жк "Изгрев", блок 6. Той е тръгнал от апартамент на последния етаж. В последствие е обхванал и таванското помещение. В апартамента са били деца на 2 и 4 години. "Видях, че пуши покривът и след малко..

публикувано на 04.07.24 в 14:57

В Кула организират концерт, посветен на хумора

Днес, 4 юли, самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула ще представят празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Хумористичната програма е изпълнена с много музика, танци, песни, забавни скечове и хумористични авторски миниатюри. Тази година концертът ще се проведе под наслова "Кулски закачки".  В празничния концерт ще..

публикувано на 04.07.24 в 13:00

Възстановено е движението между Лом и Козлодуй

Възстановено е движението по път II-11 Лом – Козлодуй в района на Горни Цибър , съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". То беше ограничено заради катастрофа, като трафикът се пренасочваше по обходни маршрути.

публикувано на 04.07.24 в 12:40