Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национална телефонна линия помага на хора, жертви на трафик

Снимка: Национална телефонна линия за борба с трафика на хора

Национална телефонна линия за борба с трафика на хора приема денонощно сигнали от хора, които са в опасност. България е сред петте страни в Европа по извеждане на хора с цел да бъдат експлоатирани трудово или сексуално, казват от фондация "Кампания А21". Според доклада на Националната телефонна линия за миналата година, водещ метод за набиране, използван от трафикантите, е чрез фалшиви възможности за работа. Такива са 43,2% от случаите. Друга схема е набелязване и манипулиране на жертвата чрез фалшива романтична връзка. От този тип са 28,4% от случаите, достигнали до горещата телефонна линия 0800 20 100.

Често си мислим, че трафикът на хора е тема, далечна от нас и няма как да ни засегне, но опитът показва, че всеки е уязвим, обясни пред Пламен Коцев изпълнителният директор на фондация "Кампания А21" Моника Николова. 

"Трафикът на хора е много мащабен, но ако говорим за България, България е страна произход, с други думи - износ на хора с цел трафик. Последните години България се задържа сред петте страни в Европа по износ на хора с цел да бъдат експлоатирани. Най-често формите са трудова или сексуална експлоатация."

Целта на Националната телефонна линия за борба с трафика на хора е събирането на възможно повече информация за случаите, свързани с това престъпление, каза ръководителят на телефонната линия Диана Китова

"Щом някой има някаква слабост, някаква пукнатина, трафикантите лесно успяват да усетят това и да използват точно нашите слабости. Много момичета и млади жени, дори не толкова млади, в търсенето на любов попадат в трафик на хора. Много хора, търсейки препитание, търсейки по-добър живот или възможност да осигурят децата си, попадат в трудова експлоатация. За съжаление, нашите слабости ни правят уязвими."

За хората, попаднали в мрежата на трафикантите, често Националната телефонна линия е последен шанс да потърсят помощ.

"Това, на което много залагаме е да се изгради връзка на доверие с обаждащия се, дали това е жертвата, или близки на жертвата, или дори някой професионалист, който работи на първа линия с жертви на трафик. Друго характерно за нашата работа е, че имаме центриран към жертвата подход. Много добре разбираме какви проблеми, какви специфики може да има човек, преживял трафик на хора."

Друга услуга, която линията предлага, е проверка на обяви за работа, за да се разбере дали не са подвеждащи.

"Горещата линия предлага една много полезна услуга, свързана по-скоро с превенция, точно, когато някой иска да започне работа, дали в България, или в  чужбина.  Може да се обади на линията и ние за него да проверим безплатно доколко има риск той да бъде измамен. Говорим с човека, той ни дава информацията, която знае за фирмата, за човека, с който е контактувал, къде е намерил обявата, какви са условията, има ли адрес, телефон и прочие. С цялата тази информация ние правим проучване дали фирмата е регистрирана в официалните регистри, какви са отзивите, дали телефонният номер е на този човек и в какви други е използван този телефонен номер, дали на дадената локация действително се намира офис, или фабрика, или ферма. Проверяваме всичко възможно и в рамките на 72 часа връщаме отговор на хората, които са ни потърсили със становище доколко е безопасно за тях да приемат тази работа. "

 Линията е безплатна за всички български телефонни абонати и работи денонощно. На нея може да се обаждат и хора от чужбина. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44

Над 600 килограма от декар е средният добив на пшеница във Видинско

Приключва жътвата на есенници в област Видин. Добивите са прилични, качеството на зърното е добро. Това каза в "Земята, която ни храни" Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите:  "От 650 до 670 кг. от декар са добивите от пшеница в региона, качеството на зърното е много добро. При ечемика добивите са също между 550 и..

публикувано на 23.07.24 в 15:16